Lounais-Häme Tammela

Eerikkilä toivoo aurinkoista kesää kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti: Uusi aurinkopuisto toi iloa vaikeaan kevääseen

Eerikkilässä on otettu kevään aikana käyttöön uusi aurinkopuisto. Solar Finlandin omistamalla puistolla Eerikkilä säästää sekä luontoa että rahaa.
Eerikkilän toimitusjohtaja Petri Jakonen on tyytyväinen, että aurinkopuiston toimittaja löytyi läheltä. Salolaisen Solar Finlandin hallituksen jäsen Anu Areva kertoo, että aurinkopuiston kotimaisuusaste on 90 prosenttia. Joitain komponentteja on pakko tilata ulkomailta, kun Suomesta niitä ei saa, Areva kertoo. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eerikkilän toimitusjohtaja Petri Jakonen on tyytyväinen, että aurinkopuiston toimittaja löytyi läheltä. Salolaisen Solar Finlandin hallituksen jäsen Anu Areva kertoo, että aurinkopuiston kotimaisuusaste on 90 prosenttia. Joitain komponentteja on pakko tilata ulkomailta, kun Suomesta niitä ei saa, Areva kertoo. Kuva: Lassi Puhtimäki

Eerikkilä Sport & Outdoor Resort on askeltanut kevään aikana kohti pienempää hiilijalanjälkeä, kun urheilu- ja ulkoilukeskuksen alueella on otettu käyttöön yli 1400 aurinkopaneelin aurinkopuisto.

Aurinkopuiston toimitti salolainen Solar Finland, joka myös omistaa voimalan ja näin ollen vastaa sen huollosta. Eerikkilä vuokraa puiston maapohjaa Solar Finlandille ja ostaa yritykseltä aurinkovoimalan tuottaman sähkön.

Puisto tuottaa vuodessa noin 460 piikkikilowattia eli kolmanneksen koko Eerikkilän sähköntarpeesta. Yksi piikkikilowatti vastaa Etelä-Suomen auringonpaisteessa noin 800–1000 kilowattituntia vuodessa. Yhteensä Eerikkilän aurinkovoimalan tuottama sähkö vastaa karkeasti reilun parinkymmenen pientalon vuosittaista sähkönkulutusta.

– Toiveenamme on, että voisimme tulevaisuudessa kasvattaa aurinkovoimalaa, valmiudet sille on olemassa, Eerikkilän toimitusjohtaja Petri Jakonen kertoo.

Lue myös: Forssan Tokmannin katolle aurinkovoimala – Paneelit katolle ensi vuonna (FL 20.5.2019)

Luonto ja kassavirta kiittävät

Eerikkilässä alettiin suunnitella aurinkovoimaan panostamista kaksi vuotta sitten. Suunnitteluvaiheeseen Solar Finlandin kanssa päästiin melko nopeasti. Paneelien asentamista harkittiin esimerkiksi rakennusten katoille, mutta lopulta ne päädyttiin sijoittamaan maahan harjoitushallin viereen.

Eerikkilän tavoitteena on puolittaa hiilijalanjälkensä vuoteen 2030 mennessä, mikä näkyy myös muissa yrityksen päätöksissä jätteenkuljetuksesta lähtien.

– Luonto ja ulkoilu ovat tärkeitä syitä meille tuloon, ja siksi vastuullisuus ja luonnosta huolehtiminen ovat meille tärkeitä asioita. Luonto kiittää aurinkopuistosta, mutta sillä on meille myös merkittävä taloudellinen merkitys, sillä säästämme merkittävästi vuosittaisissa energiakustannuksissamme, Jakonen toteaa.

Jotta energiamuoto olisi mahdollisimman ympäristöystävällinen, on hiilijalanjälki otettu huomioon myös paneelien valmistuksessa ja raaka-aineissa, Solar Finlandin hallituksen jäsen Anu Areva kertoo. Eerikkilän aurinkopuiston kotimaisuusaste on Arevan mukaan 90 prosenttia.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Eerikkilän aurinkopuiston kotimaisuusaste on 90 prosenttia.

Eerikkilä ei liiku, siksi ympärystön tukeminen on tärkeää

Jakonen näkee merkittävänä asiana aurinkovoimalan hankinnassa myös sen, että se on tilattu läheltä, salolaiselta yritykseltä, joka käyttää mahdollisimman paljon kotimaisia yhteistyökumppaneita.

– Eerikkilä on ollut paikallaan tässä 70 vuotta ja aiomme olla vielä seuraavatkin 70 vuotta, siksi pyrimme tekemään hankintamme ja antamaan tukemme paikallisille yrityksille, jotta elinvoima säilyy seudulla, Jakonen sanoo.

Eerikkilässä mietitään Jakosen mukaan hankinnoissa aina kokonaiskustannuksia: Hankintahinnaltaan halvin ei aina välttämättä ole kokonaisuudessaan edullisin, jos takuuajat ja laatu eivät ole kunnossa.

– Aurinkopaneelit ostetaan Suomessa usein vain hinnan perusteella. Paneelit ovat kuitenkin käytössä jopa 50 vuotta, jolloin laadulla ja kestävyydellä on todellakin väliä, Areva sanoo. FL

Lisää aurinkovoimasta: Osuuskauppa Hämeenmaa panostaa aurinkovoimaan – Forssaan tulossa kolme voimalaa (FL 10.6.2019)

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic