Lounais-Häme Forssa

Eduskuntavaalit 2019: Kristillisdemokraattien Viljami Haavisto ei peesaa, vaan haluaa olla vaaliteemoissaan eri mieltä

Forssan seudun nuorin eduskuntavaaliehdokas haluaa olla eri mieltä ja raikastaa kristillisdemokraattien julkisuuskuvaa.
Forssalainen Viljami Haavisto haluaa olla omalta osaltaan nuorentamassa kristillisdemokraattien julkisuuskuvaa tuoreilla ja selkeillä kannanotoilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssalainen Viljami Haavisto haluaa olla omalta osaltaan nuorentamassa kristillisdemokraattien julkisuuskuvaa tuoreilla ja selkeillä kannanotoilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen 22-vuotias Viljami Haavisto suhtautuu eduskuntavaaleihin realistisin odotuksin. Vaikka tavoitteena on toki mahdollisimman suuri henkilökohtainen äänimäärä, on vaalityön tarkoituksena myös kerätä kannatusta puolueelle ja nostaa Hämeessä esiin sellaisia vaaliteemoja, joista muut eivät pidä ääntä.

Haavisto teki päätöksen ehdokkaaksi lähtemisestä viime hetkillä.

– Olemme nuorisojärjestössä ajaneet puolueen sisällä jo pidempään nykyistä kovempaa ja nuorekkaampaa linjaa. Haluamme selventää puolueen kantaa esimerkiksi ay-liikeeseen ja Natoon, jotta keskustelu pyörisi muidenkin asioiden kuin alkoholin, avioliiton ja abortin ympärillä.

– Tulin siihen tulokseen, että kun pidän tästä meteliä puolueen sisällä, täytyy kantaa vastuuta myös vaaleissa.

Kristillisdemokraatit valikoitui Haaviston puolueeksi, koska se on hänen mukaansa Suomen ainoa rehellisesti arvokonservatiivinen puolue.

– Kokoomus on lähtenyt aika kauas karkuun alkuperäisistä arvoista, jotka olivat koti, uskonto ja isänmaa. Kristillisdemokraattien perinteiset arvot, kuten lähimmäisen rakkaus ja heikoimmista huolehtiminen, mutta taloudellisesti vastuullisella tavalla puhuttelevat minua.

Haavisto haluaa olla vaalikampanjassaan eri mieltä. Eri mieltä kuin kuka, se taas riippuu, keneltä kysytään. Teemoista hänelle ehdoton ykkönen on jo pidempään ajettu translain uudistus.

– Se on torpattava ehdottomasti. Translain uudistuksessa on lähdetty liikkeelle populistisella, jopa valheellisella kärjellä. Mitä tulee esimerkiksi vaatimukseen pakkosterilisaatiosta luopumiseen, olen ehdottomasti samaa mieltä. Siis ettei valtio voi päättää kenenkään lisääntymiskyvystä. Mutta lakiesityksessä on unohdettu se, että hoitojen aloittamisesta lisääntymiskyvyttömyys seuraa joka tapauksessa.

– Toinen ehdottoman huono kohta on se, että jatkossa alaikäinen nuori voisi päättää itsenäisesti hoitojen aloittamisesta. Jos tällä hetkellä alle 18-vuotias ei voi ostaa simaa kaupasta, pitäisikö hänen todella voida tehdä loppuelämäänsä koskevia päätöksiä?

Eri mieltä Haavisto kertoo olevansa myös maahanmuutosta. Haaviston mukaan maahanmuuttajille pitää tehdä suomalaiset pelisäännöt nykyistä selvemmiksi.

– Heidät pitää sitouttaa osallistumaan koulutuksiin ja kursseihin, joilla kotouttamiseen pyritään. Ja jos joku ei osallistu, se on syy mitätöidä tuet. Rikoksia tehneet pitäisi poistaa maasta välittömästi.

Kansalaisten turvallisuus on sellainen asia, joka ei ole Haaviston mielestä tällä hetkellä Suomessa kohdallaan. Vaikka poliisien määrärahoihin kohdistunut leikkuri on saatu pysäytettyä, pitäisi resursseja Haaviston mielestä lisätä reilusti.

– Samaan aikaan kun poliisien määrää on vähennetty, on tehtäväkenttä laajentunut. Poliisit kokevat olevansa työssään äärirajoilla. Valtion tärkein tehtävä on huolehtia kansalaistensa turvallisuudesta ja tällä hetkellä siinä ei onnistuta niin hyvin kuin pitäisi.

Mitä tulee Forssan seutuun, pitäisi valtion Haaviston mielestä tukea maakuntien työmatkaliikennettä nykyistä paremmin. Haavistolla on teemasta konkreettisen omakohtaiset kokemukset, sillä hän on viimeksi kuluneen puoli vuotta kulkenut Forssasta töihin Helsinkiin.

– Uusia töitä ei pystytä loputtomiin luomaan, ja siksi elinvoiman kannalta olisin ihan olennainen asia, että täältä pystyy käymään myös muualla töissä. Bussivuoroista päättäminen on tietysti yritysten asia, mutta pitäisi miettiä, miten valtio voisi tässä paremmin tukea. FL

Viljami Haavisto

Puolue: Kristillisdemokraatit

Ammatti ja koulutus: Pääsihteeri, toimittaja, teologian ja estetiikan ylioppilas.

Perhesuhteet: Tyttöystävä, ei lapsia.

Harrastukset: Kirjallisuus, maahockey

Tärkeimmät luottamustoimet: Puoluekokousedustaja ja Forssan seudun Kristillisdemokraattien puheenjohtaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti