Lounais-Häme

Ei kihusunnuntaina, vaan etukäteen jo lauantaina – Muolaan pitäjäjuhla siirtyy konfirmaation vuoksi Urjalassa

Heinäkuun viimeinen sunnuntai on perinteisesti ollut muolaalaisten kihujen eli kirkkopyhän ajankohta. Tänä kesänä kirkonmäelle ja pitäjäjuhlaan kokoonnutaan jo päivää aikaisemmin.

-Karjalaiset ovat sopeutuvaisia, joten meille käy lauantai sunnuntain sijaan. Sunnuntaina kun on nyt yksi Urjalan konfirmaatiopäivistä, kertoo Muolaalaisten seuran puheenjohtaja Eija Järvinen.

Liikkumavaraa ei kuitenkaan ollut paljon: heinäkuun alussa muolaalaiset pistäytyivät joukolla kannaksella pitämässä kirkkomaalla vainajien muistojuhlan. Se vaati omat talkoonsa.

-Ja tästä viikonvaihteesta Urjalassa alkavat Pentinkulman päivät. Siksi tämä lauantai oli hyvä vaihtoehto.

Karjalaisen kansan messun jälkeen on pääjuhlan aika Urjalan yhtenäiskoululla. Tapahtumaan odotetaan noin 300 kävijää.

-Ennen kello 13.30 alkavaa juhlaa on lounaan aika. Sekin tarjoillaan koululla. Seura tarjoaa väliajalla leivoskahvit.

Järvinen iloitsee uuden koulun tiloista juhlapaikkana.

-Ison joukon ruokailu on helppo järjestää, juhlatila on ilmastoitu ja hissilläkin pääsee juhlasaliin.

Juhlan rakenne on puheineen ja maakuntalauluineen perinteinen ja arvokas, kuten seuran säännöissä määritellään.

Juhlapuheen pitää tällä kertaa Karjalan Liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Hakanen.

-Seura ja myös juhla perustettiin siitä tunnetilasta, että entistä elämää ja kotia Karjalassa ei unohdettaisi. Samalla kiitetään myös itsenäisyydestä. Tarkoitus oli myös koota hajalleen joutunut pitäjän väki muistelemaan yhdessä, Järvinen avaa.

Kiveen hakattu juhla ei kuitenkaan ole, joten uuttakin on luvassa. Tänä vuonna soi uusi Muolajärven valssi, jossa on Ilpo Seppäsen sanat ja Jorma Rämön sävelet ja sovitus.

-Ja tilasimme 70-vuotisjuhlan kunniaksi Muolaa-räpinkin Marko Hannunkiveltä, Järvinen paljastaa.

Pitäjäjuhlien järjestäminen kiertää nykyisin kuudella lounaishämäläisellä karjalaisseuralla. Ensi vuonna vuorossa on Somero.

70-vuotias seura on varautunut kuitenkin tulevaan.

-Toistaiseksi on talkooväkeä vielä löytynyt, mutta jos se aika tulee ettei löydy, juhlat järjestetään yhteisvoimin Forssassa.

Lauantaisessa karjalaisten tapaamisessa on myös muuta muutosta. Seuran vuosikokous siirtyy pois juhlapäivältä, ja kokousasiat käsitellään vasta 16. elokuuta.

-Näin juhlapäivään jää enemmän aikaa haastelulle eikä päivän kulussa ole niin kiire. Vuosikokouksen päätyttyä alkaa Eemil Luukan elämään paneutuva seminaari.

Luukka oli Muolaassa syntynyt maanviljelijä, joka vaikutti vuosikymmeniä kansanedustajana ja ministerinä. Hän oli myös pitkäaikainen Karjalan Liiton puheenjohtaja.

-Seminaarissa katetaan Eemil Luukan elämä. Alustajista Hannu Luukka kertoo Luukan suvusta, Eero Ekman nuoruusvuosista ja Seppo Sarlund Luukan julkisesta elämästä, Järvinen kertoo. FL

Muolaan pitäjäjuhla ja seuran 70-vuotisjuhla lauantaina 28.7. klo 13.30 Urjalan yhtenäiskoululla, Urjalantie 37.

Uusimmat

Fingerpori

comic