Ehdotus Kristerssonin vähemmistöhallituksesta kaatui Ruotsin valtiopäivillä

Tukholma
14.11.2018, 11:42

Ulkomaat

Ruotsissa valtiopäivät on odotetusti torjunut äänestyksessä pääministeriehdokas Ulf Kristerssonin hallituksen äänin 195-154. Äänestys hajotti porvariallianssin, sillä myös keskustapuolue ja liberaalit äänestivät tarjolla ollutta kokoomuksen ja kristillisdemokraattien vähemmistöhallitusta vastaan.
Lisäksi ehdotusta vastusti koko punavihreä blokki, kun taas ruotsidemokraatit äänestivät hallituksen puolesta.
Valtiopäivien puhemies joutuu nyt jatkamaan yrityksiä uuden hallituksenmuodostajan löytämiseksi. Ruotsi on ollut ilman hallitusta syyskuun alkupuolella pidetyistä vaaleista lähtien.
Keskustapuolue ja liberaalit perustelivat vastustustaan sillä, että hallitusratkaisun myötä ruotsidemokraatit olisivat saaneet vaikutusvaltaa politiikkaan, koska hallitus olisi joutunut käytännössä tukeutumaan ruotsidemokraattien tukeen.
– Nyt ehdotettu hallitus on ruotsidemokraattien toivehallitus, liberaalin puheenjohtaja Jan Björklund sanoi ennen äänestystä.
Hän kertoi aikovansa suositella puhemiehelle äänestyksen jälkeen blokkirajan ylittävää hallitusratkaisua.

”Äänestäjät halusivat ruotsidemokraateille vaikutusvaltaa”

– Yli miljoona ihmistä äänesti ruotsidemokraatteja, ja he halusivat, että ruotsidemokraateilla olisi vaikutusvaltaa politiikassa, muistutti puolestaan ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson.
Hänen mukaansa muiden puolueiden hallitusneuvottelut ovat olleet ”hiekkalaatikkotasoa”.
– Äänestäjien tuomio tulee olemaan kova. Åkesson ennusti.
Syyskuun vaaleissa pääblokeista kumpikaan ei saanut valtiopäiville enemmistöä. Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit sen sijaan nousi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, minkä vuoksi kumman tahansa blokin hallitus tarvitsisi jonkinlaista tukea blokkirajan toiselta puolelta – tai ruotsidemokraateilta – ollakseen toimintakykyinen.
Puhemies Andreas Norlén ilmoitti äänestyksen jälkeen kutsuvansa kaikki puoluejohtajat luokseen huomenna uuden hallitusratkaisun löytämiseksi. Hän tosin myönsi samalla, ettei tarjolla ole kovin runsaasti vaihtoehtoja.
Puhemies saa yrittää pääministeriehdokkaan nimittämistä ja hyväksyttämistä äänestyksessä kaikkiaan neljä kertaa. Jos ne eivät tuota tulosta, edessä ovat automaattisesti uudet vaalit.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic