Lounais-Häme

Eetu Niemi pelasti ihmishengen

Ypäjäläinen Eetu Niemi oli polkaisemassa pyörälenkille viime sunnuntai-iltana, kun jokin kiinnitti hänen huomionsa.

-Katsoin pellon toiselle puolelle ja näin, että sieltä nousi savua. Alkuun luulin, että siellä poltetaan roskia.

Savua tuli aika paljon, jolloin Niemelle tuli mieleen, että onkohan roskien poltto karkaamassa käsistä.

-Lähdin kävelemään vähän lähemmäksi ja tulin siihen käsitykseen, että palo onkin jo riistäytynyt hallinnasta. Silloin soitin hätänumeroon.

 

Hätäpuhelua puhuessaan Niemi lähestyi koko ajan palopaikkaa. Päästessään paikalle hän huomasi talon vieressä olevan vajan olevan tulessa ja tulen levinneen jo varsinaiseen asuinrakennukseen.

-Olin jo lopettanut hätäpuhelun, kun olin saanut siihen luvan. Sieltä kuitenkin ohjeistettiin tarkastamaan, ettei kukaan ole vaarassa. Sanottiin myös, että itseä ei saa vaarantaa.

Niemi havaitsi pihalla talon asukkaan polkupyörän. Lähistöllä asuvana Niemi tiesi, että talon asukas liikkuu pääasiassa polkupyörällä.

-Silloin tajusin, että asukkaan on varmaankin oltava kotona.

 

Niemi alkoi hakata ikkunoita, koska tuli oli jo levinnyt talon etuovelle. Asukas tuli ikkunaan, ja lähti kulkemaan kohti eteistä. Silloin asukas tajusi tilanteen.

-Hän huusi ja pyysi minua auttamaan itsensä ulos. Pyysin hänet toisen ikkunan luo, koska sen alla oli jakkara. Sain paremmin autettua hänet ulos.

Talon asukas rikkoi ikkunan sisältä päin ja Niemi auttoi häntä laskeutumaan korkeasta ikkunasta. Ikkunalasi sai aikaan pieniä naarmuja, mutta Niemen käsityksen mukaan talon asukas säilyi muuten fyysisesti vahingoittumattomana.

-Kun sain hänet autettua ulos, siirryimme turvallisen matkan päähän palavasta talosta. Minä lähdin juoksemaan tien päähän ohjaamaan hälytysajoneuvoja paikalle.

 

Palokunnan ehtiessä paikalle tuli oli edennyt talon rakenteissa niin pitkälle, ettei talon pelastaminen ollut mahdollista. Tulipalo tuhosi rintamamiestalon kokonaan ja eteni myös ympäröivään maastoon. Maastoa paloi noin kahden hehtaarin alueelta.

Jälkisammutus kesti useita tunteja.

Eetu Niemi toimi palopaikalla ripeästi ja jämäkästi. Forssan poliisissa työskentelevä vanhempi konstaapeli Jukka Kastikainen on anonut Niemelle hengenpelastusmitalia aluehallintovirastosta. Tieto mahdollisesta mitalista saattaa tulla vasta kuukausien päästä.

-En minä ole sitä oikeastaan ajatellut – ajattelen sitten, jos se on ajankohtaista. Nyt olen lähinnä yrittänyt selviytyä koeviikosta, lukiolainen sanoo.

 

Niemi kertoo, että heti tapahtuman jälkeen keskittyminen kokeisiin lukuun oli hiukan hankalaa, eikä ajatus pysynyt kasassa.

-Olen minä silti nukkunut ihan hyvin. Nyt, kun tapahtuneesta on kulunut muutama päivä, alkaa olo tuntua ihan normaalilta.

Perhepiirissä Niemeä on kehuttu esimerkillisestä toiminnasta. Niemi itse ei koe tehneensä varsinaisesti mitään sankaritekoa, vaan toimineensa tilanteen edellyttämällä tavalla.

-Koulussa on joskus opeteltu alkusammutusta, mutta niistä taidoista ei tässä tapauksessa ollut oikein hyötyä, palo oli niin pitkällä. Toimin hätäkeskuksen ohjeiden mukaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic