Lounais-Häme

Ei ehkä sittenkään viimeinen kevätjuhla

-Tänään emme puhu koulun lakkauttamisasioista, ilmoitti Teuron koulunjohtaja Susanna Lahti kevätjuhlan alussa. Hänen mielestään oppilaat ansaitsevat iloisen juhlan, jossa keskitytään muihin asioihin kun ongelmiin.

Sitä paitsi Teuron koulu vietti kevätjuhlansa yhteydessä 120-vuotissyntymäpäiviään, joten juhla oli tavallistakin merkittävämpi.

Teuron koulun ympärillä on käyty viime aikoina kiivaita keskusteluja, sillä Tammelan kunnanvaltuusto päätti sulkea kyläkoulun. Päätöksestä on tehty useita valituksia. Valitusaika jatkuu kesäkuuhun, jonka jälkeen hallinto-oikeus käsittelee valitukset. Päätös koulun kohtalosta saattaa venyä pitkälle syksyyn.

-Uskon, että voimme avata koulun ovet normaalisti vielä syksyllä, sanoo luokanopettaja Heikki Karvonen.

Kylällä ainakin toivotaan, ettei 120-vuotisjuhla jäisi koulun viimeiseksi kevätjuhlaksi. Kylätoimikunnassa aktiivisesti toimiva Jaakko Pietilä sanoo, että koulun sulkeminen tarkoittaisi, etteivät päättäjät anna arvoa vuosikymmenten talkootyölle kylän ja koulun hyväksi.

-Olemme saaneet kylälle uusia lapsiperheitä ja koululaisten lukumäärä voisi lähivuosina kasvaa. Kyllä pahalta tuntuu, jos arvokas koulu suljetaan, Pietilä sanoo.

Hän tietää, mistä puhuu. Hänen oma koulutiensä alkoi Teuron koulusta vuonna 1942. Tuolloin ajat olivat hyvin erilaiset kuin nykyisin. Koulussa oli yksi luokkahuone, jonne mahdutettiin enimmillään 90 oppilasta. Opettajia oli vain yksi.

-Muistan, että opetus oli hyvää ja luokassa oli hiljaista. En usko, että silloin ketään kiusattiinkaan. Kuri oli kova, Pietilä muistelee.

Sota-ajat olivat koululaisille rankkoja. Oppilaat keräsivät vehnäpellolta niiton jälkeen pudonneita tähkiä, jotka he veivät myllyyn. Saadusta vehnäjauhosta leivottiin pullia. Se oli sota-ajan luksusta.

-Ja silti koulussa oli aina mukavaa.

Teuron koulu perustettiin vuonna 1896, joten se on nähnyt ison siivun Suomen historiaa itsenäistymisestä digitalisaatioon. Tulevaisuudesta ei kuitenkaan tiedä kukaan.

-Kävi kouluverkkopäätöksen kanssa niin tai näin, nämä oppilaat menevät elämässä aina hyvään päin, kiteytti Heikki Karvonen tilaisuudessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic