Lounais-Häme

Ei itse tehtyä hengityskonetta, vaan rahaa – Kanta-Hämeen keskussairaalalle kerätään varoja tukilaitteisiin

Johtajaylilääkäri Sally Järvelä: "Tämä on koronatilanteen aikana vastaan tulleista asioista ilahduttavin ja koskettavin."
C.P.E Productionin Tuomas Turkki ja Nestori Nurmi (oik.) laittoivat toimeksi, ja käynnistivät keräyksen, jolla kootaan varoja Kanta-Hämeen keskussairaalan tarpeisiin. Kuva: Tapio Tuomela
C.P.E Productionin Tuomas Turkki ja Nestori Nurmi (oik.) laittoivat toimeksi, ja käynnistivät torstaina keräyksen, jolla kootaan varoja Kanta-Hämeen keskussairaalan tarpeisiin. Kuva: Tapio Tuomela

Kaikki lähti liikkeelle vitsistä, ja nyt rahaa kerätään täydellä vauhdilla Kanta-Hämeen keskussairaalan tarvikehankintoihin.

Forssassa toimivan C.P.E Productionin tuotekehitysinsinööri Tuomas Turkki pohdiskeli työkavereidensa Harri Kolun ja Nestori Nurmen kanssa pystyisikö rakentamaan hengityksen tukilaitteita itse. Laitteille olisi kysyntää, kun sairaalahoitoon päätyvien koronapotilaiden määrä Suomessakin kasvaa.

– Nukuttiin yön yli ja seuraavana aamuna todettiin, että pitäisikö kerätä rahaa Kanta-Hämeen keskussairaalalle laitteita varten ja näin lisätä sairaanhoidon voimavaroja, Nestori Nurmi kertoo.

C.P.E Production oy valmistaa viranomaisille tarkoitettuja mellakka-ja suojavarusteita Forssassa. Yritys lahjoitti keräykseen 5 000 euron pesämunan.

Lue lisää C.P.E.stä: Nykysotilaan sotisovalla on jääkiekkotausta

Tavoitteena 30 000 euroa

Idean isät ottivat yhteyttä Kanta-Hämeen keskussairaalaan kysyäkseen onko koko ajatuksessa järkeä. Keskussairaalassa ilahduttiin ajatuksesta suuresti.

– Tämä on koronatilanteen aikana vastaan tulleista asioista ilahduttavin ja koskettavin. Tämä varojen keruu auttaa meitä kaikkia, kaikkia kantahämäläisiä. Tämä yhteishenki on äärimmäisen hieno asia, johtajaylilääkäri Sally Järvelä iloitsee.

Nurmi kertoo, että tavoitteena on kerätä 30 000 euroa, jolla saataisiin hankittua kaksi laitetta sairaalan tarpeisiin.

– Eikä se varmasti haittaa, jos tavoite ylittyy. Sairaalassa on varmasti varoille käyttöä.

Kun keräysaikaa oli takana vuorokausi, saldo näytti jo 8 000:aa euroa.

Lue korona-ajan sairaanhoidosta maakunnassa: Keskussairaalan toimintaa keskitetään Hämeenlinnaan, Forssa ja Riihimäki hiljenevät koronatoimien vuoksi

Tilaukset jo sisällä

Järvelä sanoo, että kerätyt varat tulevat todella tarpeeseen.

– Olemme jo aiemmin tehneet koronavirustilanteen vuoksi suuren laite- ja tarviketilauksen, ja siihen kuuluu myös hengityksen tukilaitteita. Budjettiin jää tilauksen vuoksi iso lovi, mutta rahaa ei juuri nyt voi ajatella. Sen aika on myöhemmin. Tilatut laitteet tarvitaan maakunnan väestölle, Järvelä toteaa.

Järvelän mukaan osa laitteista saadaan sairaalan käyttöön jo muutamien viikkojen kuluessa, osalla on pidempi, jopa kuukausien toimitusaika.

Kumppaniksi ViaDia ry

C.P.E: n nopean toiminnan miehet laittoivat tuulemaan eikä edes virallisen rahankeräysluvan hidas prosessi heitä lannistanut.

– Soitin poliisihallitukseen rahankeräyslupa-asioissa. Käsittelyaika paljastui aivan liian pitkäksi tähän tilanteeseen. Keksimme onneksi, että keräämme rahat yhdistyksen kautta, jolla on jo voimassa oleva rahankeräyslupa.

Apuun tuli ViaDia ry. Rahankeräys käynnistyi torstaina aamupäivästä.

– Meillä on voimassaoleva keräyslupa vanhustyölle. Ja juuri ikäihmisiin tämä koronavirus pahiten iskee. Siksi keräys sopii meillekin hyvin, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Kristian Vilkman.

ViaDia ry on Suomen Vapaakirkon arvoihin pohjautuva valtakunnallinen diakoniatyön järjestö. Sillä on pitkä historia. Se perustettiin tammikuussa 1936 ja toimi alun perin nimellä Kristillinen raittiusliitto ry.

Kristian Vilkman muistuttaa, että lahjoitettujen summien ei tarvitse aina olla suuria, koska yhdessä niistä kertyy paljon.

– Yrityksillä ei ole useinkaan tiedossa, että niillä on mahdollisuus saada verovähennyksiä pienestä lahjoituksesta yleishyödylliseen tarkoitukseen.

Verohallinto määrittelee ja antaa ohjeita lahjoitusten verovähennyskäytännöistä. Jos lahjoitus on yli 850 euroa, niin ohjeistusta löytyy esimerkiksi vero.fi -sivustolta lahjoitusvähennys yhteisö- tai henkilöverotuksessa.

Lisäksi samoilla sivuilla on ohjeita vähennyskelpoisuudesta, jos yritys tekee alle 850 euron lahjoituksia.

Keräys

Poliisihallitus on myöntänyt ViaDia ry:lle 18.10.2019 rahankeräysluvan RA/2019/877.

Tilin omistaja: ViaDia ry

IBAN (tilinumero): FI32 8146 9710 1985 98

BIC/SWIFT: DABAFIHH

Keräyskohteet: Vanhustyö, hengityskoneita sairaalalle

Viitenumero: 801 30301

Lahjoitukset hengityskoneisiin vanhustyön viitteellä suoraan tilille kyseisellä viitenumerolla tai

Lahjoittaa voi myös internetissä: https://lahjoita.svk.fi/kohteet/viadia-ry/vanhustyo/

Vanhustyölle viitenumerolla varustetut summat lahjoitetaan lyhentämättömänä Kanta-Hämeen keskussairaalalle hengityksen tukilaitteisiin.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic