Lounais-Häme Forssa

Eduskuntavaalit 2019: Sanni Grahn-Laasosen mukaan myönteinen työllisyyskehitys on avain hyvinvointiin

Sanni Grahn-Laasosen tavoitteena vaaleissa on saada luottamus jatkaa Forssan seudun kansanedustajana.
Sanni Grahn-Laasonen on pyrkinyt pitämään Forssan vahvuuksia valtakunnan politiikassa esillä. Grahn-Laasonen kannustaa kaikkia olemaan ääneen ylpeitä kotiseudustaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sanni Grahn-Laasonen on pyrkinyt pitämään Forssan vahvuuksia valtakunnan politiikassa esillä. Grahn-Laasonen kannustaa kaikkia olemaan ääneen ylpeitä kotiseudustaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalaisella Sanni Grahn-Laasosella on Forssan seudun eduskuntavaaliehdokkaista eniten kokemusta valtakunnan politiikasta. Tilanne vaalien alla on huomattavasti erilainen kuin kahdella edellisellä kerralla – Grahn-Laasonen on muuttunut kahdeksassa vuodessa noviisista vuosien ministerikokemuksella varustetuksi poliitikoksi.

– Vaikka olen hyvin positiivisella ja luottavaisella mielellä, en kuvittele mitään. Tiedostan sen, ettei ketään valita eduskuntaan ilman ääniä. Luottamus on ansaittava uudelleen jokaisissa vaaleissa. Toivon, että omat näyttöni kantavat uudelle kaudelle.

Grahn-Laasosen toimitusministeristöön päättynyt pesti Sipilän hallituksen opetusministerinä oli uudistustentäyteinen. Hän itse kuvailee tehtyjä kehitysaskeleita suurimmiksi kahteen vuosikymmeneen.

– Vaikka soten kanssa oltiin vaikeuksissa, oman sektorini lainsäädännön muutokset saatiin vietyä kunnialla loppuun.

 

Valtavat uudistukset eivät edenneet kritiikittä. Varsinkin ammattikoulutuksen reformia Grahn-Laasonen joutui puolustamaan ajoittain kovaäänisiksikin yltyneitä moitteita vastaan.

– Uudistus on astunut voimaan vasta vähän aikaa sitten ja alkaa hiljalleen löytää uomaansa. Edelleen on kuitenkin pidettävä huoli siitä, että varsinkin peruskoulun päättävillä nuorilla on riittävä tuki ja tarpeeksi opetusta, eivätkä he jää liikaa itseopiskelun varaan.

– Mitä tulee aikuisten kouluttamiseen, Suomi olisi vaikeuksissa osaavan työvoiman saatavuuden suhteen ilman reformia.

Ministerivuodet ovat testanneet Grahn-Laasosen paineensietokykyä reippaalla kädellä.

– Olen mielestäni näyttänyt, että pystyn selättämään paineet kovissakin paikoissa.

 

Kokoomuksen varapuheenjohtajana Grahn-Laasonen kiertää vaalityössä ympäri maan ja kantaa huolta myös muiden kokoomusten ehdokkaiden menestyksestä. Sen lisäksi hän on tuttu näky oman vaalipiirinsä toreilla ja tapahtumissa.

– Vaalien alusviikot on kierrettävä itseään säästämättä ja kuulla ihmisten viestejä eri puolilta kenttää. Se ei ole minulle mitenkään vastenmielistä, päinvastoin – nautin kenttätyöstä. Olen vuosien varrella oppinut myös varustautumaan niin, että vilu ei pääse torilla yllättämään.

Grahn-Laasosen mukaan yleinen henki kentällä on vaalien alla erilainen kuin neljä vuotta sitten. Edellisissä vaaleissa loppuhallituskauden vaikeudet saivat äänestäjät kyllästymään päätöksenteon tökkimiseen.

– Nyt tuntuu, että kenttätuntuma on paljon positiivisempi kuin mitä se oli viimeisinä aikoina eduskunnassa.

 

Huolta kansalaiset kantavat monista teemoista. Keskeiset niistä ovat Grahn-Laasosen mukaan vanhuspalvelut, nuoret ja lapsiperheiden tilanne.

– Avain kaikkiin näihin asioihin on myönteisen työllisyyskehityksen jatkuminen. Suomi on saatava pidettyä kasvu-uralla, jotta meillä on varaa rahoittaa vanhusten, lasten ja perheiden tärkeät palvelut myös tulevaisuudessa.

Grahn-Laasonen ei halua sortua maailmaa syleileviin vaalilupauksiin, vaan suhtautuu tulevaan realistisella asenteella.

– Liikoja ei voi luvata. Jos asioita halutaan saada aikaiseksi, on tehtävä myös vaikeita päätöksiä. Talouslinjan on oltava vastuullinen.

 

Kansanedustajat ovat oman alueensa edunvalvojia ja viestinviejiä, kun taas ministerin tehtävä on valtakunnallinen. Grahn-Laasosen mukaan hän on välttynyt ristivedolta, kun on pitänyt mielessä erilaiset roolit.

– Olen pyrkinyt muodostamaan tavaramerkikseni aurinkoisen viestin viemisen Forssan seudulta. Pyrin nostamaan Forssan seudun vahvuuksia ja tekemään positiivista markkinointia aina kun mahdollista. Haluan olla Forssan seudun kansanedustajana ovienavaaja ja viedä viestiä eteenpäin. FL

Sanni Grahn-Laasonen

Puolue: Kokoomus

Ammatti ja koulutus: Opetusministeri, kansanedustaja, valtiotieteiden maisteri

Perhesuhteet: Aviomies Arttu ja viisivuotias Sylvia-tytär

Harrastukset: Musiikki, lukeminen, vanhat tavarat ja kirpputorit, ratsastus

Tärkeimmät luottamustoimet: Opetusministeri, kansanedustaja, Kokoomuksen varapuheenjohtaja, Forssan kaupunginvaltuutettu, Forssan kirkkovaltuuston jäsen

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti