Lounais-Häme Helsinki

Eduskunta käsittelee kello 17 alkavassa täysistunnossa massiivisten poikkeustoimien hyväksymistä – Lisäohjeistusta käytännön toimiin tulossa tämän jälkeen

Tänään tiistaina eduskunta tekee historiallisen päätöksen siitä, otetaanko valmiuslaki Suomessa käyttöön ensimmäistä kertaa rauhan aikana. Laki sallisi massiiviset poikkeustoimet koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Moni kansalainen odottaa nyt hämmentyneenä lisäohjeita käytännön toimiin.
Hallitus linjasi maanantaina massiiviset toimenpiteet koronavirusepidemian rajoittamiseksi Suomessa. Eduskunta päättää tänään valmiuslain käyttöönottamisesta. Kuva: Mauri Ratilainen
Hallitus linjasi maanantaina massiiviset toimenpiteet koronavirusepidemian rajoittamiseksi Suomessa. Eduskunta päättää tänään valmiuslain käyttöönottamisesta. Kuva: Mauri Ratilainen

Hallituksen maanantaina antamat massiiviset toimenpidelinjaukset koronatartuntojen leviämiseksi hämmentävät monia kansalaisia.

Kuluva viikko on monella tapaa historiallinen, sillä Suomessa ei ole koskaan rauhan aikana puututtu näin merkittävällä tavalla ihmisten vapaaseen liikkumiseen ja muihin oikeuksiin.

Hallitus päättää valmiuslakiin liittyvistä asetuksista tänään tiistaina. Asetukset tulevat tämän jälkeen voimaan, mutta eduskunnan on vielä hyväksyttävä ne määräajassa, jotta ne pysyvät voimassa.

Hallitus vie asetukset eduskuntaan.

Eduskunta käsittelee tänään tiistaina kello 17 alkavan täysistunnon lähetekeskustelussa valmiuslain käyttöönottoa ja lain mahdollisista soveltamisasetuksia. Istuntoa voi seurata eduskunnan verkkosivuilla.

Perustuslakivaliokunta käsittelee asetusta valmiuslain käyttöön ottamisesta kello 20 alkavassa kokouksessaan. Tarvittaessa eduskunnan lähetekeskustelua jatketaan perustuslakivaliokunnan kokouksen päätyttyä noin kello 22.

Valmiuslain käyttöönotto- ja soveltamisasetuksen jälkeen moni asia selkeytyy. Eduskunnan käsissä on nyt ratkaista, tulevatko hallituksen maanantaina linjaamat toimenpiteet voimaan.

Tämän jälkeen on valtionjohdolta ja viranomaisilta on odotettavissa myös lisäohjeita siihen, millä tavalla poikkeustoimenpiteiden käyttöönotto käytännössä tarkoittaa, miten ne toteutetaan ja millä tavalla määräyksiä sekä suosituksia valvotaan.

Lisää ohjeita tarvitaan

Moni kansalainen on tällä hetkellä odottavalla kannalla, ja lisäohjeistusten tarve on ilmeinen. Erityisesti ihmisten vapaaseen liikkumiseen ja tapaamiseen puuttuvat rajoitukset herättävät kysymyksiä.

Miten 70 vuotta täyttäneet saadaan pysymään karanteenin kaltaisissa olosuhteissa? Kuka heidän päivittäisistä tarpeistaan huolehtii, saavatko he poistua lainkaan asunnoistaan?

Miten ihmiset voivat käydä töissä, jos yli kymmenen hengen kokoontumiset ovat kiellettyjä? Vai koskeeko kokoontuminen vain julkisia paikkoja?

Millä tavalla etäopetukseen siirrettävät lapset ja nuoret saadaan pysymään poissa kauppakeskuksista tai keskinäisistä joukkotapaamisista?

Miten julkisten tilojen valvonta järjestetään, jos turha oleskelu niissä on kielletty? Mikä on turhaa oleskelua, ja kuka sen määrittelee?

Marssivatko viranomaiset lentokentille ja satamiin estämään kaiken henkilöliikenteen? Velvoitetaanko matkanjärjestäjät keskeyttämään pakettimatkat ja palauttamaan suomalaiset kotiin?

Mitä tapahtuu, jos ihmiset eivät noudata rajoituksia ja suosituksia?

Muun muassa näihin kysymyksiin on todennäköisesti luvassa vastauksia tänään ja viimeistään lähipäivien aikana.

 

Korjaus 17.3.2020 klo 13:50

Juttua korjattu valmiuslain käyttöönottoon liittyvien askelkuvioiden osalta. Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, eduskunta ei päätä tiistaina valmiuslain käyttöönotosta vaan käsittelee aisaa lähetekeskustelussa täysistunnossa.

Uusimmat

Fingerpori

comic