Lounais-Häme

Eikka ja mandoliini – siinä vasta pari

Yleisesti Eikkana tunnettu Eino Koskenranta teki ensituttavuutta mandoliinin kanssa jo lapsuuskodissaan Urjalan Menosissa. Tuttavuus osoittautui pysyvämmän laatuiseksi.

Mikään ei viittaa suhteen hiipumiseen, vaikka soittajalle tuli kuukausi sitten täyteen 83. ikävuosi. Pikemminkin päinvastoin.

-Meillä oli kotona Italiassa valmistettu kupupohjainen maniska, jota rupesin korvakuulolta soittelemaan. Eihän se hyvin mennyt, mutta jotenkin kai kuitenkin, Koskenranta muistelee varhaisimpia soittokokemuksiaan.

Tärkeäksi osoittautuneen käänteen Eikka koki mandoliineineen liittyessään Matkun pelimanneihin 1960- ja -70-lukujen vaihteessa. Yhtyeen voimahahmona vaikutti Koijärven koululla työuransa opettajana tehnyt kulttuurin monitaituri Ilkka Kurikka.

-Kun hän pyysi minua porukkaan mukaan, koitin selitellä, että eihän minusta siinä mihinkään ole, koska en hallitse nuoteista soittamista. Hän vastasi siihen osaavansa opettajana korjata sen puutteen.

Eino Koskenranta todistaa ja kiittelee nuotinlukuopettajansa osoittautuneen lupauksensa mittaiseksi.

-Ilkan opetus perustui siihen, että hän kirjoitti viivastolle jokaisen nuotin viereen miltä kieleltä ja miltä otelaudan kohdalta mikäkin nuotti soitetaan, esimerkiksi D2.

Pedagogia osoittautui sekä yksinkertaiseksi että tehokkaaksi.

-Opin nuoteista soittamisen nopeasti, enkä ole sen jälkeen oikeastaan muuten soittanutkaan.

Matkun pelimannien toiminta hiipui 1980-luvun alkuvuosina. Se tarkoitti Eikalle musiikkirientojen jäämistä muutamaksi vuodeksi sivuraiteelle. Aktiivinen karavaanariharrastus viritteli vähitellen myös mieheen mandoliineineen uutta soittovirettä.

-Muita karavaanareita tavatessa sai myös uusia musikanttituttuja. Heidän kanssaan yhdessä soittaminen tuli siinä kuvaan kuin itsestään.

Jotain vastaavaa kuin Matkun pelimanneihin ja Ilkka Kurikkaan törmääminen tapahtui Eino Koskenrannalle kymmenisen vuotta sitten. Eläkkeensaajien Forssan yhdistys haki lehti-ilmoituksella joukkoonsa esiintymiskykyisiä toimijoita. Eikka päätti tarjoutua mandoliininsa kera mukaan.

-Soitin Jolangin Pentille näytteeksi Peltoniemen Hintriikan surumarssin ja Balladin Olavinlinnasta. Hän totesi, että eiköhän me oteta mies porukkaamme.

Samassa porukassa testinsä hyväksytysti läpäissyt Eikka vaikuttaa edelleen. Hänen tittelikseen on yhdistyksessä vakiintunut musiikkivastaava, jonka tehtäviin kuuluu myös lauluryhmän soinnista huolehtiminen. Ohjelmaan kuuluvat esiintymiset joka torstaina Forssan seurakuntatalolla sekä kerran kuukaudessa Forssan teatteritalolla.

Forssan eläkkeensaajien musiikkirientojen ohelle Eino Koskenranta tuo maniskoineen viihdykettä kuukausittain myös palvelutalo Retonkihovin väelle. Lisäksi hän ilahduttaa muun muassa Humppilan vanhainkotilaisia kerran kuukaudessa hanuristi Osmo Koivulan kanssa.

Omaa viestiään mandoliinin merkityksestä miehen elämässä välittää hänen soitinkokoelmansa. Valittavaksi löytyy toinen toistaan priimakuntoisempia pelejä. Sähköistä vahvistustakin soiton volyymitasoon on tarjolla omasta takaa.

-Tärkeintä tällaisten kielisoitinten kunnossa pitämisessä on soittaminen. Jos ei niillä soiteta, niin ne menettävät äänensä.

Erityistä kiitollisuutta Eino Koskenranta tuntee Forssan historian keskeisiin musiikkihahmoihin lukeutuneen Väinö Lukanderin peruja olevasta mandoliinistaan. Hän päättelee, että komeasti soivalla pelillä on oltava ikää ainakin lähemmäs sata vuotta.

-Soittelimme paljon yhdessä Väikän kanssa. Väkevän Tumppi oli Forssassa toinen musiikkimies, joka osasi soittaa mandoliinia nuoteista. Ikävä kyllä, he ovat kumpikin siirtyneet jo pois joukostamme.

Forssassa aikuisikänsä asunut Eino Koskenranta teki ammattiuransa Hämeen Sähköllä linjatöissä.

-Siinä meni 35 vuotta yhteen putkeen ja Häme tuli tutuksi.

Niin mandoliinimies kuin onkin, hän huomauttaa saaneensa tähän asti nimensä lehteen oikeastaan vain kalastuskilpailujen ansioistaan. Asialle löytyy vahvistusta miehen pokaalivalikoimasta.

-Olen maniskan soittamisen lisäksi henkeen ja vereen kalamies, jonka välineitä ovat pilkki ja virveli, kuuluu Eino, Eikka, Koskenrannan sanoma. FL

Fingerpori

comic