Lounais-Häme

Ehdokkaat vastaanottavaisia hallille

 

Ypäjän Yrittäjien järjestämä kuntavaalipaneeli sujui Pertunkaaren hallissa pitkälti konsensuksen hengessä. Edustettuina olvat kaikki kuusi puoluetta: keskusta, SDP, kokoomus, vihreät, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto.

Elinkeinopoliittinen suunnitelman ja yritysten vastaanottohallin rakentaminen kiehtoi valtaosaa panelisteista. Markku Saastamoinen (kok.) laajentaisi suunnitelman kattamaan koko elinvoimastrategian ja kehotti vakavasti harkitsemaan yrityshallin rakentamista.

– Vuokratilat ovat kaiken A ja O, tiivisti Juha Lundström (vihr.).

Vesa Oja (vas.) tosin tähdensi, ettei kunnan pidä rakentaa hallia, koska riskinotto kuuluu yrittäjälle, ei kunnalle.

Panelistit korostivat oikein suunnatun markkinoinnin merkitystä.

– Panostetut rahat eivät ole tähän mennessä tuottaneet tulosta, Lundström moitti.

Saastamoinen ja Lundström kannattivat Ypäjälle selväsanaisesti yhtä yhtenäiskoulua ja saivat tukea mm. Ojalta. Valtuuston puheenjohtajana Matti Alanko (kesk.) piti parhaana päätettyä alakoululaisten keskittämistä Perttulaan Kartanon yläkoulun rinnalle. Alangon mielestä vanhoista alakouluista voisi saada kaivattuja harrastustiloja.

Kuntaliitos ei Ypäjällä juuri kiinnosta, mutta pakon edessä paneelin valtuutetuista iso osa haluaisi Forssan tai Loimaan suunnan sijasta niputtaa molemmat seudut ja mukaan vielä vaikka Someron ja Urjalan. Saastamoinen arvioi, että 70000–80000 asukkaan kunnalla olisi vasta merkitystä. Tero Reittonen (sd.) ja Oja kallistuisivat Forssan seudun puolelle. Alanko käänsi puhetta yhteistyön laajentamisen suuntaan.

Väkiluvun nostoon auttavat paneelin osanottajien mukaan kunnolliset palvelut, hyvät asunnot ja tontit sekä seudulla olevat työpaikat. Alanko arvioi, että lastenhoidossakin voisi hyödyntää joustavasti naapurikuntien palveluja. Jari Vähänen (ps.) ja Vesa Oja muistuttivat, että myös eläkeläisiä sopii tavoitella siinä kuin nuoria perheitäkin. Lundström kehotti brändäämään Ypäjää. Saastamoisen mukaan asukaskilpailussa auttavat myös hyvä koululaitos ja varhaiskasvatus sekä oman elinkeinotoiminnan kehittäminen.

Hevosalaa ypäjäläisehdokkaat pitävät edelleen Ypäjän vahvuutena. Ypäjälle pitäisi Lundströmin ja Saastamoisen mielestä houkutella etenkin hevosalaa palvelevia yrityksiä.

– Täytyisi saada yksi iso yritys, haaveili Vähänen.

– Ypäjän markkinoinnin kohderyhmä on se, joka nauttii maaseutumaisesta asumisesta, olivatpa he vanhoja tai nuoria, arvioi Oja.

Reittonen tuumi, ettei pelkkä alueiden kaavoitus riitä, vaan esimerkiksi hevosia harrastavat haluaisivat nähdä valmiita harrastuspaikkoja.

– Ei tyhjälle pellolle kukaan tule.

Pertunkaaren sisäliikuntahallia pyörittää Ypäjän Yllätys eikä kunta. Kaikki panelistit kiittivät urheiluseuran panosta.

– Kunnan on varmaan syytä olla hiukan vahvemmin mukana, Alankokin myönsi.

Kuusikko piti pakolaisia tervetulleina, kunhan he intergoituvat yhteiskuntaan.

– Maassa maan tavalla, viestitti Vähänen.

Frisbeegolfradan tekoon olivat valmiita muut paitsi Oja, koska hänestä joka kuntaan ei tarvitse rakentaa omia harrastustiloja.

Tarkka taloudenpito oli ehdokkaiden mieleen. Verot ovat Lundströmin mukaan aivan tapissa. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic