Lounais-Häme Jokioinen

Eduskuntavaalit 2019: Kalliola laittaisi vanhuspalvelut ja ammattikoulutuksen kuntoon

Kansanedustajaehdokas Jarmo Kalliola siirtäisi rahat maahanmuutosta ja kehitysavusta vanhuspalveluihin ja ammattikoulutukseen.
Vanhukset ja nuoret ovat ehdokas Jarmo Kalliolan asialistalla. Vaalityön lomassa hän rentoutuu rakkaan keilailuharrastuksen parissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vanhukset ja nuoret ovat ehdokas Jarmo Kalliolan asialistalla. Vaalityön lomassa hän rentoutuu rakkaan keilailuharrastuksen parissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jarmo Kalliola lähti tekemään vaalityötä hyvissä ajoin ja jo ennen kuin hänen eduskuntavaaliehdokkuutensa oli edes varmistunut.

– Aloitin jo kesällä kiertämällä toreja ja markkinoita pitkin Hämettä. Kiertueet ovat jatkuneet läpi talven ja jatkuvat aina vaalipäivään asti.

Hämeen-kierroksilla hän on tunnustellut tapaamiensa ihmisten mielialaa ja aavistelee nyt, että oma puolue saattaisi hyvinkin olla nosteessa. Hämäläisten perussuomalaisten tavoite on saada mahdollisimman monta paikkaa omiin nimiinsä uudesta eduskunnasta.

– Tavoitteet täytyy olla korkealla. Kolme paikkaa on mahdollista tai jopa neljä, hän ennustaa.

Kalliola arvelee vaalibudjettinsa asettuvat 1000:n ja 3000 euron väliin.

– Suurimman osan maksan itse, hän lisää.

Eniten Kalliolan mukaan työsarkaa tulevalla eduskunnalla on erityisesti vanhustenhuollossa. Se on Kalliolan mukaan ollut alkuvuoden uutisten vuoksi kaikkein puhuttavin aihe, kun hän on ollut äänestäjiä tapaamassa.

– Olen sitä mieltä, että laissa on määrättävä hoitajien määrä. Samoin alan yksiköiden seurantaa ja valvontaa on tehostettava, koska se ei ole toiminut.

Rahaa vanhuspalveluiden laadun nosto vaatii, ja sitä löytyisi esimerkiksi haittamaahanmuuton torjumisesta, kun summat jaettaisiin uudelleen.

Mitä tarkoitat haittamaahanmuutolla?

– Se on maahanmuuttoa, jossa tullaan Suomeen elämään sosiaaliturvan turvin eikä tulijoilla ole oikeaa syytä maahan tulemiseen. Haittamaahanmuuttajat tulevat esimerkiksi turvapaikanhakijoina maahan sellaisilta alueita, joilla ei ole vaaraa. Sellaisia alueita löytyy esimerkiksi Irakista ja Syyriastakin, Kalliola selvittää.

Kalliola ajaisi eduskunnassa nopeampia palautuksia kielteisen turvapaikan saaneille sekä tarkempaa rajavalvontaa Suomen rajoille. Hänen mielestään vapaa liikkuvuus Pohjoismaiden ja Euroopan välillä ei ole tärkeää.

– Kyllä sitä suomalainenkin rajojen yli mennessä ja tullessa voisi passinsa vilauttaa.

Korjattavaa Kalliola löytää myös toisen asteen koulutuksesta ja eritoten ammattikoulutuksesta. Siihen näkökulmaa tarjoaa nuorin lapsi, joka opiskelee ammattioppilaitoksessa.

– Ammattikoulutukseen tehdyt uudistukset eivät toimi, koska opetuksen vastuu on viety työpaikoille. Työssäoppiminen on hyvä asia, mutta opettajaakin tarvitaan. Työpaikoilla ei ole aikaa varmistaa, että nuori oppii kaikki olennaiset asiat ja ammattitaito todella kehittyy.

Koulutuksen ja vanhustenhuollon ongelmiin eduskunta löytäisi Kalliolan mukaan rahaa, kunhan maahanmuuton vaatimat kustannukset vähenisivät. Rahaa irtoaisi kotimaan tarpeisiin myös kehitysavusta.

Kalliolan mielestä oman kansan asiat kannattaisi laittaa kuntoon ennen kuin muita kansoja autettaisiin.

– Silloin voisi olla siihen varaa, jos esimerkiksi valtion velka olisi puolittunut nykyisestä.

Rahaa tarvittaisiin Kalliolan mielestä myös Forssan kaltaisten hiipuvien seutukuntien tukemiseen. Tuen tulisi olla vastikkeellista eli menestymisestä palkittaisiin. Tuen voisi sitoa esimerkiksi syntyviin työpaikkoihin.

Entä jos kunta ei pääsisi positiiviseen kierteeseen?

– Silloin olisi kuntaliitoksia harkittava, jos kunta ei pystyisi palveluilta tarjoamaan. FL

Jarmo Kalliola

Puolue: Perussuomalaiset

Ammatti/koulutus: Päivämestari, koneteknikko.

Perhesuhteet: Avioliitossa. Kahdeksan lasta.

Harrastukset: Keilailu, ammunta, reserviläistoiminta, moottoripyöräily, soutu

Tärkeimmät luottamustoimet: Forssan perussuomalaisten varapuheenjohtaja, Perussuomalaisten Hämeen piirihallituksen jäsen, Suomen sisun Kanta-Hämeen piiripäällikkö, Forssan keilailuliiton puheenjohtaja ja Forssan RKM-keilaajien puheenjohtaja

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti