"Ei ole itsestäänselvyys, ettei suomalainen metsä pala" - Trump ei ollut täysin eksyksissä metsäkommentissaan, vaikka sotkikin sen haravoinnilla

Helsinki
18.11.2018, 13:00

Kotimaa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ollut täysin hakoteillä runsaasti huomiota herättäneessä kommentissaan suomalaisesta metsänhoidosta, vaikka sotkikin paremmin puutarhanhoitoon kuuluvan haravoinnin mukaan metsänhoitoon.
– Ei se mikään itsestäänselvyys ole, ettei meillä pala, vaan kyllähän siihen syitä löytyy, vahvistaa metsäjohtaja Anna Rakemaa Metsäkeskuksesta STT:lle.
Rakemaan mukaan näitä syitä ovat muun muassa vaihteleva metsän kuva, tiheä metsäautotieverkosto ja suuri vapaapalokuntien määrä. Trumpin mainostama risukkojen poistokaan ei ole meillä täysin turhaa.
– Metsänhoidollisesti on tärkeää katsoa, että metsä pysyy hyvässä kasvukunnossa, eikä sinne pääse hirvittävästi kertymään paloainesta. Meillähän ei juuri sellaista puuainesta ole, joka helposti lähtisi palamaan. Jos nyt jotain suuria kasoja jää, niin ne voivat palaa, mutta sellaista helposti palavaa risukkoa kuin Kalifornian eukalyptusmetsissä on, ei meiltä löydy, Rakemaa sanoo.
Sen sijaan ilmaston lämpeneminen saattaa Rakemaan mukaan vaikuttaa tulevaisuudessa metsäpaloihin Suomessa.
– Meillähän korjuu on ympärivuotista. Esimerkiksi pitkän sateettoman kauden jälkeen metsätyökoneen telaketjusta tullut kipinä voi sytyttää palon, Rakemaa listaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic