Lounais-Häme Tammela

Eerikkilän Urheiluopisto aloittaa yt-neuvottelut – "Koulutus- ja valmennuskeskus on hetken aikaa ajopuuna"

Eerikkilän Urheiluopisto aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Toimitusjohtaja kantaa huolta liikunnan parissa toimivien vapaaehtoisten jaksamisesta.
Eerikkilän myyntipalvelu palvelee niin olemassa olevien kuin uusien varausten ja tarjousten osalta normaalisti. Kuvassa vastaanottovirkailija Susanna Mustonen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eerikkilän myyntipalvelu palvelee niin olemassa olevien kuin uusien varausten ja tarjousten osalta normaalisti. Kuvassa vastaanottovirkailija Susanna Mustonen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vielä viime viikon torstaina Eerikkilä Sport & Outdoor Resortin varauskirja näytti tulevan viikonlopun osalta täydeltä. Talo oli täynnä asiakasvarauksia kesäkuulle asti. Sitten tuli hallituksen suositus yli 500 henkilön yleisötilaisuuksien perumisesta koronaviruksen leviämisestä johtuen.

Kuin salamaniskusta linjaus tyhjensi Eerikkilän varauskirjan jo viikonlopulta ja pitkälle tulevaisuuteen. Tämän seurauksena Eerikkilä käynnistää torstaina koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Toimitusjohtaja Petri Jakonen muistuttaa, ettei Eerikkilä ole mikään ulkoinen saareke maailman ja maan tapahtumista.

– Käytännössä katsoen meiltä on hävinnyt asiakkaat lähiviikoilta ja lähikuukausiltakin. Teemme kaikkemme, että tilanteen aiheuttamat haavat olisivat mahdollisimman pienet Eerikkilän ja eerikkiläläisten tulevaisuudelle, Jakonen tiivistää yllättävän ja vaikean tilanteen.

– Hetken aikaa olemme ajopuuna, mutta ihmisten terveys menee kaiken edelle, Jakonen sanoo.

Eerikkilällä kaksi roolia

Jakonen viittaa viimeisellä vertauksellaan Eerikkilän asemaan liikunnan valtakunnallisena koulutus- ja valmennuskeskuksena. Kun asiakkaista vain pieni, joskin kasvava osa on vapaa-ajan matkustajia, hallituksen linjaukset vaikuttavat enemmän.

Jakonen muistuttaa, että linjauksessa suositeltiin välttämään lasten ja nuorten harrastustoimintojen ylläpitämistä. Toisaalta koulut ovat joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta ainakin maanantaiaamupäivän linjauksen mukaan auki koko maassa. Jakosen mukaan Eerikkilällä on 11 vastaavaa kollegakoulutuskeskusta, joiden ovet ovat vielä auki.

– Eerikkilän toiminta on paljolti kiinni siitä, mitä hallitus jatkossa linjaa. Samoin jalkapallo- ja salibandyliittojen linjaukset vaikuttavat Eerikkilän toimintaan, Jakonen toteaa.

Välillisiäkin vaikutuksia

Yt-neuvottelut koskevat siis 85 Eerikkilän omaa työntekijää, mutta tilanteella on myös välillisiä vaikutuksia. Esimerkiksi siivouspalvelut on ulkoistettu ja niillekään ei tällä hetkellä ole sellaista tarvetta kuin normaalitilanteessa.

– Vuonna 2018 ostojemme vaikutus lähialueelle oli 27 henkilötyövuotta, Jakonen huomauttaa.

Harrastustoiminta turvattava

Jakonen on eniten huolissaan niistä kymmenistä tuhansista vapaaehtoisista, jotka toimivat suomalaisen urheilun ja liikunnan parissa ja tekevät seuratoimintaa oman työnsä ohessa. Jakosen toive on, että valtio ja ministeriöt huolehtisivat riskiryhmien lisäksi myös vapaaehtoisesta jaksamisesta, jotta pyörät jatkavat pyörimistään.

– Lasten ja nuorten harrastaminen ei saa vaarantua, kun se taas on mahdollista käynnistää. Sen vaikutus tulevaisuuteen on suurempi kuin monen muun asian. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic