Lounais-Häme Forssa

Eino Raunion muistomerkki paljastettiin: "Hän piti tasavertaisina kaikkia henkilöitä"

Pitkäaikainen poliitikko lähti orpopoikana köyhistä oloista ja nousi valtiovarainministeriksi asti.
Eino Raunion omaiset ja vieraat seurasivat iloisina muistomerkin paljastusta. Tilaisuus oli kaikille avoin.

Lauantaina työväentalon edessä klo 14 paljastettiin Forssassa vaikuttaneen poliitikon Eino Raunion muistomerkki. Samalla Työväentalon edessä oleva aukio vihittiin Eino Raunion aukioksi

Puheen pitänyt Forssan Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Lepola kertoi Raunion tehneen merkittävää historiaa niin eduskunnassa SDP:n pitkäaikaisena kansanedustajana 30 vuoden ajan, kuten myös 21 vuoden ajan Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja Mauno Koiviston hallituksen valtiovarainministerinä.

– Siksi tällaisen muistomerkin ja aukion vihkiminen on tärkeä pala historiaa koko Forssalle. Sen esiin tuominen kauniissa pihapiirissä luo tietoisuutta tuleville sukupolville sekä seudullamme ohikulkeville matkailijoille.

Lepola muisteli, miten Raunio ei unohtanut koskaan kotiseutuaan, muttei koskaan myös vetänyt itsekkäästi päätöksissä kotiinpäin. Politiikka ei muuttanut häntä ihmisenä.

– Hän piti tasavertaisina kaikkia henkilöitä, ihmisten arvosta riippumatta. Kansanomaisuus ja tavallisuus näkyy kaikista Einosta kerrotuista ja kirjoitetuista muistoista.

Kiitospuheen piti Raunion tytär Riitta Raunio-Wuoltee, joka kertoi isänsä lauleskelleen lapsilleen ja lapsenlapsilleen Hummani hei -kansanlaulua, jonka Forssan Mieskuoro esitti tilaisuudessa. Sitä Raunion suutarina työskennellyt isä lauloi myös pienelle pojalleen.

– Olisiko tuo säe, ”voi kuinka pieninä palasina onkaan mun leipäni maailmalla”, sytyttänyt nuoren miehen mieleen kipinän, josta syntyi palo ja kutsumus lähteä ajamaan vähempiosaisille ihmisille parempaa elämää sodanjälkeisessä Suomessa? Raunio-Wuoltee muisteli.

Raunio-Wuolteen mukaan hänen isänsä karisma oli ehkä siinä, että hän oli hyvin yhteistyökykyinen yli puoluerajojen. Se oli myös piirre, josta kaikki eivät pitäneet.

– Isän periaate oli, että ihmisen on opittava sekä voittamaan että häviämään.

Eino Raunion muistomerkin on suunnitellut ja toteuttanut forssalainen mainostoimisto Mainossatama. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic