Lounais-Häme Forssa

Eeva-Liisa ja Jarmo Mäkelä ostivat Käsityöläiskadulta vanhan hirsitalon, joka näytti surulliselta – "Ehkä se oli vähän hullunrohkeaa"

Kun Eeva-Liisa Mäkelä käveli Käsityöläiskadulla sijaitsevan vanhan talon ohi, hän ajatteli, että talo näyttää surulliselta ja että sille pitäisi tehdä jotain. Nyt alkamassa on jättiremontti.
Eeva-Liisa ja Jarmo Mäkelää remontti ei pelota. Toiveena on, että kahden vuoden päästä talosta on tullut heille uusi koti. Kuva: Tapio Tuomela
Eeva-Liisa ja Jarmo Mäkelää remontti ei pelota. Toiveena on, että kahden vuoden päästä talosta on tullut heille uusi koti. Kuva: Tapio Tuomela

Talo on täyttä hirttä ja näyttää vähän yksinäiseltä. Seinissä on ajan kerroksia, niitä on osin paikattu ja ikkunoiden päällä on laudat. Eeva-Liisa ja Jarmo Mäkelää se ei haittaa. Jos kaikki menee suunnitellusti, tässä on kahden vuoden päästä heidän kotinsa.

– Minä tästä varmaan ensin innostuin. Kävelin aina tämän ohi ja rupesi harmittamaan, kun talo näytti niin surulliselta, oli niin huonossa kunnossa. Jotenkin vanhat talot ja esineet kiehtovat. Tykkään niiden tunnelmasta, Eeva-Liisa Mäkelä kertoo.

Mäkelät pyörittävät hotelli Maakuntaa ja ovat jo korjanneet yhden hirsitalon.

Nyt syntyi idea uudesta, sellaisesta, josta tulisi uusi koti. Kaupat Käsityöläiskadun talosta tehtiin keväällä.

– Ehkä se oli vähän hullunrohkeaa, mutta hinta oli edullinen, Jarmo Mäkelä sanoo.

– Tämä tuntui meille juuri sopivalta. Miljöö on ihana ja halusimme vähän pienempään, Eeva-Liisa kertoo.

Visio ja kokemus auttavat eteenpäin

Käsityöläiskadun miljöö on alkusyksyn auringossa idylli. Kukin talo on omanlaisensa, pihat aitojen suojassa. Mäkelöiden talo on peräisin noin sadan vuoden takaa ja alueen vanhimpia. Asumattomana se on ollut kymmenisen vuotta. Se ei Mäkelöitä pelota. Heillä on idea, visio ja kokemusta vanhoista taloista.

Visiota tarvitaankin. Kun Mäkelät aloittivat, piha oli täynnä pajua ja purkujätettä ja sisällä haisi home. Edellinen omistaja oli aloittanut remontin, mutta jättänyt kesken. Lattiat hän ehti purkaa.

– Aloitimme raivaamalla pihalta meidänkorkuista pajukkoa ja tavarakasoja. Kolme lavallista on jo viety, Eeva-Liisa Mäkelä kertoo.

Nyt suurin haaste on päästä hajusta. Ovet ovat auki ja kivijalka tuuletuksessa.

– Kivijalka oli levytetty ja kerännyt kosteutta. Nyt täytyy tuulettaa ja saada haju pois. Se vie aikaa ja lopputulos vähän jännittää. Toivotaan, että onnistumme. Edellisessä talossamme oli sama ongelma ja sieltä saimme hajun pois. Siellä vaihdettiin hirsiä 180 sentin korkeuteen, täällä päästään vähemmällä, Mäkelät kertovat.

Lue myös: Käsityöläiskatu vie 1900-luvun alun Forssaan – ”Uusikylä voisi olla nyt kuin Vanha Rauma” (FL 14.7.2019)

Talon lattiat on purettu, nyt tuuletetaan sisäilmaa. Vanha pönttöuuni toimii vielä, ja piippukin on uusittu äskettäin. Kuva: Tapio Tuomela
Talon lattiat on purettu, nyt tuuletetaan sisäilmaa. Vanha pönttöuuni toimii vielä, ja piippukin on uusittu äskettäin. Kuva: Tapio Tuomela

Haussa vanhaa tyyliä, vihreää, keltaista ja roosaa

Katu on hiljainen ja aurinko paistaa syysmatalalta. Pihaa suojaa iso koivu. Sen alle Eeva-Liisa visioi perinnekukkia ja pergolan. Vanha nurmikko piti poistaa, sillä kotilot olivat vallanneet sen.

Mäkelöitä kiehtoo miljöö ja talon historia. Se, että täällä on asuttu jo paljon aiemminkin. Talo on kuulunut muun muassa putkieristäjä Sarkulalle.

– Finlayson rakennutti tämän työntekijöidensä asunnoksi, Pentti Sarkula osti sen 500 markalla, Jarmo Mäkelä kertoo.

Parhaimmillaan talossa on asunut seitsemän henkeä ja vanhaemäntä. Vanhaemännälle on ollut oma ovikin. Ullakolla on kesähuone, jonne lapset nukkuivat lämpimään aikaan.

Sisällä on kolme huonetta ja pönttöuuni.

– Täällä on ollut kolme tulisijaa, ja lisäksi vielä takka. Piippukin on aika hyvässä kunnossa. Myös viemärit on uusittu, Jarmo Mäkelä sanoo.

Jos tarkkaan visioi, voi sisällä nähdä jo huoneet, ruutuikkunat ja vanhan talon hiljaisuuden.

Eeva-Liisa Mäkelä on jo kaavaillut hieman sitä, miltä sisällä tulee näyttämään. Ainakin taloon tulee lautalattia ja ihania tapetteja sekä vanhan ajan värit.

– Olen tutustunut jo värikarttoihin, tykkään väreistä: vihreää, keltaista, roosaa. Haussa on jotain vanhaa tyyliä, hän sanoo.

Talon edessä on joskus ollut kuisti. Siitä muistuttavat enää jäljet seinässä. Kuistinkin Mäkelät aikovat rakentaa uudelleen.

– Siinä voi sitten istua ja nauttia kahvia, Eeva-Liisa nauraa.

Talon seinissä näkyvät ajan kerrokset.

Forssasta löytyy uniikkeja taloja ihasteltaviksi

Ensin on kuitenkin remontin vuoro. Sisältä puuttuvat lattiat, ikkunat ja muutama seinä. Kun sähköt kohta tulevat, voi työ alkaa. Ensin tuuletetaan ja katsotaan ilmanvaihto, sitten laitetaan kuntoon salaojat ja viemärit. Tekemään tulee tuttu mies, sama, joka korjasi Mäkelöiden nykyisen kodinkin.

Mäkelöiden mielestä Forssan vanhoja alueita saisi nostaa esiin enemmänkin.

– Täällä on paljon hienoja puutaloalueita, jotka eivät juuri näy missään. Sanon aina hotellivieraillemmekin, että kannattaa käydä näillä alueilla kävelemässä, Eeva-Liisa Mäkelä sanoo.

Se on totta. Uniikit talot, ihana miljöö. Siinä näyttäytyy toinen Forssa.

– Asuttu vanha kaupunki olisi kyllä vahva vetovoimatekijä, Jarmo Mäkelä sanoo.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic