Lounais-Häme Forssa

Ei CCR:n voittanutta, ei Green Riverin ylikäynyttä – Markku "Make" Tähtinen luotaa uraansa

Markku ”Make” Tähtisen skaala kattaa myös koko kirjon trubaduurisävyt gospel-kuoroon eläytymistä unohtamatta.
Markku ”Make” Tähtinen antaa raspimman soundinsa hehkua Green Riverin CCR-vedätyksessä komppikitaran kera. Parastaan pistävät peliin myös Jorma Kohonen kitarassa, Kekku Koski rummuissa ja Karppa Cavén bassossa.

Markku ”Make” Tähtinen kuunteli kymmenvuotiaana isoveljensä levyiltä Hectorin, Janis Joplinin ja Simon & Garfunkelin musiikkia.

– Kaikki se oli pienen pojan mielestä loistavaa. Ennen kaikkea kolahti kuitenkin John Cameron Fogerty ja Creedence Clearwater Revival.

Kun aarre oli näin löydetty ja muutaman vuoden lisäkuuntelulla varmistettu, iski päälle välttämätön tarve tarttua omakohtaisesti asiaan.

– Alkoi armoton veivaaminen vanhan akustisen kitaran kanssa peilin edessä ja suun aukominen Fogertyn raspiäänen kuuluessa taustalla, ensin äänitetyltä C-kasetilta ja sittemmin levysoittimesta.

– Sanoista ei tosin ottanut mitään tolkkua siihen maailmanaikaan, kun netti ei tarjonnut apujaan, Markku Tähtinen muistelee.

Aikanaan vastaan tulivat ensimmäiset bändikokeilut eri treenikämpillä ja vaihtelevissa kokoonpanoissa.

– En laulanut, vaan soitin komppikitaraa, emmekä tehneet niissä käänteissä yhtäkään livekeikkaa.

Tähtisen ensimmäiset bändikeikkakokemukset lykkääntyivät yli armeijan ja myös Helsingin ja Rauman opiskeluvuosien yli. Miehen ikämittari näytti siinä vaiheessa päälle kolmenkympin lukemia.

Treeneissä soivat Lynyrd Skynyrd, Beatles, Rollarit ja muut vanhat coverit. Ja tietysti Creedence. Myös omia kappaleita harjoiteltiin.

– Valmista ei tullut. Muistaakseni basisti Cavénin Karpan ehdotuksesta perustimme CCR-tribuuttibändi Bad Moon Risingin.

– Karppa tunsi soolokitaristi Laakson Petterin ja rumpali Rinteen Matin. Heti ensimmäisten treenien ensimmäisessä biisissä huomattiin, että homma toimi.

Kesällä 1993 Forssan Palokunnanaukion ilmaiskonsertissa soittamansa ensikeikan jälkeen Bad Moon Rising ryhtyi täydentämään ohjelmistoaan omalla tuotannolla.

Syntyi viiden kappaleen omakustanne-cd Partaalla 1995 ja Syviä uria CTRL-nimellä 2011.

– Tämä bändin elinkaaren kannalta postuumina syntynyt retrospektiivinen kattaus sai hyvää palautetta muun muassa Hesarin levyarvostelussa.

Pysyvämmäksi osoittautunutta suuntaa Tähtisen ura musiikin saralla sai, kun Kosken Vekku ehdotti toistakymmentä vuotta sitten täysimittaista trubaduurikeikkaa Vanhan Värjärin terassilla.

– Trubaduurikeikat jatkuvat edelleen omien bändi- ja biisimieltymysten mukaan. Kaiken perusta lepää kuitenkin 60–70-luvun biiseissä.

Tähtinen määrittelee repertuaaria riittävän ja trubaduuriskaalansa kulkevan mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa häistä hautajaisiin.

– Biisivalikoima on kasvanut yhdestä muutamaan biisiin keikkatahdilla tapahtumiin liittyvien etukäteistoivomusten ohjaamana .

– Tangojakin on tullut säestettyä Forssan Teatterin Tangosäveltäjässä. Kuorolaulu taas pidentää ikää, jos muu musiikkitoiminta sitä vähentää. Omassa tapauksessani elämää on tullut pidennettyä Löytömäen Esan virittämässä gospelkuorossa.

2000-luvun alkuvuosikymmen puolivälin tienoilla Tähtinen tulkitsi Juha Mäntymaan kipparoiman Monstermen-bändin kanssa Wilko Johnsonin aikaisen Dr. Feelgoodin sekä Piratesin musiikkia.

– Tärkeää aikaa ja henkireikä silloin, kun elämäntilanteet muuten monella tapaa heittelivät, hän summaa.

Nykyisin hänen vanha rakkautensa Fogertyn säveltämään CCR-musiikkiin elää Green River -bändin myötä.

– Tällä kertaa bändin kokoavana voimana toimi rumpali Kosken Kekku. Kun Karppa lähti bassoon ja Kohosen Juha kitaristiksi, oli kattaus valmis.

Tähtinen painottaa, että muitakin roots-musiikin ystäviä kuin omaa itseään pitää ajatella ja helliä.

– Siitä tämä rakkaus lajiin eli livesoittamiseen. Maailma on vielä meidänkin. Meillä ei ole enää mihinkään kiire, teemme tätä maltillisesti ja rennosti ja toivottavasti pitkään. Kaiken muun ohessa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic