Lounais-Häme Forssa

Eduskuntavaalit 2019: Kaisa Lepolan mielestä päätöksentekoon on palautettava arvokkuus

SDP:n Kaisa Lepola uskoo olevansa ehdokkaana valmiimpi kuin neljä vuotta sitten, jolloin hän jäi niukasti ulos eduskunnasta. Forssalaisen mukaan päätöksenteko on muutettava kiistelystä asioita edistäväksi ja asiantuntijuutta korostavaksi.
Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola kokee neuvottelu- ja yhteistyötaidot vahvuudekseen, joka on karttunut politiikan lisäksi työelämässä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola kokee neuvottelu- ja yhteistyötaidot vahvuudekseen, joka on karttunut politiikan lisäksi työelämässä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun viimeksi Suomessa valittiin uusia kansanedustajia vuonna 2015, oli SDP:n Kaisa Lepola hyvin lähellä läpi menoa. Forssalaisehdokas keräsi 4558 ääntä, 13. eniten koko Hämeessä, mutta demareiden kolme vaalipiiristä nappaamaa paikkaa menivät muille.

Lepola kertoo, että heti vaalien jälkeen oli selvää, että hän yrittää neljän vuoden päästä uudelleen. Vaalien välillä Lepola on toiminut Forssassa sekä kaupunginvaltuuston että -hallituksen puheenjohtajana ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtajana sekä ollut mukana muun muassa maakuntahallituksessa ja maakunnallisissa työryhmissä, jotka ovat vieneet häntä pitkin Hämeen vaalipiiriä.

– Tunnettuus ja myös oma ymmärrykseni on kasvanut tällä välillä. Koen, että olen tehtävään entistä valmiimpi, Lepola sanoo.

– Olisi mielestäni äärimmäisen tärkeää jo oman edunvalvontammekin kannalta, että saisimme seudulta vähintään kaksi kansanedustajaa läpi, nyt kun Sirkka-Liisa Anttilakin jättäytyy pois.

Lepola haluaa viedä eduskuntaan nykyistä terveempää päätöksentekokulttuuria ja sosiaalihuollon asiantuntijuutta. Hänen mukaansa kansanedustajan työ on pitkälle yhteistyötä, joukkuepelaamista ja yhteiskunnan asenneilmapiirin luomista.

– Tällä hetkellä politiikassa – ja yhteiskunnassa muutenkin – on hirveästi vastakkainasettelua ja nokkimista. Toivoisin, että eduskunta nauttisi arvoistaan arvovaltaa, siellä kuitenkin tehdään isoja ihmisten arkeen, työelämään ja palveluihin liittyviä ratkaisuja. Niitä tulisi tehdä ennen kaikkea kunnioittavalla ja rakentavalla tavalla, Lepola toteaa.

Huonosta keskusteluilmapiiristä on Lepolan mukaan hyvä esimerkki päättyvällä vaalikaudella juntattu sote-uudistus, joka karahti karusti kiville vain muutama viikko ennen vaaleja.

– Toivoisin, ettei mentäisi ihan niin yksisilmäisesti yhtä tiettyä tavoitetta kohti kuin nyt on tehty. Jos valmistellessa tulee jokin uusi tie vastaan, niin silloin pitäisi mielestäni laajentaa vaikuttajien pohjaa ja katsoa asioita laajemmin.

Lepola lisää, että eri mieltä saa tietysti olla, mutta kun jostain asiasta on demokraattisesti ja yhteisesti päätetty, niiden päätösten eteen tulee kaikkien sitoutua tekemään töitä yhdessä.

– Ihan liiaksi politiikassa vallitsee se henki, että ”emme olleet tuota mieltä ja vastustamme sen eteenpäin vientiä edelleen, vaikka päätös on jo tehty”.

Suurimmiksi vahvuuksikseen päättäjänä Lepola kokee sosiaali- ja terveydenhuoltoalan johtamistehtävissä sekä vaativissa asiakastöissä kerrytetyn osaamisensa. Samalla neuvottelu- ja yhteistyötaidot ovat karttuneet politiikan lisäksi myös työelämän kautta.

Lepolan mielestä esimerkiksi Suomen sosiaaliturvajärjestelmä kaipaa perinpohjaisen uudistuksen.

– Toimeentulotuen pitäisi olla viimesijainen etuus, mutta se on liian monella kuukausittainen toimeentulon lähde. Ihmisiä on myös ripoteltu aivan liian monelle etuudelle. Ihmisen koko tulojärjestelmä voi mennä ihan uusiksi, jos työllistyy hiukan. Se ei kannusta.

Viime hallituskauden tekemää työtä sote-uudistuksen eteen ei Lepolan mielestä pidä hukata.

– Millään puolueella ei varmasti ole kuvitelmaa, että sote-uudistuksen teko olisi helppoa. Nyt on tehty hyvää valmistelutyötä ympäri Suomen, varsinkin Kanta-Hämeen maakunnassa on valmiudet jatkaa jo tehtyä työtä. Toivon realismia, nöyryyttä ja asiantuntijoiden kuuntelemista hiukan enemmän. FL

Kaisa Lepola

Puolue: Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

Ammatti ja koulutus: Vs. perusturvajohtaja, yhteiskuntatieteiden maisteri, sosionomi (AMK) ja lähihoitaja

Perhesuhteet: Naimisissa, neljä lasta ja koira.

Harrastukset: Lenkkeily, luonto ja mökkeily sekä lasten harrastuksissa mukana eläminen.

Tärkeimmät luottamustoimet: Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja, Forssan työväenyhdistyksen puheenjohtaja, maakuntahallituksen jäsen ja Forssan Yrityskehityksen hallituksen jäsen, kirkkoneuvoston jäsen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti