Lounais-Häme

Eduskunta aloittaa tänään historiallisen Nato-keskustelun – Seuraa täysistuntoa suorana tästä

Nato-lippu Natoon liittymistä kannattavassa Natoon NYT! -mielenosoituksessa Eduskuntatalon edessä Helsingissä 14. toukokuuta 2022. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Eduskunta aloittaa tänään historiallisen keskustelun siitä, pitäisikö Suomen hakea sotilasliitto Naton jäseneksi. Eduskunta voi saada kantansa muodostettua jopa yhdessä päivässä, mutta se on kiinni siitä, miten paljon kansanedustajilla on halua puhua. Käsittelyä on varauduttu jatkamaan ainakin huomenna.

Ennakkoon näyttää siltä, että enemmistö kansanedustajista puoltaa jäsenyyden hakemista.

Tästä pääset seuraamaan eduskunnan Nato-keskustelua:

Sen jälkeen kun eduskunta on ratkaisunsa tehnyt, asia menee valtioneuvostoon. Se tekee muodollisen esityksen, jonka presidentti virallisesti hyväksyy. Tämän jälkeen Suomen hakemus toimitetaan Naton pääkonttoriin Brysseliin. Ulkoministeriöstä on arvioitu, että kirjeen toimittaa Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen.

Valtioneuvosto on varautunut kokoontumaan omaan istuntoonsa nopeasti sen jälkeen, kun eduskunnan käsittely on valmis. Eduskunnan Nato-keskustelu jatkuu vielä huomenna.

Äänestys todennäköinen

Ensimmäiseksi eduskunta käy lähetekeskustelun hallituksen eilen antamasta selonteosta Suomen liittymisestä Natoon.

Esittelypuheenvuoron pitää pääministeri Sanna Marin (sd.). Sen jälkeen ulkoasiainvaliokunta kokoontuu Vanhasen arvion mukaan lyhyeen kokoukseen, jossa se laatii vastausehdotuksen selontekoon.

Nato-selonteko sisällytetään aiempaa ulko-ja turvallisuuspoliittista ajankohtaisselontekoa koskevaan mietintöön.

–  Sitten siitä käydään palautekeskustelu, jossa tehdään mahdolliset eri mieltä olevat vastaehdotukset. Sen jälkeen äänestetään, Vanhanen kiteytti prosessin viime viikolla.

Asiasta äänestetään siinä tapauksessa, että keskustelun aikana tehdään valiokunnan mietinnön kannasta poikkeava ehdotus, joka saa kannatusta. Tätä on pidetty todennäköisenä.

Kansanedustajat ovat jo saaneet Natoon liittymisestä paljon tietoa, ja heitä on myös kuultu valiokunnissa ajankohtaisselonteon käsittelyn yhteydessä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic