Lounais-Häme

Eduskunnan eutanasia-äänestys päättyi 128–60 lukemiin – kansalaisaloite ei ainakaan vielä tuonut Suomeen armokuolemaa

Eduskunta ei ainakaan vielä käynnistä sellaisen lakimuutoksen valmistelua, joka tähtäisi eutanasian eli armokuoleman sallimiseen. Eduskunta äänesti perjantaina siitä, yhtyykö se sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotukseen eutanasiasta tehdyn kansalaisaloitteen hylkäämisestä. Eduskunta hyväksyi aloitteen hylkäävän lausumaehdotuksen äänin 128-60. Asian käsittely tällä erää päättyi.

Eduskuntaan jätettiin helmikuussa 2017 kansalaisaloite nimellä ”Eutanasia-aloite hyvän kuoleman puolesta”, joka vaati armokuoleman laillistamista Suomessa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdotti aloitteen hylkäämistä, koska valiokunta ei saanut riittävää selvitystä eutanasian laillistamisen vaikutuksista. Valiokunta vaati samalla asiaa perusteellisemmin tutkivan asiantuntijaryhmän perustamista.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) teki torstaina Hanna Sarkkisen (vas.) kannattamana asiaa koskevan lausumaehdotuksen, joka oli kansalaisaloitteen linjoilla. Näin eduskunnan oli äänestettävä lausumaehdotuksesta.

Rivit hajosivat

Eutanasia on yksi niistä kysymyksistä, joista kansanedustajat äänestävät monessa ryhmässä omatuntonsa mukaan. Ryhmäpäätöksiä olisi hankala tehdä, mikä näkyy myös perjantain äänestyksen tuloksessa. Useassa puolueessa rivit hajosivat niin kansalaisaloitteen kuin sille kriittiselle kannalle.

Äänestyksestä ei voi kuitenkaan täysin päätellä sitä, ketkä kansanedustajat kannattavat eutanasiaa.

Esimerkiksi kansanedustaja Ville Tavio (ps.) kertoo kannattavansa eutanasian hyväksymistä ääritapauksissa, mutta ei katsonut aiheelliseksi äänestää Heinosen lausuman puolesta.

– Lausuma sitoisi lainvalmistelijoiden kädet eutanasian hyväksymiseen. On parempi, että asiantuntijatyöryhmä saa vapaat kädet harkita asian eri puolia. Sote-valiokunnan mietintö oli yksimielisesti asian jatkoselvityksen kannalla, Tavio huomauttaa tiedotteessaan.

Perjantain äänestyksessä Vasemmistoliiton ryhmästä kaikki olivat Heinosen ja kansalaisaloitteen kannalla ja kristillisdemokraateista kaikki sitä vastaan.

Keskustan ryhmästä kaksi kannatti Heinosen lausumaa ja 46 oli sen hylkäävällä kannalla.

Kokoomuksessa kahdeksan edustajaa oli Heinosen kannalla ja 27 kansalaisaloitteen hylkäämisen kannalla.

Sdp:n ryhmässä 11 kannatti Heinosta ja 22 oli kansalaisaloitetta vastaan.

Vihreiden ryhmässä 11 kannatti Heinosta ja kaksi oli vastakkaisella kannalla.

Perussuomalaisista kuusi kannatti Heinosta ja kymmenen oli vastaan.

Rkp:n ryhmä jakautui täysin puoliksi. Viisi kannatti Heinosen lausumaa ja viisi oli vastakkaisella kannalla.

Sinisen tulevaisuuden ryhmästä viisi kannatti Heinosta ja 10 oli vastakkaisella kannalla.

Täysistunnossa kansanedustajat esittivät jo torstaina kannanottoja sekä eutanasian puolesta että vastaan. Moni vastustaja viittasi siihen, että eutanasia olisi surmaamista. Eutanasiaa kannattaneet nostivat puolestaan esiin sen, että ihmisellä on oltava oikeus hyvään kuolemaan. Yhtä mieltä kaikki tuntuivat olevan ainakin siitä, että Suomessa tarvitaan yhä parempaa saattohoitoa.

Keskustelu eutanasiasta jatkuu Suomessa todennäköisesti jossakin vaiheessa, kun päätöksentekoa varten saadaan enemmän asiantuntijatietoa.

Taustalla kansalaisaloite

Eduskuntaan jätettiin helmikuussa 2017 kansalaisaloite nimellä ”Eutanasia-aloite hyvän kuoleman puolesta”.

Aloitteessa vaaditaan eduskuntaa käynnistämään lainvalmistelu eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi Suomessa.

Aloitteen mukaan eutanasia olisi sallittu tilanteissa, joissa ihmiset eivät saa kärsimykseen riittävää lievitystä muusta palliatiivisesta hoidosta.

Potilaan olisi täytynyt olla aloitteen mukaan oikeustoimikelpoinen.

Kansalaisaloitteen allekirjoitti kaikkiaan 63  078 kansalaista.

Aloitetta ovat valmistelleet ja edistäneet pitkäaikaiset poliitikot Esko Seppänen (vas.), Iiro Viinanen (kok.), Ilkka Taipale (sd.) ja Osmo Soininvaara (vihr.).

Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti aloitteen hylkäämistä.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic