Lounais-Häme

Eduskuntavaalien hintalappu valtiolle on 16 miljoonaa euroa – Kunnat huolehtivat myös ennakkoäänestyspaikoista, joista ei yleensä tarvitse maksaa vuokraa

Valtio maksaa kunnille ja kaupungeille 9 miljoonaa euroa vaalien järjestämisestä. Summa kattaa sen, että vaalipäivänä äänestäjälle kaikki on valmista: hänen täytyy vain mennä vaalipaikalle ja antaa oma äänensä.
Valtiollisten vaalien järjestäminen maksaa yhteiskunnalle 16 miljoonaa euroa. Kaupunkien ja kuntien vastuulla on järjestää sellaiset äänestyspaikat, joihin on helppo mennä. Kaupungit saavat korvauksen vaalien järjestelyistä aiheutuneista kustannuksista. Kuva: Jussi Leinonen
Valtiollisten vaalien järjestäminen maksaa yhteiskunnalle 16 miljoonaa euroa. Kaupunkien ja kuntien vastuulla on järjestää sellaiset äänestyspaikat, joihin on helppo mennä. Kaupungit saavat korvauksen vaalien järjestelyistä aiheutuneista kustannuksista. Kuva: Jussi Leinonen

Eduskuntavaalien toimittaminen maksaa valtiolle noin kuusitoista miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen menoerä on kunnille ja kaupungeille maksettava korvaus, jolla katetaan vaalien järjestämiseen liittyviä kuluja.

– Maksettava summa on yhdeksän miljoonaa euroa. Se on korvaus siitä, että kunnat ja kaupungit järjestävät äänestyspaikat ja tarvittavan henkilöstön, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä sanoo.

Eduskuntavaaleihin käytettävällä rahamäärällä katetaan muun massa toimivat tietojärjestelmät, ääntenlasku ja tulospalvelu. Lisäksi rahaa menee erilaisiin vaalimateriaaleihin kuten äänestyslappuihin ja kirjekuoriin.

Rahaa menee myös vaalipaikoilla työskentelevien ihmisten palkkoihin ja palkkioihin. Näiden osuus on noin kolme miljoonaa euroa.

– Vaalityötä tekeville ihmisille maksetaan palkkio, joka vaihtelee kunnasta tai kaupungista riippuen. En usko, että missään kunnassa tai kaupungissa vaalityötä tehtäisiin talkoovoimin. Palkkioiden suuruus voi kuitenkin vaihdella, hän tarkentaa.

Vaaleihin menevä rahasumma on aika vakio

Valtion kannalta ainoastaan kuntavaalit ovat muita vaaleja halvemmat.

– Kuntavaaleissa kuntakorvausta ei makseta, vaan kulut menevät kunnan omaan piikkiin. Yleisesti ottaen valtiollinen vaali kuin valtiollinen vaali maksaa sen 16 miljoonaa euroa, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläisen mukaan vaaleista aiheutuvat kustannukset ovat lopulta varsin pienet, koska vaalit koskettavat 4,5 miljoonaa äänioikeutettua ja noin 20 000:ta eri tavalla vaalityötä tekevää ihmistä.

– Vaalit ovat vapaan demokraattisen yhteiskunnan huipentuma ja kansalaisvaikuttamisen tärkeä muoto. Siksi tuo summa ei tunnu suurelta.

Oulun kaupungin lakimies: korvaus riittää kulujen kattamiseen

Oulun kaupungin lakimies Jukka Lampén sanoo, että Oulussa valtion maksama korvaus riittää hyvin valtiollisten vaalien aiheuttamien kustannusten kattamiseen.

– Omia varoja ei tarvitse käyttää. Summaan vaikuttaa paljon se, millaisia palkkioita vaalilautakuntien jäsenille maksetaan, Lampén sanoo.

Palkkioita maksetaan vaalilautakuntien jäsenten lisäksi muun muassa toimikunnille, jotka kiertävät eri laitoksissa ennakkoäänestysaikana. Lampénin mukaan toimikunnan jäsenen palkka on 200 euroa päivältä ja puheenjohtajan palkkio 250 euroa päivältä.

– Ennakkoäänestystoimitsijoille maksetaan neljäntoista euron tuntipalkkaa, johon tulevat myös lauantai- ja sunnuntailisät sekä mahdolliset ylityökorotukset.

Äänestyspaikan oltava hyvin saavutettavissa

Valtiollisissa vaaleissa kuntien vastuulla on järjestää sellaiset äänestyspaikat, jotka ovat helposti saavutettavissa. Ministeriön ohje koskee niin varsinaista vaalipäivää kuin ennakkoäänestämistä. Eduskuntavaaleissa ennakkoäänestyspaikkoja Suomessa oli kaikkiaan 911.

– Ennakkoon annettiin yli 1,5 miljoonaa ääntä, ja viimeisenä päivänä äänestyspaikoilla oli vielä pitkiä jonoja. Ennakkoäänestyspaikkoja lienee riittävästi, koska me pystyimme ottamaan vastaan näin ison äänimäärän, Jääskeläinen sanoo.

Pääsääntöisesti tilavuokria ei makseta

Ennakkoäänestyspaikat ovat useimmiten eri kaupparyhmien tiloissa eli lähimarketeissa ja ostoskeskuksissa. Postin tiloissa ennakkoon saattoi käydä äänestämässä vain Espoossa ja Helsingissä.

Pääsääntö on, että kuntien ei tarvitse maksaa vuokraa siitä, että ne voivat laittaa ennakkoäänestyspaikan tietyn kaupan tiloihin.

– Vaalijärjestäjiltä ei peritä Arinan toimipaikoissa vuokraa. En ole kuullut koskaan, että muissakaan S-ryhmän paikoissa vuokraa perittäisiin. Kannatamme edustuksellista demokratiaa tällä tavalla, vaikka muuten olemme tarkkoja siitä, keitä tiloihimme pääsee, markkinointijohtaja Pasi Ruuskanen Osuuskauppa Arinasta sanoo.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic