Lounais-Häme

Eero Yrjö-Koskinen on kuin moderni unilukkari

Yritysten ponnistelut päästöleikkauksiin ja vastuulliseen toimintaan helpottuu.
Riihimäellä asuva Eero Yrjö-Koskinen toivoo, että yritysten kanssa voidaan sopia yhdessä menettelytavoista, joilla YK:n ympäristöohjelman päästötavoitteisiin päästään. Kuva: Eero Yrjö-Koskinen
Riihimäellä asuva Eero Yrjö-Koskinen toivoo, että yritysten kanssa voidaan sopia yhdessä menettelytavoista, joilla YK:n ympäristöohjelman päästötavoitteisiin päästään. Kuva: Eero Yrjö-Koskinen

Ostitko ilmastovastuulliset kengät? Mitä tiedät kampaamosi vastuullisuudesta? Edistätkö valinnoillasi varmasti päästöleikkauksia, jotka tähtäävät hiilidioksidipäästöjen puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä?

Pian kuluttaja pääsee yhdellä vilkaisulla varmistamaan, että hän tekee ilmaston, ihmisoikeuksien ja sosiaalisen vastuun kannalta oikean valinnan.

Keskuskauppakamari laatii tänä vuonna esityksen uudesta vastuullisuusjärjestelmästä, joka kattaisi päästöleikkausten ja ympäristövastuun ohella ihmisoikeudet ja sosiaalisen vastuun.

– Pitemmällä tähtäimellä tavoitteena on saada yritysten käyttöön laajempi sertifikaatti, joka takaisi, että tuotteen vastuullisuus on kunnossa, kertoo Keskuskauppakamarin tuore vastuullisuusasiantuntija Eero Yrjö-Koskinen.

Kuluttajalle sertifioinnista kertoisi tuotteessa näkyvä merkki, joka takaisi vastuullisuuden samaan tapaan kuin Luomumerkki tai Avainlippu.

Eero Yrjö-Koskinen lähtee rakentamaan järjestelmää kotimaisella yrityskentällä, jossa vasta suurilla yrityksillä on toimiva vastuullisuusohjelma. Esimerkiksi Neste, Outotec, UPM-Kymmene, Metso, Nokia ja Kesko ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta vastuullisuudestaan.

Kesko käynnisti jo nelisen vuotta sitten vastuullisuusohjelman laatimisen ja toteuttaa sitä Yrjö-Koskisen mielestä mallikkaasti.

– Heillä on kestävän kehityksen linjaukset, joiden mukaan varmistetaan vastuullisuus joka tuotteen kohdalla ja tehdään hankintapäätökset. He vaativat samojen kriteerien täyttämistä myös alihankkijoiltaan, jolloin vaikutus heijastuu hankintaketjuihin ja alkutuotantoon saakka, Yrjö-Koskinen sanoo.

Yritysten alihankkijoiltaan odottama vastuullisuus ja kuluttajien vaatimukset tuotteiden elinkaaren läpinäkyvyydestä ohjaavat vähitellen koko yrityskenttää muuttamaan toimintatapojaan kestävälle pohjalle.

– Kestävän kehityksen linjauksista on tulossa vahva kilpailuvaltti.

Monet pienet ja keskisuuret yritykset ovat vasta lähtökuopissa päästöleikkauksissaan. Keskuskauppakamari on vauhdittamassa ja tukemassa yrityksiä muutokseen, joka on väistämättä edessä.

– Muutos on iso eikä välttämättä edes helppo. Periaatteessa yrityksillä on halukkuutta kehittää vastuullisuuttaan, mutta kun aletaan puhua käytännöstä, tilanne on toinen. Yritykset toteavat helposti tehneensä jo kaikki, Yrjö-Koskinen toteaa.

Ei riitä, että yritys on investoinut ja vähentänyt päästöjään 20 vuoden aikana. Nyt tarkastellaan päästöleikkauksia vuodesta 2017 vuoteen 2030.

YK:n ympäristöohjelma on arvioinut, että päästöjä pitää leikata 55 prosenttia, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen tämän vuosisadan aikana. Jos leikkauksiin ei päästä, edessä voi olla usean asteen lämpeneminen ja hallitsematon ympäristökatastrofi.

– Asiat eivät ratkea yhdessä yössä, vaan Keskuskauppakamarin on tehtävä pitkäjänteisesti työtä jäsenyritysten kanssa ja vietävä muutosta eteenpäin koulutusten avulla.

Vastuullisuusjärjestelmä on tarkoitus saada valmiiksi tänä vuonna.

Keskuskauppakamari perustaa tätä varten vastuullisuuslautakunnan, joka myöntää yritysten hakemuksesta sertifikaatteja ja valvoo yritysten itsearviointeja sekä auditointeja.

Vastuullisuusjärjestelmän käyttöönotosta järjestetään yrityksille koulutusta.

Eero Yrjö-Koskinen uskoo, että ensimmäiset sertifikaatit voidaan myöntää jo ensi syksynä. FL

Keskuskauppakamari

19 alueellista kauppakamaria, 21 000 jäsenyritystä

Yritysten edunvalvonta, elinkeinoelämän itsesääntelytehtävät ja julkiset tehtävät

Lautakunnat:

vastuulautakunta perustetaan toukokuussa

välimieslautakunta ja lunastuslautakunta nimeävät jäsenet välimiesoikeuksiin

kiinteistönarviointilautakunta hyväksyy ja valvoo auktorisoituja kiinteistöarvioijia (AKA)

tavarantarkastajalautakunta hyväksyy ja valvoo tavarantarkastajia (HTT)

liiketapalautakunta antaa lausuntoja hyvän liiketavan mukaisesta toiminnasta

Eero Yrjö-Koskinen (vihr.)

Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija 4.2.2019 lähtien

On työskennellyt Green Budjet Europen toiminnanjohtajana vuodesta 2017 vuoteen 2018

Jatkaa päätyönsä ohella Kestävän kaivostoiminnan verkostossa, jonka pääsihteerinä hän on toiminut vuodesta 2015

Fingerpori

comic

Näkoislehti

19.2.2020

Uusimmat