Lounais-Häme

Duterten asetus tuotti pettymyksen filippiiniläisille työläisille, jotka haluavat lopettaa lyhyet työsopimukset.

Ay-liikkeen mukaan asetus ei tuo mitään uutta työläisille, jotka jäävät ilman etuuksia alle puolen vuoden työsopimuksissa.
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte elehti puheensa aikana allekirjoitettuaan asetuksen, joka kieltää laittomat työsopimukset tiistaina Cebussa.

Filippiinien ay-liike ilmaisi keskiviikkona pettymyksensä pitkään odotettuun presidentti Rodrigo Duterten asetukseen, jolla pantaisiin kuriin lyhytaikaiset työsopimukset. Ay-liikkeen mukaan asetus ei tuonut mitään uutta, mutta se jätti miljoonat työläiset ilman etuuksia.

Duterte oli presidentinvaalikampanjansa aikana luvannut lopettaa lyhyiden työsopimusten, ”endojen”, käytön, koska ne tarjosivat vähän jos ollenkaan sosiaalietuja. Työläisten mukaan hän on kuitenkin hidastellut asiassa.

Tuhannet työläiset marssivat vapunpäivänä vaatien Dutertea antamaan asiasta asetuksen. Hän antoi sellaisen, mutta se ei täyttänyt odotuksia. Asetus lupaa panna voimaan jo olemassa olevan kiellon laittomista sopimuksista, ja antoi lainlaatijoille tehtäväksi kehittää uudet työlait.

– Tässä ei ole mitään uutta työläisille, sanoi uutistoimisto Reutersille Elmer Labog, joka johtaa vasemmistolaisten työläisten toukokuun ensimmäisen päivän liikettä.

– Presidentiltä tuli signaali, että meillä ei ole mitään toivoa, että uusi työlaki olisi meille suosiollinen.

Puolen vuoden jälkeen vakinaistettava

”Endoa” suosivat työnantajat tarjoavat alle puolen vuoden työsopimuksia. Puoli vuotta on raja, jonka jälkeen työntekijä pitää vakinaistaa ja hän on oikeutettu etuuksiin.

Carlos Isagani Zarate, joka edustaa maa ensin -nimistä kongressipuoluetta, sanoi olevan todennäköistä, että suuret ammattiliitot tyrmäävät suoralta kädeltä Duterten asetuksen.

– He eivät odottaneet tätä asetusta, hän kertoi uutiskanava ANC:lle.

– He odottivat, että presidentti antaisi tiedonannon, joka täydellisesti tekisi tällaiset sopimukset laittomiksi.

Filippiiniläisten ammattiliittojen ryhmä sanoi, että Duterten määräys ei lopettaisi ”epävarmoja”, ja työntekijää hyväksikäyttäviä sopimuksia. Se kuitenkin toivotti tervetulleiksi presidentin ohjeen lainlaatijoille tehdä nopeasti laki, joka varmistaisi työsopimuksen turvallisuuden.

– Toivomme että senaatti suhtautuu sympaattisesti hyväksikäytettyihin tai riistettyihin työntekijöihin ilman että häikäilemättömät työnantajat tai liikemiehet pääsevät vaikuttamaan heihin, sanoi Alan Tanjusay, joka toimii yhdistyneiden ammattiliittojen kongressin tiedottajana.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic