Lounais-Häme

Eduskuntavaalit 2019: Tarja Kirkkola-Helenius haluaa poistaa terveyskeskusmaksut ja alentaa opiskelun kustannuksia

Jokioislainen haluaa poistaa terveyskeskusmaksut ja alentaa opiskelun kustannuksia.
Tarja Kirkkola-Heleniuksen mukaan varallisuuden ei pidä ratkaista koulutustasoa eikä esimerkiksi sitä, saako kansalainen lääkitystä vakavaan sairauteen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tarja Kirkkola-Heleniuksen mukaan varallisuuden ei pidä ratkaista koulutustasoa eikä esimerkiksi sitä, saako kansalainen lääkitystä vakavaan sairauteen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioislaista teknisen toimen sihteeriä Tarja Kirkkola-Heleniusta (vas.) pyydettiin ehdokkaaksi tuleviin eduskuntavaaleihin yli vuosi sitten. Osittain jokioislaisen ehdokkuudesta on kiittäminen myös Suomen nykyistä hallitusta. Muun muassa hallituksen ajamat kiky-sopimus ja aktiivimalli saivat naisen sisuuntumaan.

– Hallituksen asenne heikompiosaisia kohtaan on suoraan sanottuna aika nuiva. Ei kai kukaan halua varta vasten ryhtyä työttömäksi, Kirkkola-Helenius tuumaa.

Häntä huolettaa myös koulutus, josta hallitus on leikannut tuntuvasti päättyvän vaalikauden aikana. Kirkkola-Helenius haluaisi myös palauttaa oppilaitoksille koulutusrahat, jotka niiltä tällä hallituskaudella on leikattu. Opintoraha on myös nostettava vastaamaan todellisia elintasokustannuksia.

Toisen asteen koulutus on hänen mukaansa saatava kokonaan maksuttomaksi.

– On älytöntä, että nuorilla opiskelijoilla voi olla ulosottovelkaa sen vuoksi, että esimerkiksi opinnoissa tarvittavat työasut, kirjat ja lukiolaisilla myös kannettavat tietokoneet pitää kaikki kustantaa omasta pussista. Kyllä Suomessa pitää olla mahdollisuus opiskeluun kaikilla niillä, jotka haluavat.

Koulutusasiat ovat Kirkkola-Heleniukselle tuttuja, sillä hän on seurannut opiskelijan elämää kahden jo aikuisikäisen poikansa kautta. Koulutus kaventaa Kirkkola-Heleniuksen mukaan eriarvoistumista yhteiskunnassa.

Kirkkola-Helenius haluaisi myös taata ilmaiset terveyskeskuskäynnit kaikille kansalaisille. Myös hammashoidon maksuja pitäisi tuntuvasti alentaa. Lääkkeiden vuosiomavastuuta eli korvattujen lääkekustannusten vuosittaista ylärajaa hän laskisi siten, että lääkkeistä saisi Kelan korvauksia nykyistä pienemmästä summasta.

Halvemman opiskelun ja osin ilmaisen terveydenhuollon hän rahoittaisi paitsi verovaroin, myös karsimalla osittain puolustushankintoja.

Kirkkola-Helenius on kiinnostunut myös väyläasioista.. Hän huomauttaa, että valtatie 2 on saatava ehdottomasti kuntoon tulevalla vaalikaudella. Tiukkojen ilmastotavoitteiden vuoksi kumipyöräliikennettä jouduttaneen tulevaisuudessa vähentämään, jolloin rataverkko tarjoaa ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon.

– Raideyhteyttä ei Porin ja Helsingin välille varmasti saada vielä seuraavalla vaalikaudella, mutta tulevaisuudessa pidän sitä hyvin mahdollisena, Kirkkola-Helenius arvioi.

Kirkkola-Helenius on huolissaan Luonnonvarakeskukseen kohdistuneista leikkauksista Jokioisilla ja tyhjillään olevista valtion toimitiloista.

– Seudulle olisi hyvä saada valtion laitosten toimipisteitä ja erityisesti maatalouteen liittyviä valtion toimintoja voisi hyvin tänne sijoittaa. Esimerkiksi Reijo Karhisen raportissaan esittämä maatilayrittäjyyden osaamis- ja palvelukeskus sopisi hyvin seutukunnalle.

Tarja Kirkkola-Helenius on toiminut pitkään kuntapolitiikassa ja Jokioisten valtuustossa hänellä on meneillään jo seitsemäs kausi. Hän on myös uuden maakuntavaltuuston jäsen ja kertoo harrastavansa ay-toimintaa. Eduskuntavaaleissa hän on ehdolla nyt ensimmäistä kertaa.

Politiikassa kuten elämässä hän kertoo olleensa aina heikompiosaisten puolustaja ja haluavansa puuttua epäkohtiin. Tämä näkyy myös hänen vaaliteemoissaan.

Vaalityötä hän on tehnyt viime syksystä lähtien mm. kiertämällä toreilla ja tapahtumissa ympäri Kanta- ja Päijät-Hämettä pääasiassa viikonloppuisin. Lisäksi hän on melko aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

Hänen ydintukiryhmäänsä, ”Tarjan Joukkueeseen” kuuluu seitsemän hengen aktiivinen porukka. Kaikkiaan vaalityöhön ehdokkaan taustalla osallistuu parinkymmenen puolueihmisen joukko. FL

Tarja Kirkkola-Helenius

Puolue: Vasemmistoliitto

Ammatti: Teknisen toimen sihteeri, pääluottamusmies

Koulutus: ylioppilas sekä konttoriopisto

Perhesuhteet: naimisissa, kaksi jo omilleen muuttanutta poikaa

Harrastukset: lukeminen ja ay-toiminta

Tärkeimmät luottamustoimet: kunnanvaltuutettu, valtuuston II varapuheenjohtaja, Hämeen liiton maakuntavaltuutettu, SAK:n aluetoimikunnan jäsen, Hämeen vasemmistoliiton piirihallituksen jäsen, JHL:n paikallisen ammattiosaston puheenjohtaja ja pääluottamusmies.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti