Lounais-Häme

Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen ravintoloiden rajoituksista – ravintolat aukeavat maanantaina supistetuin aukioloajoin

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön toimitusjohtaja Timo Lappi kannattaa ravintoloille yhteisiä rajoituksia koko Suomeen.
Ravintolat aukeavat maanantaina uusin rajoituksin. Kuva: Timo Marttila
Ravintolat aukeavat maanantaina uusin rajoituksin. Kuva: Timo Marttila

Eduskunta hyväksyi täysistunnossaan perjantaina hallituksen esityksen, jolla ravintolat voivat avata ovensa rajoituksin maanantaina. Esitys koskee väliaikaista lakimuutosta, joka tulee tartuntatautilakiin.

Väliaikaisten rajoitusten mukaan ravintolat saavat ottaa sisätiloihin vain puolet normaalista asiakasmäärästään ja alkoholia saa myydä kello 22 asti. Asiakasmäärärajoitukset eivät koske terasseja.

Turvavälejä on noudatettava sekä sisätiloissa että terasseilla. Noutopöytien käyttö on kielletty.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta piti mietinnössään tärkeänä, että toimenpiteiden vaikutuksia tarkastellaan säännöllisesti ja niitä ollaan valmiita kiristämään tai lieventämään tarvittaessa.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön on määrä vahvistaa laki perjantain aikana.

Luitko tämän: Pidempi anniskeluaika olisi ollut yrittäjien mieleen Forssassakin – Siirtyvätkö jatkot nyt koteihin? (FL 20.5.2020)

MaRa: Rajoitukset tulisi purkaa kesäkuun aikana

Perustuslakivaliokunta on vaatinut, että kun ravintoloita avataan, tautitilanteen alueelliset erot otetaan huomioon. Koronavirustilanne on hyvin erilainen eri puolella Suomea. Käytännössä kyse olisi rajoitusten porrastamisesta alueittain.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa ei kannata ravintoloille erilaisia rajoituksia eri puolella Suomea. Järjestön toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan erilaiset rajoitukset vääristäisivät alan kilpailua varsinkin maakuntien reuna-alueilla.

– Jos jossain on hyvin vapaata ja joissain tiukkoja rajoitteita, se on selvää, että se ohjaa ihmisten matkustamista kesällä, Lappi sanoo.

Toinen peruste yhteisille rajoituksille on Lapin mukaan se, että missään päin Suomea ravintolat eivät kestä nykyisiä rajoituksia pitkään. Hänen mielestään rajoitukset pitäisi purkaa kesäkuun aikana. Ravintolat hoitaisivat asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuuden omavalvonnalla.

– Jos tällaisia rajoituksia pidetään, syksyllä työpaikkoja ja yrityksiä on kadonnut niin paljon, että silloin on monelta osin jo liian myöhäistä.

Hänen mukaansa moni ravintola ei aukaise oviaan kesäkuun alussa, koska kannattavaa liiketoimintaa on hyvin vaikea tehdä puolella asiakaspaikoista varsinkin, kun koronakriisin takia ravintolat ovat jo nyt taloudellisissa vaikeuksissa.

Tilannetta seurataan säännöllisesti

Taloustutkimuksen tutkimuksen mukaan 58 prosenttia vastanneista aikoo käyttää ravintolapalveluita melko tai hyvin todennäköisesti ravintoloiden auettua. Lähes 30 prosenttia arvioi käyttävänsä palveluita hyvin todennäköisesti.

Taloustutkimus toteutti kyselyn MaRan toimeksiannosta. Kysely toteutettiin 25.–28. toukokuuta, ja siihen vastasi tuhat ihmistä.

Ravintoloiden avaamisen vaikutuksia epidemian tilanteeseen seurataan säännöllisesti. Ensimmäisen kerran niitä tarkastellaan ennen juhannusta.

Ravintolat suljettiin huhtikuun alussa, jotta koronavirusepidemian leviäminen hidastuisi. Ravintolat ovat saaneet myydä ruokaa ihmisille mukaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti