Lounais-Häme Forssa

Eduskuntavaalit 2019: SDP:n Emmi Lintonen aloittaisi ongelmien purkamisen lapsiperheköyhyydestä

Emmi Lintosesta tuntuu siltä, että hän voisi tehdä vielä paljon enemmän. Tehdä töitä esimerkiksi lapsiperheköyhyyden ja eriarvoisuuden pysäyttämiseksi.
Emmi Lintonen tietää, että tiet eivät ole puheenaiheista mediaseksikkäin, mutta haluaa silti pitää niiden tärkeyttä esillä. – Jos tiet Forssaan eivät ole kunnossa, se näkyy joka sektorilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Emmi Lintonen tietää, että tiet eivät ole puheenaiheista mediaseksikkäin, mutta haluaa silti pitää niiden tärkeyttä esillä. – Jos tiet Forssaan eivät ole kunnossa, se näkyy joka sektorilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Politiikka on siitä hauska laji, että siinä ei voi koskaan tulla valmiiksi. Selvitettävää ja opittavaa riittää niin pitkälle, kuin innostus kantaa.

Tämä on se koukku, joka sai forssalaisen Emmi Lintosen (sd.) lähtemään eduskuntavaaliehdokkaaksi.

– Tahto vaikuttaa asioihin on se ydin. Mitä enemmän liikkuu ja keskustelee ihmisten kanssa, sitä enemmän tulee ilmi asioita, joihin haluaisi itsekin olla vaikuttamassa. Nälkä kasvaa syödessä ja tunnen, että voisin tehdä vielä paljon nykyistä enemmän.

Lintonen on toiminut kuntapoliitikkona vuodesta 2012 lähtien ja luottamustoimien lista on vuosien varrella pidentynyt. Lintosen mukaan politiikkaan ja vaikuttamiseen jää koukkuun.

Kun Lintoselta kysyy, missä pöydissä hän eduskunnassa vaikuttaisi mieluiten, seuraa hetken pohdinta.

– En ole miettinyt asiaa noin pitkälle. Olisi unelmien täyttymys päästä läpi. Perhepolitiikka on teemoista varmasti eniten sydäntäni lähellä, eli siihen olisi hienoa päästä vaikuttamaan. Sivistysvaliokunta olisi varmasti oikea paikka, koska olen opiskellut kasvatustieteitä.

 

Lintonen on erittäin huolissaan lisääntyneestä eriarvoistumisesta, joka saatiin hänen mukaansa aikaan kuluneen hallituskauden päätöksillä.

– Eriarvoistuminen on pahentunut niin, että jotkut alueet vahvistuvat, mutta Häme on jäänyt kaikissa valtion toimissa lapsipuolen asemaan. Koulutustasomme on edelleen laskenut Hämeessä. Ihmisten välinen eriarvoisuus on lisääntynyt.

Ehkä kaikkein eniten Lintosta huolettaa lisääntynyt lapsiperheköyhyys.

– Lapsiperheiden köyhyys kertautuu ja näkyy monella saralla. Tähän ongelmaan olisi pureuduttava kunnolla ja nopeasti, koska taustalla vaikuttavia syitä on paljon.

Yhtenä lääkkeenä Lintonen näkee peruspalveluiden maksuttomuudesta ja laadukkuudesta huolehtimisen.

– Perusterveydenhoidon pitää olla maksutonta, kuten myös varhaiskasvatuksen, peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen. Näiden palveluiden pitää olla myös tasalaatuisia ja kaikkien saavutettavissa.

 

Lintonen on kiertänyt ja kiertää vaalien alla maakuntaa tiiviiseen tahtiin. Torikansan huolien kuunteleminen antaa perspektiiviä siihen, mikä todella on ihmisten huulilla.

– Se, että ehdokkaalle tullaan kertomaan omia ajatuksia ja huolia kertoo yleensä siitä, että asia on ihmiselle tosi läheinen ja koskettava. Soteen ihmiset taisivat olla aika kyllästyneitä jo ennen uudistuksen kaatumista. Ihmiset puhuvat konkreettisemmista asioista, kuten vanhusten oloista.

Yksi eniten keskusteluttaneista aiheista on Lintosen mukaan aktiivimalli.

– On tultu sanomaan, että hoidathan sitten asian niin, että se puretaan. En yllättynyt kommenteista, sillä malli on koettu todella epäoikeudenmukaisena.

 

Kansanedustajat ovat oman alueensa ja maakuntansa edunvalvojia, mutta myös asiantuntijoita. Emmi Lintonen kokee, että Lounais-Hämeen pitäisi olla vaikuttamispyrkimyksissään huomattavasti nykyistä yhtenäisempi. Lintonen on esittänyt ylikunnallisen työryhmän perustamista pohtimaan lääkkeitä väestön poismuuttoon ja laskevaan syntyvyyteen.

– Tämän kehityksen pysäyttämiseen tarvitaan myös alueen kansanedustajia. On huolehdittava esimerkiksi siitä, että eduskunta tekee sellaisia infrapäätöksiä, joilla tiet 2, 54 ja 10 ovat kunnossa. Siitäkin pitää huolehtia, että junat pysähtyvät edelleen Humppilan asemalle ja asemaa kehitetään valtion varoin. FL

Emmi Lintonen

Puolue: Sosialidemokraatit

Ammatti: Optikko

Perhesuhteet: Naimisissa, kaksi pientä tytärtä

Harrastukset: Käsityöt, lukeminen, koiran kanssa lenkkeily

Tärkeimmät luottamustoimet: Forssan kaupunginvaltuuston 1. vpj, Hämeen demarinaisten pj. ja Demarinaisten liittohallituksen 1 vpj

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti