Lounais-Häme Ypäjä

Eetu Niemi valittiin Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton liittohallitukseen – Politiikka on vienyt ypäjäläisnuoren mukanaan

Ypäjäläinen Eetu Niemi on valittu Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n liittohallitukseen. Politiikka kiinnostaa Niemeä, koska hänen mukaansa sen kautta voi vaikuttaa, saada aikaan jotakin näkyvää ja parantaa ihmisten asemaa.
Eetu Niemi kannustaa myös nuoria äänestämään kevään eduskuntavaaleissa. – Äänestämällä voi vaikuttaa, ja jokainen ääni on tärkeä, Niemi sanoo. Kuva: Lassi Puhtimäki

Politiikan kautta voi ypäjäläisen Eetu Niemen mukaan vaikuttaa, saada aikaan jotakin näkyvää ja parantaa ihmisten asemaa. Huhtikuussa 19 vuotta täyttävä ja Ypäjänkylässä asuva Niemi valittiin vuodeksi 2019 valtakunnallisen Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n liittohallitukseen.

Niemi kannustaa nuoria seuraamaan yhteiskunnallisia asioita, ottamaan kantaa ja äänestämään vaaleissa. Niemi ei kuitenkaan yhdy siihen näkemykseen, ettei politiikka kiinnostaisi nuoria.

– Kaveripiirissäni on monia nuoria, jotka ovat kiinnostuneita politiikasta tai aikovat ainakin äänestää.

Niemi innostui itse politiikasta, kun äiti kehotti häntä hakeutumaan Ypäjän nuorisovaltuustoon vuonna 2015.

– Äiti arveli, että nuorisovaltuusto olisi minun juttuni ja heti ensimmäinen kokous veikin mukanaan. Jatkoin nuorisovaltuustossa viime vuoden loppuun asti ja olin vuodet 2017 ja 2018 sen puheenjohtaja.

Niemi oli Nuorisovaltuustojen Liiton Hämeen piirihallituksessa edunvalvontavastaavana vuoden 2017 ja varapuheenjohtajana vuoden 2018. Hän jäi pois piirihallituksesta tultuaan valituksi liittohallitukseen.

– Ypäjän nuorisovaltuustosta luovuin, koska koin, etten ehdi enää panostaa siihen tarpeeksi. Liittohallitukseen valinnan lisäksi minulla on abivuosi ja menen kesällä armeijaan, Kosken lukiossa opiskeleva Niemi sanoo.

Nuorisovaltuustojen Liitto toimii nuorisovaltuustojen ja nuorten vaikuttajaryhmien edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. Se edistää nuorisovaltuustojen asemaa ja parantaa nuorten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa. Niemi sanoo osallistuvansa toimintaan innolla.

– Järjestö antaa lausuntoja ja kannanottoja ja järjestää koulutusta. Keväisin ja syksyisin pidetään aktiivipäivät, joilla nuorisovaltuustojen jäsenet saavat infoa ja intoa vaikuttamiseen. Liittohallitus kokoontuu kerran kuukaudessa.

Niemen mukaan nuorisovaltuustotoimintaan kuuluu paikallisella ja valtakunnallisella tasolla lobbaustyö nuorille tärkeiden asioiden puolesta.

– Ypäjällä nuorisovaltuuston vaikuttamismahdollisuudet ovat parantuneet koko ajan, ja se saa äänensä hyvin kuuluviin. Nuorisovaltuusto antaa lausuntoja, ja sillä on edustaja kunnanvaltuuston ja -hallituksen ja useimpien lautakuntien kokouksissa. Pidimme myös uusille kunnanvaltuutetuille kahvitustilaisuuden, jonka teemana oli millainen on nuorille hyvä Ypäjä.

Niemen mukaan koulujen tilanne on yksi ajankohtaisista asioista Ypäjällä.

– Ypäjälle jää Levän ja Ypäjänkylän koulujen lakkauttamisten jälkeen yksi alakoulu, Perttulan koulu. On pohdittava, onko siellä tarpeeksi tilaa. Jos kuudesluokkalaiset siirretään Kartanon kouluun, pitää miettiä tuleeko siitä liian ahdas.

Niemen mukaan Ypäjällä on pieneksi kunnaksi yllättävän hyvät harrastusmahdollisuudet. Hän itse harrastaa yleisurheilua.

– Ykköslajini oli korkeushyppy, mutta nyt minulla ei ole opiskelujen takia aikaa keskittyä siihen.

Politiikasta Niemi sanoo innostuneensa lisää oltuaan yhdeksännen luokan keväällä 2016 viikon TET-harjoittelussa eduskunnassa. Hän oli silloisen opetus- ja kulttuuriministerin ja nykyisen opetusministerin Sanni Grahn-Laasosen eduskunta-avustajan mukana.

– Kokemus oli mielenkiintoinen ja näytti, ettei ministerillä ole koskaan kahta samanlaista päivää.

Niemi miettii vielä minne hän hakee opiskelemaan lukion jälkeen.

– Yhteiskuntatieteellinen ala houkuttelee, mutta lukiossa opiskelemani fysiikka, kemia ja pitkä matematiikka kiinnostavat myös.

Niemi uskoo, että politiikka kuuluu hänen elämäänsä myös tulevaisuudessa.

– Todennäköisesti lähden mukaan opiskelijapolitiikkaan. En tiedä vielä, olenko joskus eduskuntavaaliehdokkaana, mutta kunnallisvaaliehdokkuudesta voin todeta, että mikä ettei.

Niemi saa äänestää tänä keväänä ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa.

– En ole vielä päättänyt kuka saa ääneni, mutta seuraan ehdokkaita mielenkiinnolla ja avoimella asenteella. Aion äänestää henkilöä, joka tuo esille nuoret ja ilmastoasiat. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic