Lounais-Häme Forssa

Eduskuntavaalit 2019: Keskustan Johanna Häggman penää paikallisuutta päätöksenteossa

Keskustalla on Forssan seudulta eduskuntavaaleissa ainoastaan yksi ehdokas. Forssalainen Johanna Häggman haluaa eduskunnassa varmistaa, että heikommista huolehditaan ja maaseutu pidetään elinvoimaisena.
Forssan sairaala on Johanna Häggmanille tuttu paikka työn puolesta. Forssalaisehdokas on pettynyt siihen, kuinka erikoissairaanhoidon palveluja on keskitetty suurempiin sairaaloihin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Keskustan Johanna Häggmanille oli jo hyvissä ajoin selvää, että hän lähtee ehdolle vuoden 2019 eduskuntavaaleihin. Häggman oli vuonna 2014 ehdolla Eurovaaleissa keräten 2076 ääntä, mutta eduskuntaan hän hakee nyt ensimmäistä kertaa.

– Ilmoitin jo kesällä olevani käytettävissä, kun sain niin paljon pyyntöjä sekä Forssan seudulta että sen ulkopuolelta. Siitä on ollut hyvä rakentaa vaalityötä, Häggman kertoo.

Forssalaisehdokkaalle pontimena Arkadianmäelle hakemiseen on halu tehdä oikeudenmukaisempia päätöksiä sekä auttaa kansalaisia byrokratian viidakossa.

Jo sairaanhoitajan työnsä kautta Häggmanille nousee tärkeäksi teemaksi heikommista huolehtiminen. Olennaista on ongelmien ennaltaehkäisy, sillä Häggmanin mukaan ollaan jo askel myöhässä, jos tarjotaan korvaavia palveluja. Etenkin perheitä tulisi Häggmanin mielestä tukea nykyistä paremmin, koska Suomen hyvinvointi rakennetaan niissä.

– Esimerkiksi mielenterveyspalveluiden täytyy olla perheille käytettävissä ajoissa. Tähän voidaan vaikuttaa ihan lainsäädännöllä.

Yhteiskunnan on myös tarjottava auttava kätensä, Häggman toteaa.

– Jokaisella on lähtökohtaisesti vastuu itsestään ja läheisistään, mutta apuja pitää olla saatavilla, jos itse ei pysty itsestään huolehtimaan, Häggman sanoo.

Heikommista huolehtiminen liittyy tiiviisti sote-uudistukseen, joka lopulta kaatui vetäen hallituksen mukanaan pääministeri Juha Sipilän pyydettyä hallituksen eroa. Häggmanin mukaan keskusta otti vastuun tilanteesta suoraselkäisesti.

Häggman nosti jo viime vuonna keskustan puoluekokouksessa esiin, kuinka puolueen johdolla uusitut terveydenhuoltolaki ja päivystysasetus keskittivät erikoissairaanhoidon palveluja suurempiin sairaaloihin ja heikensivät samalla esimerkiksi Forssan seudun elinvoimaa.

– Se on hyvin toimivien lähipalvelujen keskittämistä. Nyt leikkausjonot kasvavat ja ihmiset joutuvat odottamaan. Jonkinlaisen uudistuksen sote tarvitsee, mutta jatkossakin on oltava lähipalveluita ja lääkäriin pääsyä kattavasti, myös pienemmillä paikkakunnilla.

Pienemmät kunnat ja seutukunnat ovatkin Häggmanin toinen tärkeä vaaliteema. Häggmanin mielestä ei ole kenenkään etu, että alueita näivettyy. Näivettyminen pystytään ehkäisemään rakentamalla elinvoimaa alueiden vahvuuksien perustalle, mukaan lukien maaseudun vahvuudet kuten puhdas kotiruoka ja runsaat luonnonvarat.

– Esimerkiksi maaseudulla olevat metsät hiilinieluineen sekä tuotteineen ovat tärkeä vientituote maailmalle ja metsissä ja luonnossa on meillä paljon hyödyntämätöntä hyvää. Tärkeää on pitää myös maaseudun tieverkko kunnossa.

Häggman toteaa, että liikenteestä ja autoilusta kerätään vuosittain veroja ja maksuja 8 miljardia euroja vuodessa, mutta tienhoitoon siitä menee nyt vain noin 2 miljardia euroa. Yksi pienempiä seutukuntia auttava kädenojennus voisi Häggmanin mielestä olla se, että rahoja ohjattaisiin nykyistä enemmän takaisin tiestön hoitoon sekä autoilun tukemiseen.

Lisäksi Forssan seudulla on esimerkiksi yhä paremmin hyödynnettävä paikallisia helmiä, kuten Ypäjän hevosopistoa, Eerikkilän urheiluopistoa, Luonnonvarakeskuksen Jokioisten toimipistettä ja Hämeen ammattikorkeakoulua.

Keskusta on Forssan seudulla vuoden 2019 eduskuntavaaleissa uudessa tilanteessa, kun Sirkka-Liisa Anttila päättää vuonna 1983 alkaneen kansanedustajauransa. Häggman on näissä vaaleissa puolueen ainoa ehdokas seudulta.

– En koe paineita tilanteesta, vaan teen henkilökohtaisesti omaa vaalityötäni. Tavoite on tietysti kerätä puolueelle mahdollisimman paljon ääniä ja mennä läpi. Lopputulos nähdään vasta huhtikuussa. FL

Johanna Häggman

Puolue: Keskusta

Ammatti: Sairaanhoitaja / sairaanhoitaja leikkaus- ja anestesiasairaanhoito

Perhesuhteet: Naimisissa

Harrastukset: Perheen kanssa puuhailu, luottamustoimet

Tärkeimmät luottamustoimet: Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen II varapuheenjohtaja, Keskustan Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja, Suomen Keskusta r.p. puoluehallituksen jäsen, Hämeen maakuntavaltuuston II varapuheenjohtaja, jätelautakunnan puheenjohtaja, Suomen kuntaliiton valtuuskunnan jäsen.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti