Lounais-Häme

Eduskuntavaalit 2019: Tero Ahtola penää luottamuksen palautusta politiikkaan

Tero Ahtola ei luota suuriin puolueisiin ja haluaa palauttaa luottamuksen politiikkaan. Ehdokkaana hän haluaa tuoda esiin EU:n ja eurovaluutan ongelmia sekä inhimillisempää talouspolitiikkaa: "Bisnestä tehdään nyt liikaa veronmaksajien riskillä".
Tero Ahtola rentoutuu snookerin parissa vähintään joka toinen ilta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tero Ahtola rentoutuu snookerin parissa vähintään joka toinen ilta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tero Ahtola vaihtoi viime hetkellä puoluetta, jonka listoilta pyrkii eduskuntaan. Hän on edelleen itsenäisyyspuolueen jäsen, mutta valitsi seitsemän tähden liikkeen taktisista syistä.

– Olisin ollut itsenäisyyspuolueen ainoa ehdokas Hämeen vaalipiirissä, eli olisin tarvinnut yksin vähintään 12 000 ääntä. Tähtiliikkeellä on vaalipiirissämme kaikkiaan 13 ehdokasta, joten läpimeno on nyt realistisempaa, forssalaismies toteaa edellisistä eduskuntavaaleista oppineena.

Ahtola haluaa tuoda esiin EU:n ja eurovaluutan ongelmia, ja valitsi siksi aikanaan itsenäisyyspuolueen. Paavo Väyrynen tunnetaan EU-kriitikkona, joten hyppy Väyrysen tähtiliikkeeseen oli luontevaa.

– EU-kriittisyyteni voi tiivistää siihen, että koen liittovaltiokehityksen uhkana. Suomen pitää tulevalla EU-puheenjohtajakaudella keskittyä siihen, että valtaa palautetaan EU:lta jäsenvaltioille.

 

Asemansa vakiinnuttaneista puolueista EU-kriittisin on perussuomalaiset. Ahtola toteaa, että hänen maahanmuuttokantansa on sekin lähellä perussuomalaisia, mutta vakiintuneen puolueen matkaan hän ei hyppää.

– Nykyisissä eduskuntapuolueissa puoluekuri määrää, mitä mieltä edustajat saavat olla. Jos menisin läpi jonkin nykyisen valtapuolueen listalta, en tiedä, mitä saamillani äänillä tehtäisiin. Se nähtiin myös tällä vaalikaudella.

– Uudessa puolueessa pystyy pitämään varmemmin omat vaalilupauksensa, Ahtola uskoo.

Politiikan kentällä Ahtola sijoittaa itsensä keskelle.

– Olen niin keskellä kuin mahdollista. Ehkä vanha alkiolainen politiikka osuu minuun parhaiten. Mutta nykykeskustan linjoilla en ole.

 

Sanansyönti on Ahtolan mukaan johtanut siihen, ettei ihmisillä ole uskoa poliittiseen päätöksentekoon. EU-kriittisyyden ohella hänen teemakseen nouseekin luottamuksen palauttaminen politiikkaan.

– Tavoitteenani on herätellä nukkuvia äänestäjiä osoittamalla, että ehdolla on myös tavallisia ihmisiä. Nykyisten valtapuolueiden edustajat ovat pahasti erkaantuneet siitä todellisuudesta, missä me tavalliset ihmiset elämme.

Ahtola haluaisi kääntää periaatteen, jossa ihmisiä pyöritetään talouden armoilla.

– Ymmärrän talouden lainalaisuudet mutta talouden pitäisi palvella ihmistä, ei toisinpäin.

 

Taloudellisen eliitin koskemattomuus näkyy Ahtolan mukaan erityisen räikeänä pankkisektorilla, jonka pelastamiseksi ollaan valmiita pumppaamaan miljardeja ja taas miljardeja euroja.

– Viime kädessä me pienet ihmiset maksamme pankkien luotonannon riskit.

Ahtolan mukaan rahaa ja velkaa luodaankin liikaa itse talouden pyörittämiseen, kun rahaa tarvittaisiin yhteiskunnan tarpeisiin.

– Pankin pelastamiseksi voidaan luoda miljoona tuosta vaan, mutta ei vanhusten riittävän hoitajamäärän ylläpitämiseksi.

 

Forssan seudun tulevaisuudesta Ahtola on huolissaan.

– Tänne tarvitaan myyjä markkinoimaan tarjontaamme. Kansanedustajana en voi toimia seudun ”myyjänä”, mutta myyntitaidoistani olisi varmasti etua seudun houkuttelevuuden edistäjänä, Ahtola uskoo.

Seudun markkinointiin Ahtola vinkkaa yritykselle suunnattua digikäyntikorttia.

– Idea on yksinkertaistettuna se, että esimerkiksi keilahallikäyntiä suunnitteleva saisi yhdeltä sivustolta tiedon, mitä kaikkea muuta täällä on tarjolla. Kynnys lähteä Forssaan laskisi, kun tarjonta olisi kootusti esillä.

 

Ahtola sanoo olevansa mukana tosissaan, vaikka budjetti jää pieneksi.

– Escorttiin varmaan laitan numeron kylkeen.

Torilla mies saatetaan nähdä, mutta ilman tikkareita, kahvia ja pullaa.

– En lahjo, vaan haluan houkutella ihmisiä keskustelemaan. FL

Tero Ahtola

Ammatti/työ ja koulutus: Yrittäjä, lvi-alan ja myyjän koulutus.

Perhesuhteet: Naimisissa.

Harrastukset: Lentopallo, snooker.

Tärkeimmät luottamustoimet: Forsport ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti