Lounais-Häme

DW: Valeuutiset lietsoivat osaltaan äärioikeiston mellakoita Saksassa

Berliini
29.08.2018, 10:20

Ulkomaat

Valeuutisilla oli osuutensa Saksan Chemnitzin protestien lietsonnassa, kertovat maan viranomaiset Deutsche Welle -kanavalle.
Äärioikeisto järjesti Saksassa marsseja sunnuntaina ja maanantaina. Mielenosoittajat jahtasivat protestien aikana ulkomaalaisilta näyttäviä ihmisiä.
Kanavan mukaan poliisi etsii yhä ainakin kymmentä ihmistä, joita epäillään kielletyn natsitervehdyksen tekemisestä.
Saksin osavaltion sisäministerin Roland Wöllerin mukaan ääriryhmät olisivat kutsuneet muun muassa jalkapallohuligaaneja mukaan mieltään osoittamaan. Protesteihin matkusti ihmisiä ympäri Saksaa.

Jännitteinen tunnelma

Protestit saivat alkunsa, kun paikallinen mies puukotettiin kuoliaaksi varhain sunnuntaina. Puukotuksesta epäillyt syyrialainen ja irakilainen mies ovat uutiskanava BBC:n mukaan pidätettyinä. Kanavan mukaan puukotuksen motiivi on yhä epäselvä.
Viranomaisten mukaan protesteja lietsoi netissä kulkenut valheellinen huhu, että puukotuksen uhriksi joutunut mies olisi suojellut naista puukottajilta.
Maanantaina kaupungissa järjestettiin myös vastaprotesti äärioikeistoa vastaan. Poliisin mukaan protesteissa olisi loukkaantunut kaksi poliisia, yhdeksän äärioikeiston mielenosoittajaa ja yhdeksän vastamielenosoittajaa.
Sekä protestit että puukotus ovat järkyttäneet Saksaa laajalti. Saksan liittokansleri Angela Merkel on tuominnut tapahtuman ja sanonut sen olevan ristiriidassa maan lakien kanssa.
Myös poliisi on saanut kritiikkiä niskaansa muun muassa siitä, että se ei onnistunut erottamaan protestoijia toisistaan. Poliisi myönsi maanantaina, että paikalla olevat sadat poliisit epäonnistuivat mielenosoitusleirien erottamisessa.
– Valtio on epäonnistunut, mitä tulee sisäiseen turvallisuuteen. Tämä johtuu laajoista vähennyksistä, joita poliisin henkilökuntaan on tehty, kertoi paikallisen poliisiliiton johtaja Oliver Malchow Neue Osnabrücker Zeitung -lehdelle.

https://www.dw.com/en/german-state-official-fake-news-fueled-chemnitz-riots/a-45263589
https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-45330168

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti