Lounais-Häme Jokioinen

Ei niin tuntematon suuruus: Maalaiskomedialla hurmannut Teatteri Tuntematon pokkasi Jokioisten kulttuuripalkinnon

Jokioisten kunta palkitsi maalaiskomedialla ja konserteilla kymmeniätuhansia viihdyttäneen Teatteri Tuntemattoman kulttuuripalkinnolla.
Teatteri Tuntematon esiintyi Jokioisten itsenäisyyspäivän juhlassa teemalla Minun Suomeni. Ennen esitystä teatterilaiset saivat pokata kunnan kulttuuripalkinnon.

– Kesällä 2015 se räjähti. Ei kukaan osannut sellaista odottaa. Ei meistä kukaan ymmärtänyt, millaiseksi se voisi kasvaa.

Vuotta aiemmin Jokioisten Tietotalolla oli esitetty Teatteri Tuntemattoman ensimmäinen produktio, Kaihon sävelet -teatterikonsertti. Seuraavana vuonna he tarttuivat Heikki Luoman maalaiskomediaan ja loivat vanhasta höyläämöstä näyttämön Kuusniemelle. Kesäteatterin suosio oli huimaa ja näytökset loppuunmyytyjä.

Tuntematon on vetänyt yleisöä runsain määrin myös Lounais-Hämeen ulkopuolelta. Myös esityksiä on viety seutukunnan ulkopuolelle. Samalla Jokioisten tunnettuus on lisääntynyt ja kymmenettuhannet ovat saaneet nauttia korkealaatuisista kulttuurielämyksistä.

Tunnustuksena tästä Jokioisten kunta myönsi Tuntemattomalle itsenäisyyspäivänä kulttuuripalkinnon. Teatterin voimakaksikkoa, yhdistyksen puheenjohtajaa Sami Myllyojaa ja esitysten käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaavaa Sari Ojalaa tunnustus liikuttaa.

– Se on upea tunnustus, ja arvostamme sitä todella korkealle. Kun ajattelee, miten pienestä meidän juttu lähti liikkeelle – haluttiin tehdä konsertti muutaman kaverin kanssa, Ojala muistelee.

– Aloitimme lainavehkeillä. Mäkelän Eero, eli Kyläseppä lainasi meille mikit.

 

Katso video: Teatteri Tuntematon esitti Jokioisten itsenäisyyspäiväjuhlassa kappaleita teemalla Minun Suomeni.

Rakkaudesta taiteeseen

Palkintoperusteissa Tuntematonta kiitetään korkeatasoista ja kunnianhimoisista esityksistä, jotka syntyvät rakkaudesta taiteeseen. Myllyojan ja Ojalan mukaan Tuntemattoman vahvuus on porukassa, joka haluaa tehdä jokaisesta esityksestä niin hyvän kuin suinkin on mahdollista.

– Jos jotain on tarvinnut purkaa puoli päivää, että sitä on saatu siirrettyä sentti, se on tehty, jos se on ollut tarpeen. Kaikki tekevät parhaansa, eivät vain näyttelijät, vaan koko tuotantotiimi lipunmyynnistä ja pysäköinninohjauksesta lähtien, Myllyoja alleviivaa.

– Me olemme Samin kanssa perfektionisteja ja mukaan on siunaantunut porukkaa, joka ei halua tehdä asioita sinne päin. Se vaatii paljon, mutta ei omalle luonteelleen mitään voi, Ojala nauraa.

Katsojille mahdollisimman hiottu esitys näkyy yksityiskohdissa. Kaikki teatterissa, kahviota myöten on suunniteltu aina kulloisenkin esityksen henkeen.

Onnistuneeseen lopputulokseen ovat omalla panoksellaan vaikuttaneet myös yhteistyökumppanit.

– Jokioisilla on ollut hirvittävän helppo toimia. On sitten tarvittu harjoitustilaa tai lainatekniikkaa, kaikki on järjestynyt, Ojala kiittää.

– Paikalliset yritykset ovat myös olleet hyvänä tukena. Mitä tahansa apua on pyydetty, sitä on aina saatu, Myllyoja jatkaa.

Lisää laadukasta Tuntematonta luvassa

Vaikka Tuntemattomalla on takanaan työntäyteisiä kesiä, Myllyoja ja Ojala vakuuttavat, että tekemisen into on tallella.

– Kun olisi vielä niin paljon aikaa, että ehtisi toteuttaa kaiken, mikä kiinnostaa. Minua kiehtoo valtavasti Jokioisten kartanon seutu. Täällä on tosi hieno historia, ja sitä pitäisi päästä hyödyntämään. Tämä on pidemmän tähtäimen ajatus, ei vielä ensi kesän, Ojala hymähtää.

Tuntemattomalta saatetaan nähdä tulevaisuudessa myös uusia aluevaltauksia, sillä Ojala sanoo myös lastenteatterin kiinnostavan. Ensi kesästä Myllyoja ja Ojala eivät kuitenkaan vielä paljasta muuta, kuin että taatusta Tuntematon-laadusta päästään muodossa tai toisessa nauttimaan. FL

 

Lue myös: Teatteri Tuntematon tuo estradille Suomi-filmin tähdet – Mikä on teatterikonsertti? (FL 4.6.2019)

Teatteri Tuntematon

2014: Kaihon sävelet 1 (teatterikonsertti).

2015: Kaihon sävelet 2 (teatterikonsertti). Vain muutaman huijarin tähden (maalaiskomedia).

2016: Mooseksen perintö (maalaiskomedia). Kun saapuu syys (konsertti).

2017: Oi kallis Suomenmaa (teatterikonsertti).

2018: Korkeuskammoa Kuusniemellä (teatterikonsertti).

2019: Tähdet tähdet (teatterikonsertti). Kolme vuotta Kuusniemellä – parhaat palat (teatterikonsertti).

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic