Lounais-Häme

Ei se perinteinen hääasetelma

Kolmekymppiseksi ehtinyt tytär on löytänyt vihdoin puoliskonsa. Sulhanen tosin ei vastaa ihan kaikin osin perinteistä mallia. Koko kylän jo pitkään odottamat häät päätetään joka tapauksessa pitää, vaikka asia mielikuvitusta ja tavallisuudesta poikkeavia valmisteluja vaatiikin.

Asetelmat ovat siis jossain määrin kimurantit Torro Seuran näytelmäpiirin tämänkesäisessä näytelmässä. Kappaleen nimestä Vävyni on miniäni voi päätellä jotain.

-On kiva kuvitella, millaista vastakaikua sukupuolisesti neutraali avioliito voisi kohdalle osuessaan saada perinteisessä maalaisyhteisössä, näytelmän kirjoittanut Turkka Mali antaa vinkiksi kappaleen teema-aiheesta.

Vävyni on miniäni on Malin kuudes Torron näytelmäpiirille kirjoittama kantaesitys. Ne kaikki ovat syntyneet perättäisinä vuosina. Mali toteaa homman lankeavan osakseen jo vähän kuin Manulle illallisen. Eikä hän siinä mitään valittamista näe, koska Torrolla koossa oleva joukko on kuin oma perheensä, jossa asioihin ei suhtauduta otsa rypyssä.

-Näytelmistäkin tulee rennossa joukossa rentoja. Torrolla piisaa myös lapsia ja nimenomaan todella hyvin kasvatettuja lapsia niin, että puheet kylien kuolemasta eivät sovi tänne, hän summaa.

Ei kuitenkaan niin hyvää, ettei jotain jäisi toiveidenkin puolelle. Sellaisena Mali tuo esiin miesväen turhan nihkeäksi käyneen suhtautumisen kylän kesäteatteririentoihin.

Malin Torron näytelmäpiirille kirjoittamien kesänäytelmien ohjaajaksi alusta lähtien valikoituneella Tanja Thomssonilla riittää jälleen perusteita mukaan lähtemiselleen.

-Turkan kirjoittamat roolihahmot sopivat näille ihmisille ja hänen aiheensa koskettavat aina jollain tavalla ajankohtaisia asioita.

Turkka Malin teksteissä vetoavana piirteenä on aiheiden käsitteleminen hauskasti, mutta samalla puhuttelevasti, ja tämä leimaa Tanja Thomssonin mukaan myös Vävyni on miniäni -kappaletta. Samoin kuin se, että näytelmässä ei osoitella sormilla ketään, vaan ennen muuta nostetaan asioita ajateltavaksi.

Pitkään Torron näyttämön kahvilan puolella ja muissakin tehtävissä tärkeisiin taustajoukkoihin kuulunut Janita Suontaka nähdään nyt estradilla toisena kesäkautena. Roolina on yhdeksän lapsen yksinhuoltajaäiti Ruut.

-Sen sijaan, että olisin hellä äiti, pidän huolen, että järjestys säilyy, kuten sen pitääkin siinä joukossa säilyä, hän paljastaa. FL

Torron näytelmäpiirin Vävyni on miniäni-näytelmä saa ensi-iltansa Keski-Pompun pihapiirissä Torrontie 122 tänään torstaina 25.5. kello 16.

Fingerpori

comic