Lounais-Häme

Ei enää huumekaupunki

Kannabis, subutex ja amfetamiini.

Siinä huumeita, joita Forssan seudulla käytetään eniten.

Parin viime vuoden aikana poliisi on löytänyt kotietsinnässä muutamia kannabiksen kotikasvattamoja. Yksi viime vuoden suurimmista paikallisista huumetapauksista oli 100 amfetamiinitabletin takavarikko.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän A-klinikalla hoidetaan vuosittain toistasataa huumeiden käyttäjää. Tällä hetkellä 25 asiakasta on korvaushoidossa.

 

Vaikka Hämeen poliisilaitoksen vanhempi rikoskonstaapeli Jukka Kastikainen sanoo olevansa erittäin huolestunut huumeiden käytöstä, Forssa ei hänen mukaansa enää nouse tilastoissa esille huumekaupunkina.

Joskus Forssa oli tunnettu huumeista, ja paikkakunnalla käytettiin suhteessa paljon myös heroiinia. Kastikaisen mukaan nyt isot kaupungit ovat menneet huumetilastoissa selvästi edelle, vaikka huumeiden käyttöä tarkasteltaisiinkin suhteessa asukaslukuun. Myös A-klinikan päällikkö Tarja Nurmi-Niemelä vahvistaa, että Forssa on huumetilastoissa muiden pienten kaupunkien tasolla.

Yksi huumeisiin liittyvä hälyttävä ilmiö näkyy kuitenkin selkeästi myös Forssassa. Yhä useampi huumeiden käyttäjä päätyy ratin taakse.

Jari Sillanpään viimeviikkoinen ajelu huumeiden vaikutuksen alaisena kielii siis yksittäistä tapausta yleisemmästä ilmiöstä. Kastikaisella ei ole antaa lukuja siitä, kuinka moni forssalainen on tänä vuonna jäänyt kiinni huumausaineen vaikutuksen alaisena ajamisesta, mutta ilmiön yleistyminen on havaittavissa selkeästi ilman tilastojen apua.

-Poliisi joutuu yhä useammin tekemään huumetestejä tien päällä.

Yleensä huumekuskeilla on sama selitys kuin Sillanpäällä: he kokevat olevansa ajokunnossa.

 

Jari Sillanpään huumeratti-tapaus herätti keskustelua siitä, että huumeiden käyttäjä voi olla myös tavallinen työssäkäyvä ihminen, josta huumeiden käyttö ei näy ulospäin. Kastikainen ei kuitenkaan halua käyttää sellaisia termejä kuin huumeiden viihdekäyttö tai bilehuumeet. Hänen mukaansa viikonloppukäyttö lähtee usein lapasesta.

-Jos tänä viikonloppuna ottaa yhden tabletin, niin ensi viikonloppuna saattaa ottaa kaksi. Pikku hiljaa huumeiden käyttö lisääntyy ja lopulta siitä tulee omaa arkea ja lähipiiriä rasittava ongelma.

Kastikainen tietää mistä puhuu. Hän työskenteli 20 vuotta huumerikostutkijana pääkaupunkiseudulla.

-Tapasin monia käyttäjiä, jotka uskoivat hallitsevansa huumeiden käytön, mutta eivät onnistuneetkaan siinä. Ongelmat kasautuivat, kun työpaikka lähti alta ja sosiaaliset suhteet kärsivät. Harmillisen usein huumeiden käyttöön liittyy myös lieveilmiöitä, kuten varkauksia ja väkivaltaa. Esimerkiksi pyörävarkaudet ovat räjähdysmäisesti lisääntyneet Forssassa ja koko maassa. Jopo on helppo muuttaa rahaksi.

Kastikainen on nähnyt työssään myös sen, että kannabiksen käyttö johtaa helposti vahvempiin huumeisiin.

-Lähes kaikki huumeiden käyttäjät ovat aloittaneet kannabiksesta. Kun sen uutuudenviehätys katoaa, halutaan kokeilla jotain toista ainetta.

 

Huumeet näkyvät myös Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän A-klinikalla.

Tarja Nurmi-Niemelän mukaan A-klinikalla hoidetaan joka vuosi 500 asiakasta, joista hiukan reilu viidennes hakee apua huumeista eroon pääsemiseksi.

Huumeongelmat ovat alkaneet koskettaa kaikkia ikäryhmiä, eivätkä ne ole enää vain nuorten ongelma.

-Vielä 15 vuotta sitten nelikymppinen asiakas tuli A-klinikalle melko varmasti alkoholiongelman vuoksi. Nyt nelikymppinen saattaa käyttää myös huumeita tai lääkkeitä väärin tai olla sekakäyttäjä.

Poliisissakin on huomattu päihteiden monipuolistuminen.

Poliisi kirjasi marraskuun 2016 ja toukokuun 2017 välisenä aikana 58 uutta huumausainetta kuluttajamarkkinoiden kiellettyjen psykoaktiivisten aineiden listalle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että puolen vuoden aikana Suomesta löydettiin 58 uutta muuntohuumetta.

Muuntohuumeet ovat kemiallisesti muutettuja huumausaineita. Muuntelun tarkoituksena on valmistaa huumaavaa ainetta, jota ei kuitenkaan luokitella huumeeksi, eikä sen käytöstä voi rangaista.

-Vaarallisinta näissä aineissa on se, että käyttäjä on ensimmäinen, joka testaa, miten aine vaikuttaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic