Lounais-Häme Forssa

Ei elitismiä, vaan laatumusiikkia tavallisille ihmisille – Musica Kalevi Aho tuo taas Suomen huiput Forssaan

Musica Kalevi Aho -festivaali tuo tänäkin kesänä klassisen musiikin Suomen huiput Forssaan.
Musica Kalevi Ahon järjestäjät Hannu Lahtonen (vas.), Kalevi Aho ja Alpo Suhonen toivottavat myös klassisen musiikin aloittelijat tervetulleiksi festivaaleille. Kolmikko odottaa lisää kävijöitä erityisesti Forssan seudulta. Kuva: Tapio Tuomela
Musica Kalevi Ahon järjestäjät Hannu Lahtonen (vas.), Kalevi Aho ja Alpo Suhonen toivottavat myös klassisen musiikin aloittelijat tervetulleiksi festivaaleille. Kolmikko odottaa lisää kävijöitä erityisesti Forssan seudulta. Kuva: Tapio Tuomela

Musica Kalevi Aho -festivaali tarjoilee tänäkin vuonna kiinnostavan kattauksen Suomen klassisen musiikin huippunimiä ja jopa maailmanluokan tähtiä.

Yksi valtakunnallisesti tunnetuimmista esiintyjistä lienee pianisti Iiro Rantala, joka improvisoi säveltäjä Kalevi Ahon pianopreludien pohjalta Työväen Musiikkisalissa. Toinen koko kansalle tuttu esiintyjä on näyttelijä Ilkka Heiskanen, joka esittää monologin. Forssaan saadaan myös sellaisia huippunimiä kuin Anneleen Leanerts ja espanjalainen kamariorkesteri Concerto Malaga.

Leanertsia pidetään yhtenä oman sukupolvensa parhaana harpistina ja Concerto Malaga on palkittu esimerkiksi vuoden parhaasta klassisen musiikin äänitteestä. Molemmat esiintyvät Työväen Musiikkisalissa. Lisäksi Lounais-Hämeen musiikkipäivät tarjoaa Concerto Malagan konsertin Tammelan kirkossa festivaalin jälkeisenä sunnuntaina.

Vaikka viime vuonna Forssaan saatiin sellainen huippunimi kuin Berliinin Filharmonikkojen puhallinkvintetti, Kalevi Aho lupaa, että tämän vuoden ohjelmasta on tulossa aivan yhtä laadukas kuin viime vuoden.

– Saamme helposti huippuluokan soittajia Forssaan, koska festivaaleillamme on kodikas ja ainutlaatuinen tunnelma. Aivan vastaavanlaista tapahtumaa ei muualla Suomessa järjestetä, Aho sanoo.

Lue myös: Berliiniläinen bagatelli Forssassa – Musica Kalevi Aho sai vieraita Saksasta

Toki festivaaleille vetää myös itse Kalevi Aho. Hän on yksi maailman tunnetuimmista suomalaisista nykysäveltäjistä. Musiikin ammattilaisia ja harrastajia vetää puoleensa mahdollisuus päästä tutustumaan syvällisemmin Ahon musiikkiin ja sen taustoihin.

Säveltäjän taustaan johdattelee esimerkiksi erikoislaatuinen kantaesitys, joka kuullaan festivaalien alussa Kamus-kvartetin esittämänä.

Aho sävelsi ensimmäisen jousikvartettonsa Forssassa kouluaikanaan vuonna 1967. Kvartettoa ei ole koskaan aiemmin soitettu missään, koska Ahon mielestä se ei ole sopinut modernin musiikin konsertteihin ja tilaisuuksiin.

– Jousikvartetto on hyvin romanttinen ja maailmantuskainen sävellys. Siinä on paljon sydänverta. Sellaista, mikä kuuluu monen muunkin nuoruuteen, Aho kuvailee.

Musica Kalevi Aho -festivaalin järjestäjät painottavat, että festivaali on tarkoitettu kaikelle kansalle.

– Jotkut luulevat, että tapahtuma on elitistinen tai että kuulijoiden pitää olla vähintään musiikin maistereita. Näin ei ole. Taide on demokratiaa, ja meillä on hyvin rento tunnelma, tapahtuman tuottaja Hannu Lahtonen sanoo.

Tapahtuman johtaja Alpo Suhonen jatkaa, että Villaforssin baari on konserttien ajan auki ja myynnissä on laatuviiniä. Kauniilla säällä musiikkia voi kuunnella myös kuistilta.

– Olen huomannut, että klassisen musiikin aloittelijoiden on helpompi ymmärtää modernia musiikkia kuin vanhoja klassikoita. Siksi festivaali sopii erityisen hyvin aloittelijoillekin, Kalevi Aho jatkaa.

Festivaalin tarkoituksena on myös piristää forssalaista kulttuurielämää ja tuoda paikkakunnalle Suomen laadukkainta musiikkia. Samalla festivaali pyrkii esittelemään erilaisia taidemuotoja. Vaikka klassisella musiikilla on tietenkin pääosa, kuullaan festareiden huipennuksena myös jazzia. Villaforssassa ovat esillä myös Suhosen taidekokoelma sekä Timo Aarnialan näyttely. FL

Musica Kaleva Aho -festivaali järjestetään Forssan Työväentalon Musiikkisalissa ja Villaforssissa 28.–29. kesäkuuta.

Lue lisää Kalevi Ahosta:  70-vuotiaan Kalevi Ahon sävellykset syntyvät nopeasti, säveltämisen lisäksi on syytä puhua ja kirjoittaa

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic