Lounais-Häme Forssan seutu

Välitunnit pois, ryhmiä lyseolle, ruokailuja luokkiin – Forssan seudun koulut valmistautuvat lähiopetukseen monin tavoin

Kun oppilaat siirtyvät torstaina etäopiskelemasta pulpettien ääreen, palaavat he hyvin erilaiseen kouluun kuin mistä lähtivät. Turvallisuutta taataan monin tavoin.
Tällä hetkellä monen koulun ruokalassa siirretään tai poistetaan pöytiä ja tuoleja, jotta ryhmien välillä pysyy turvalliset välimatkat. Paanan koulun ruokalaa valmistelivat oppilaita varten maanantaina rehtori Jari Sillanpää, ruokapalveluesimies Riitta Haavisto (kesk.) ja ruokapalvelutyöntekijä Maria Gröndahl. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tällä hetkellä monen koulun ruokalassa siirretään tai poistetaan pöytiä ja tuoleja, jotta ryhmien välillä pysyy turvalliset välimatkat. Paanan koulun ruokalaa valmistelivat oppilaita varten maanantaina rehtori Jari Sillanpää, ruokapalveluesimies Riitta Haavisto (kesk.) ja ruokapalvelutyöntekijä Maria Gröndahl. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kouluissa on kehitetty nopealla aikataululla tapoja minimoida koronaviruksen tarttumisriski, kun oppilaat palaavat torstaina jälleen lähiopetukseen.

Järjestelyt vaihtelevat jonkin verran kunnittain ja kouluittain myös Forssan seudulla, mutta ryhmäkokojen pienentäminen ja opetusryhmien pitäminen erillään toisistaan ovat kaiken punaisina lankoina.

Forssassa haetaan väljyyttä muun muassa sillä, että Keskuskoulun opetusryhmiä siirretään Forssan yhteislyseoon, joka jatkaa etäopetuksessa koko kevään. Kuhalan koulun oppilaiden siirtoa urheilutalo Feeniksiin harkittiin, mutta ainakin toistaiseksi luokkaopetus tapahtuu koulun tiloissa ja Feeniks jää liikuntaryhmien käyttöön.

Lue myös: Näin koulut aiotaan avata turvallisesti – ei saksia tai muita opetusvälineitä yhteiskäyttöön, ei omia leluja päiväkotiin (7.5.2020)

Välitunnit jopa kokonaan pois

Liikkuminen käytävillä minimoidaan Forssan seudun kouluissa.

Yläkouluissa on päädytty esimerkiksi Forssassa, Humppilassa ja Tammelassa kääntämään kierto: Kun aiemmin opetusryhmät ovat siirtyneet aineenopettajan luokkaan, nyt jokaisella ryhmällä on oma luokkansa, johon aineenopettajat saapuvat vuorollaan pitämään tunnin.

– Tässä tilanteessa täytyy tietysti huolehtia siitä, että työvälineet puhdistetaan huolellisesti jokaisen tunnin jälkeen, Tammelan koulukeskuksen rehtori Pirjoriitta Olkkonen toteaa.

Mahdollisen välitunnin alkaessa lapset eivät pelmahda ulos isoiksi porukoiksi, vaan tauot vietetään oman luokan kesken – jos välituntia vietetään ylipäätään.

– Meillä ei ole lukujärjestyksen mukaisia välitunteja. Alakoulun puolella luokanopettaja ja yläkoulussa aineenopettaja tauottavat päivää ja voivat päästää ryhmän esimerkiksi tyhjänä olevalle käytävälle tai koulun pihan tietylle alueelle, Forssan Kuhalan koulun rehtori Atte Kolis sanoo.

Samantyyppisiä ratkaisuja on tehty muissakin seudun kunnissa. Ypäjän Hevospitäjän yhtenäiskoulussa välitunneille menoa porrastetaan ja ryhmille osoitetaan omat alueensa, rehtori-sivistysjohtajana tällä hetkellä toimiva Heikki Vainio kertoo.

Opetus pyritään myös luokissa järjestämään mahdollisimman turvallisesti. Paanan koulun opettaja Susanna Nyrönen sijoittelee kuvassa pulpetteja turvaetäisyydet huomioiden.

Ruokailuja porrastetusti ja luokkiin

Omat haasteensa luovat ruokailut, joita porrastetaan kaikissa kouluissa.

– Forssan kouluissa ruokailut järjestetään pääsääntöisesti niin, että eri puolille ruokalaa sijoitetaan yhdestä neljään opetusryhmää kerrallaan. Esimerkiksi Tölön koululla pohdinnassa on myös luokkaruokailu, sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen sanoo.

Osittaiseen luokkaruokailuun siirrytään myös muualla. Lisäksi monessa koulussa ruokailu järjestetään niin, että yhdestä ovesta kuljetaan sisään ja toisesta ulos, jotta kontaktien määrä voidaan minimoida.

– Alakoulun puolella puolet oppilasryhmistä syö lounaan omassa luokkatilassaan. Yläkoulussa salissa ei ole kahta ryhmää yhtä aikaa, ja joka toinen ryhmä tulee toisesta ovesta ja syö ruokalan ylätasanteella, joka toinen toisesta ovesta ja syö alatasanteella, Humppilan yläasteen ja Kirkonkulman koulun rehtori Maria Kemppainen kertoo. FL

Aiemmin korona-ajan opetuksesta: Etäopetuksen tasalaatuisuus puhututtaa Forssassa – Jarmo Pynnönen: ”Tehtävien antaminen ei täytä kriteereitä” (17.4.2020)

Forssan seudun kouluissa etäopiskelu alkaa asettua uomiinsa – ”Ovathan tässä kaikki kovilla” (4.4.2020)

Uusimmat

Fingerpori

comic