Lounais-Häme Humppila

Eduskuntavaalit 2019: Tähtiliikkeen Ari Valta haluaa palauttaa päätösvallan Suomelle itselleen

Seitsemän tähden liikkeen ehdokas Ari Valta on sitä mieltä, että Suomen tulisi palauttaa menetetty päätösvalta muun muassa eroamalla EU:sta, sote-palveluiden hoitamisella julkisin varoin sekä tarkemmalla rajavalvonnalla.
Ari Valta kertoo olevansa maallikkopoliitikko, joka tekee päätöksiä tiedolla höystetyllä maalaisjärjellä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ari Valta kertoo olevansa maallikkopoliitikko, joka tekee päätöksiä tiedolla höystetyllä maalaisjärjellä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Seitsemän tähden liikkeen Ari Valta tiesi lähtevänsä ehdolle vuoden 2019 eduskuntavaaleihin jo ennen kuin hänen vaaleissa edustamaansa puoluetta oli edes olemassa.

Humppilalainen Valta oli vuonna 2016 Paavo Väyrysen kanssa Kansalaispuolueen matkassa lupautuessaan ehdolle.

– Allekirjoitin Paavon ajatukset siitä, että Suomen pitää päästä taas itsenäiseksi ja isot ulkomaiset sijoitusyhtiöt saatava ulos täältä, Valta kertoo.

Sittemmin Kansalaispuolue erotti Väyrysen, joka perusti Seitsemän tähden liikkeen. Vallalle oli selvää, että hän seuraa Väyrysen mukana myös tähtiliikkeeseen.

– Totta kai siirryin Paavon vanavedessä, hän oli Kansalaispuolueen johtohahmo. Paavossa on se hyvä puoli, että hänen kanssaan voi olla eri mieltäkin ja puolueessa saa äänestää vastaankin.

Tosin suurimmassa osassa asioita Valta on tähtiliikkeen puheenjohtajan kanssa samaa mieltä. Niistä tärkeimpiä ovat EU:sta eroaminen ja jo mainittu itsenäisyyden palauttaminen.

Mitä tähtiliike tarkoittaa sillä?

– Se tarkoittaa sitä, että Suomi saa itse päättää asioistaan, eivätkä ulkomaiset isot toimijat sanele, mitä meillä tehdään, Valta toteaa.

Vallan mukaan Suomen itsenäisyyttä ovat vieneet esimerkiksi EU ja suuret sijoitusyhtiöt. Valta toteaa, että ulkomaalaisomistuksessa olevien sijoitusyhtiöiden valta näkyy etenkin vanhuspuolella.

– Pääsääntöisesti valtioiden ja kuntien tulisi järjestää sote-palvelut. Jos on isoja sijoitusyhtiöitä, ne vievät voitot Suomesta ja raha virtaa pois meiltä. Ainoa korjaussuunta on se, että palautetaan pikkuhiljaa kaikki kunnan ja valtion omistukseen.

Sama koskee Vallan mukaan myös esimerkiksi sähkö- ja tietoliikenneverkkoja.

Valta uskoo, että ne, kuten myös sote-palvelut, pystyttäisiin toteuttamaan verovaroin, vaikka se todennäköisesti tarkoittaisikin maksujen nousua.

– Jos tavallista yritystä olisi hoidettu, kuten Suomen valtiota, niin ei siitä tulisi mitään ja konkurssi olisi lähellä.

Valta mainitsee myös Suomea rapauttavana asiana ”haittamaahanmuuton”. Se on Vallan mukaan sitä, kun turvallisten maiden läpi tullaan Suomeen ilman tietoa työpaikasta elämään sosiaaliturvan avulla.

– Se menee meidän pussistamme. En sinällään ole maahanmuuttoa vastaan, vaan kannatan esimerkiksi työperäistä maahanmuuttoa. Työpaikan pitäisi kuitenkin olla jo tiedossa, kun Suomeen tullaan.

Vallan mielestä on uskomatonta, kuinka kuka tahansa voi kulkea Suomen rajojen yli kyydissään mitä tahansa ilman tarkkaa valvontaa.

– Rajalla tulisi katsoa, että ihmisellä on edes paperit olemassa. Rajavalvojilla taas pitäisi olla oikeus tarkastaa kaikki kulkijat. En minä ole pahoillani, jos autoni tarkastetaan Tallinnan-reissulla, vaan olen iloinen, että joku valvoo, Valta sanoo.

Vallan mielestä Suomen tulisi lähettää pakolaisina maahan tulleet heti takaisin kotimaahansa, kun tilanne on siellä rauhoittunut, sekä auttaa esimerkiksi jälleenrakentamisessa.

Seitsemän tähden liikkeen kannatus on gallupien mukaan prosentin kymmenyksiä.

– Paavolla on visio, että yksi puolueen ehdokas pääsee läpi jokaisesta vaalipiiristä. Sen onnistuminen riippuu siitä, haluavatko ihmiset muutoksen.

– Jos tähtiliike ja politiikaltaan melko lähellä olevat perussuomalaiset saavat ison siivun kannatuksesta, Suomen politiikan suunta kääntyy varmasti. FL

Ari Valta

Ammatti: Huoltomies / yrittäjä

Perhesuhteet: Naimisissa

Harrastukset: Yli 30-vuotiaat autot

Tärkeimmät luottamustoimet: Varalla Humppilan kunnan luottamustoimissa

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti