Lounais-Häme

Eduskunnalla on edessä pientä ja isoa puntaroitavaa Hakkaraisen saunakämpästä tiedustelulakeihin

Helsinki
31.08.2018, 18:52

Kotimaa

Isot ja pienet asiat menevät iloisesti sekaisin, kun eduskunta ensi viikolla aloittaa syyskautensa. Keskeneräisten lakijärkäleiden ohella puntaroitavaa riittää yksittäisten edustajien tekemisissä. Ensimmäisellä viikolla esille nousevat niin Teuvo Hakkaraisen (ps.) selvitys asumisjärjestelyistään, Krista Kiurun (sd.) käytös sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana kuin ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikannanottojen seuraukset.
Valiokunnissa puurretaan sote-paketin ja tiedustelulakien kanssa, mutta myös budjettia käydään perusteellisesti läpi eduskunnan rattaissa. Ärhäkkää keskustelua salissa aiheuttanee myös muun muassa hallituksen aikeet heikentää irtisanomissuojaa alle 20 työntekijän yrityksissä, joskaan siitä ei ole vielä esitystä.

Oppositio miettii Soinille seuraamuksia

SDP:n Antti Lindtman kertoo kutsuneensa muun opposition koolle ensi perjantaina keskustelemaan Soinin abortinvastaisten kannanottojen seuraamuksista.
– Kaikki vaihtoehdot ovat esillä. Ulkoministeri Soinin kanta ei edusta eduskunnan enemmistön kantaa ja sille ristiriidalle on tehtävä jotain, Lindtman sanoo.
Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi välikysymys tai epäluottamuslause ulkoministerille.
Soinin kannanotot ovat myös Oikeuskanslerinviraston käsiteltävänä, ja päätös on tulossa syksyn aikana.

Kiuru-kokouksesta tuskin suurta draamaa

Puhemiesneuvosto käsittelee heti tiistaina Kiurua koskevaa kantelua. Suurta draamaa ei ole luvassa, sillä valiokunnat ovat itsenäisiä eikä puhemiesneuvosto voi niihin juuri vaikuttaa.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet kantelivat heinäkuussa puheenjohtaja Kiurun toiminnasta puhemiesneuvostolle. Kantelun allekirjoitti myös sinisten Vesa-Matti Saarakkala. Heidän mukaansa Kiuru on käyttänyt puheenjohtajuutta ”oppositiopolitiikan välineenä”.

Hakkarainen ja Välimäki selvittävät

Perussuomalaiset kansanedustajat Hakkarainen ja Ville Vähämäki antavat heti syyskauden aluksi eduskunnalle selvityksensä asumisjärjestelyistään. Hakkaraiselta selvitys on ensimmäinen, Vähämäeltä jo toinen. Molemmat ovat saaneet kansanedustajan korotettua kulukorvausta Helsingistä vuokraamaansa saunatilaan, jota ei ole tarkoitettu vakituiseen asumiseen. Väärin maksettu korvaus voidaan periä kansanedustajilta takaisin.

Tiedustelulait perustuslakivaliokunnassa

Perustuslakivaliokunta aloittaa tiedustelulakien käsittelyn keskiviikkona. Ensimmäisenä puntarissa on perustuslain muuttaminen viestintäsalaisuutta koskevan pykälän osalta.
Tavoite on, että perustuslain muuttamista koskeva osuus saadaan valmiiksi syyskuussa, ja sen jälkeen siviili- ja sotilastiedustelua koskeva osuus syyskauden aikana.
Kiireelliseen säätämiseen tarvitaan eduskunnan 5/6 enemmistön tuki. Oppositiossa ei enää oikein uskota hengenhätään, sillä tiedustelulait hautautuivat keväällä soten alle pitkäksi aikaa.

Valinnanvapausmietintöä vasta aloitellaan

Sokerina pohjalla on suurin kaikista eli sote- ja maakuntauudistus. Sillä aikaa, kun perustuslakivaliokunta keskittyy tiedustelulakeihin, yrittää sosiaali- ja terveysvaliokunta saada sote-pakettia koskevan mietintönsä perustuslakivaliokuntaa tyydyttävään kuosiin syyskuun aikana.
– Yli puolet alkuperäisistä pykälistä on kirjoitettu uuteen uskoon, ja tietosuojan osalta siellä on aika isoja kysymyksiä vielä ratkaisematta, sanoo sote-valiokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen (vas.).
Valinnanvapautta koskevan mietinnön tekeminen on Pekosen mukaan vasta alkamassa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti