Lounais-Häme

Ei käy -linjan sijaan omia vaihtoehtoja

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah arvioi Forssassa, että vihervasemmisto pauhaa hallitukselle vain EI KÄY, mutta keskustaoikeistoon lukeutuva KD antaa hallitukselle sekä kiitosta että rakentavaa kritiikkiä.

– Silloin kun arvostellaan, on esitettävä omia vaihtoehtoja ja malleja.

Kristillisdemokraatit on oppositiosta myös tukenut hallitusta talouden kannalta välttämättömissä muutoksissa ja rakenteellisissa uudistuksissa.

– Leikkauskohdista on tosin erilaisia painotuksia

Hallituksen kehyspäätöksistä kristillisdemokraatit kiittää etenkin yrittäjyyden helpottamista.

– Heikkoutena on se, että leikkaukset kohdistuvat aina samoihin ihmisryhmiin: pienituloisiin eläkeläisiin, lapsiperheisiin ja paljon sairastaviin.

– Ihmisen ei pidä joutua miettimään, ostaako leipää vai lääkkeitä, Essayah sivaltaa.

Perustulokeskustelussa kristillisdemokraatit on esittänyt kolmen vuoden aikalisää, jotta heidän oma kannustava perusturvansa ehtisi kokeiluun. KD:n malli, jonka esikuvana on Iso-Britannian Universal Credit, kun vaatii ajantasaista tulorekisteriä, jota ei vielä ole.

– Ideana on, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa.

Valtiovallan esittelemät perustulon ”könttäsummamallit” siirtävät Essayahin mukaan kannustinloukkuja vain eteenpäin.

Kristillisdemokraatit on ajanut myös omaa kannustavaa opintotukimalliaan.

Sote- ja maakuntahallinnon ratkaisussa on Essayahista parasta se, että edes jokin ratkaisu on saatu ja ettei maakunnille anneta verotusoikeutta. Hän tosin murehtii, että ajatuksia on väännössä uhrattu enemmän hallintoon kuin ihmisten palveluihin ja asiantuntijoiden kuunteluun.

Hallituksen ”yhtiöittämisvimmassa” hän kummeksuu ristiriitaisia lausuntoja. Kristillisdemokraatit ei puheenjohtajansa mukaan pelkää yhtiöittämistä sinänsä ja ymmärtää, ettei yhtiöittäminen tarkoita yksityistämistä, mutta perusteita, tarkoitusta ja toteutusta olisi selvennettävä.

Liikennekaari-esityksen kristillisdemokraatit haluaa hetimmiten parlamentaariseen käsittelyyn. Pelkona on, että tienkäyttömaksut kaatuisivat maaseudun asukkaiden niskaan. Taksiliikenteen vapauttaminen voi Essayahin mielestä toimia Helsingissä mutta ei niinkään Forssan seudulla.

– Jos takseilta viedään päivystysvelvoite, pelkona on, että ainoa kyyti on apostolinkyyti.

Julkisten liikenneväylien pitäisi hänestä säilyä poliittisessa ohjauksessa

Essayah ihmettelee SAK:n tuoretta perhevapaamallia, jossa vauvan syntymää seuraavan kolmen kuukauden äitiysvapaajakson voisi pitää isä. Se ei EU:n raskaussuojeludirektiivin vastaisena ole edes mahdollista.

– Toipumisaika ja imetysrauha pitää taata synnyttäneelle äidille, tähdentää Essayah. Täysin hän ei SAK:n mallia tyrmää, vaan pitää ehdotusta joustojen lisäämisestä kannatettavana.

Sari Essayah vieraili lauantaina Forssassa Torikirkossa, jossa pidettiin Kristillisdemokraattien Hämeen piirin kevätkokous. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic