Lounais-Häme

Drone joululahjaksi? – Lennättämisessä on muistettava lentoturvallisuus ja yksityisyydensuoja

Droneen pitää olla aina näköyhteys ja niitä saa lennättää vain sallituilla alueilla.
Dronea lennättäessä pitää muistaa, että ei aiheuta häiriötä liikenteelle ja kanssaihmisille. Kuva: Pekka Rautiainen
Dronea lennättäessä pitää muistaa, että ei aiheuta häiriötä liikenteelle ja kanssaihmisille. Kuva: Pekka Rautiainen

Dronejen lennättäminen on kiva harrastus mihin vuodenaikaan tahansa, vaikka joulunaikaan. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylitarkastaja Henri Hohtari on koonnut vinkkejä, joilla droneja voi lennättää turvallisesti ilman, että aiheuttaa häiriötä liikenteelle ja kanssaihmisille.

– Dronen lennättämisessä kannattaa pitää mielessä kaksi tärkeää asiaa: lentoturvallisuus ja yksityisyydensuoja. Droneen pitää olla aina näköyhteys ja niitä saa lennättää vain sallituilla alueilla, Hohtari sanoo.

Virkamiehen vinkeillä lennätät droneja turvallisesti, muut ihmiset huomioon ottaen:

1. Varmista: Pidä aina näköyhteys droneen. Ota huomioon sääolosuhteet, voimakas tuuli voi viedä dronea tarkoitettua kauemmaksi. Muista myös sallittu lentokorkeus.

2. Huomioi: Muista kunnioittaa yksityisyyttä ja kotirauhaa. Ethän lennätä ihmisten päällä tai kotien läheisyydessä häiritsevästi. Muistathan myös, että dronella kuvaamista koskevat samat säännöt kuin kaikkea muutakin kuvaamista julkisella paikalla.

3. Tarkista: Tarkista turvalliset lennätysalueet. Huomioi erityisesti etäisyydet lentoasemille. Tietoa lennättämisen rajoituksista saat droneinfo.fi:stä ja Droneinfo-sovelluksesta.

Dronejen lennättämisen lainsäädäntö muuttuu vaiheittain 1.7.2020 alkaen. Drone-lennättäjien pitää suorittaa testi ja rekisteröityä. Samalla jako harrastajien ja lentotyötä tekevien väliltä poistuu. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic