Lounais-Häme Tammela

Eerikkilään uusi kulttuurin ja ihmisten johtaja

Hämeenlinnalaiselta Sirpa Korkatilta löytyy urheilutaustaa liittotason johtamisesta, strategioiden luomisesta ja manageroinnistakin.
Sirpa Korkatti viihtyy vapaa-aikanaan muun muassa Aulangon maisemissa.

Eerikkilän urheiluopistona tunnettu Eerikkilä Sport & Outdoor Resort saa vuodenvaihteessa vahvistusta johtoportaaseensa, kun hämeenlinnalainen Sirpa Korkatti ottaa vastuulleen Eerikkilän sisäisen toimintakulttuurin luomisen ja johtamisen.

Lisäksi Korkatin tehtäväksi tulee opiston E. Way -filosofian mukaisen palvelumallin luominen yritys- ja vapaa-ajan asiakkaille. Tuon filosofian päämäränä on ihmisen osaamisen ja hyvinvoinnin kokonaisvaltainen kehittäminen.

Työnkuva kuulostaa niin maailmoja syleilevältä, että sen toteuttamiseen taidetaan tarvita laaja-alaista johtamisen ja kehittämisen osaajaa. Sellaiselta Korkatti työhistorioineen vaikuttaakin.

– Uusi työni tuntuu aidosti kiinnostavalta ja Eerikkilä on työympäristönä todella inspiroiva. Koen itseni sparrariksi, joka lähtee luomaan ja kehittämään eerikkiläläisyyttä, joka siellä toki jo nyt vallitsee. Tehtävääni kuuluu erilaisten toimintatapojen arvioinen ja kehittäminen, Korkatti selvittää.

 

Korkatti on noussut työ- ja harrastusurallaan valtakunnallisesti arvostetuksi urheilujohtajaksi ja strategioiden luojaksi.

Korkatin urheilutausta löytyy hiihtoladulta. Hän liittyi kuusivuotiaana Hämeenlinnan Hiihtoseuraan ja innokkaan tytön kautta koko perheestä tuli urheilullinen.

– Hiihdin ja kävin ohjaajakoulutuksen ja 15-vuotiaana olin mukana nuorisojaoston toiminnasta. Aina oli mukavaa ja lähdinkin Tornioon opiskelemaan nuorisotyötä tavoitteena päästä järjestötyöhön, Korkatti muistelee.

Kymmenen vuoden poissaolon jälkeen vuosituhannen vaihteessa tie toi takaisin Hämeenlinnaan ja myös Hiihtoseuran toimintaan.

– Oletin palaavani samanlaiseen seuraan, josta olin lähtenyt. Mutta toiminta olikin henkitoreissaan. Se oli käänteen tekevä juttu urallani, Korkatti painottaa.

– Johtokunnassa otin vastuuta ja teimme strategian, jonka mukaan HlHS olisi viiden vuoden sisällä maan 50 parhaan hiihtoseuran joukossa. Tavoite täyttyi nopeammin, mukana oli hyviä toimijoita.

 

Korkatin ura eteni Hämeen Hiihdon johtokuntaan ja Suomen Hiihtoliiton liittovaltuustoon sen toistaiseksi ainoaksi naispuheenjohtajaksi.

Myöhemmin hänet valittiin Suomen Hiihtoliiton johtokuntaan. Elettiin myrskyisää aikaa, kun maastohiihto erosi omaksi yhdistyksekseen. Korkatti joka oli myös työelämässä siirtynyt urheilun pariin Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n palvelukseen, ei kannattanut irtautumista.

Korkatti on ollut aitiopaikoilla myös järjestömuutoksissa. Hän siirtyi järjestörakenteen uudistuksen myötä perustetun SLU:n kehitysjohtajaksi. Vuonna 2012 oli taas uuden uudistuksen aika, kun syntyi Valo, jonka järjestöyhteistyöjohtajaksi Korkatti pestattiin.

– Ne olivat kiinnostavia ja opettavaisia vaiheita. Siinä mitattiin johtamistaitoja, kun sekä henkilökunnalla että jäsenillä oli vahvaa muutosvastarintaa, Korkatti kertoo.

– Kun Valoa alettiin yhdistää Olympiakomiteaan, ymmärsin että tämä polku on nyt kuljettu loppuun ja vuonna 2014 tein kovan hypyn. Siirryin suuren tilintarkastusyhtiön KPMG:n palvelukseen sports advisory groupin asiantuntijatehtäviin.

Aiemmin Korkatti oli ollut urheilun järjestö– ja luottamustehtävissä. Nyt tavoitteena oli oppia jotain täysin uutta eli liiketoiminnallista ajattelua ja prosesseja.

– Oli aika uskaltaa ja irtautua urheilun sisäkehältä. Huomasin erilaisia näkökulmia, miten urheilua voi lähestyä. Minulla oli näky, että palaan kyllä urheilun pariin, ja nyt tiedänkin enemmän kuin silloin kun lähdin, Korkatti kertoo+.

 

Pari vuotta selvityksiä ja strategioita tehtyään Korkatti päätti perustaa oman yrityksen Sipilistin, jonka nimissä hän työskentelee toiminnan kehittämisen ja paremman toimintakulttuurin rakentajana sekä organisaatioiden, yhteisöjen ja ihmisten valmentajana. Asiakkaina ovat olleet useat lajiliitot ja tehtynä ovat muun muassa Suomen Hiihtoliiton strategia ja työn alla Vuokatin urheiluopiston uusi strategia sekä Salibandyliiton palvelukuvaukset.

– On ollut hienoa, millaisista asioista eri ihmiset ovat halunneet kuulla näkemyksiä. Olen saanut luottamusta ja se saa nöyräksi. Strateginen kehittäminen sekä muutoksen ja ihmisten johtaminen ovat minun juttujani.

Kokeneella urheilujohtajalla on myös näkemyksiä siitä, missä nyt mennään Suomessa. Moni asia on mennyt eteenpäin, mutta edelleen muun muassa seuratyössä riittää kehitettävää.

– Kulttuurin muutos vie aikansa, mutta tarvitaan ammattimaisuutta ja siten isompia seuroja ja yksiköitä. Se voi toimia vapaaehtoisuudenkin pohjalta, mutta toiminnan suunta on oltava selvillä, näky tulevaisuudesta. On oltava rehellinen ja kysyttävä, onko meillä tarvittavaa osaamista.

 

Lähtoviivallaan hiihdon parissa Korkatti toimii tällä hetkellä Hämeenlinnan Hiihtoseurassa naisten edustushiihtäjien taustalla ja maajoukkuehiihtäjä Laura Monosen managerina.

Järjestöpuolella hän on Liikunnan Kehitysyhteistyön eli LiiKe ry:n puheenjohtaja. Tämä vuodesta 2001 toiminut suomalainen kansalaisjärjestö käyttää liikuntaa päävälineenä kaikissa kehitysyhteistyöhankkeissaan.

Korkatti ei pysy itsekään aloillaan.

– Hiihtoseura on kotiseurani, vaikka nykyään pelaan tennistäkin. Olen aktiivinen kuntoliikkuja, Aulangon maastot ovat minun kirkko ja ilmakehä. Ja olen intohimoinen urheilun suurkuluttaja eli seuraan monenlaista urheilua. FL

Sirpa Korkatti

Syntynyt 1971 Hämeenlinnassa

Naimisissa, kaksi aikuista tytärtä

Koulutukseltaan yhteisöpedagogi AMK

Yrittäjä konsulttifirmassaan Sipilistissä

Siirtyy 1.1.2019 alkaen Eerikkilän johtotehtäviin

Poimintoja työhistoriasta:

asiantuntija, urheilu ja liikuntatoimialan kehittäminen sekä johtamisen kehittäminen, KPMG Oy AB

järjestöyhteistyön johtaja, seuratoiminnan asiantuntija. Valo ry

kehitysjohtaja, Suomen Liikunta ja Urheilu

seurakehittäjä, Hämeen Liikunta ja Urheilu

projektipäällikkö. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piiri

Poimintoja luottamustoimista:

Liittovaltuuston puheenjohtaja / johtokunnan jäsen. Suomen Hiihtoliitto

Puheenjohtaja. Hämeenlinnan Hiihtoseura

Puheenjohtaja. Liikunnan Kehitysyhteistyö Liike ry

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.1.2020

Uusimmat