Lounais-Häme

EK rajoittaisi oikeutta poliittisiin lakkoihin

Helsinki
05.10.2018, 10:38

Kotimaa

Elinkeinoelämän keskusliitto EK rajoittaisi oikeutta poliittisiin lakkoihin. EK:n mielestä poliittiset mielenilmaukset tulisi rajata lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi.
EK:n mielestä viimeaikaiset työtaistelut kertovat siitä, että ay-liike ei osaa käyttää oikeuttaan vastuullisesti.
EK sanoo tiedotteessaan, että poliittiset lakot sallivaa lainsäädäntöä pitäisi pikaisesti muuttaa. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies perustelee vaatimusta ammattiyhdistysliikkeen keskiviikkoisen mielenilmauksen aiheuttamilla tappioilla.
Palkansaajajärjestöt protestoivat poliittisilla lakoillaan hallituksen kaavailemia irtisanomissuojan heikennyksiä vastaan.
– Kun tehdään työehtosopimuksia, jotka ovat nyt voimassa, työnantaja ostaa työrauhaa. Nyt tämä työrauha rikkoontui keskiviikkona ja tällainen uhka on edelleen olemassa, Häkämies sanoi STT:lle.
– Poliittinen lakko kohdistuu syyttömään osapuoleen eli yrityksiin. Yritykset maksavat tämän laskun, joka keskiviikolta oli 50 miljoonaa euroa, Häkämies jatkaa.
Häkämiehen mielestä Suomessa tulisi ottaa asiassa esimerkkiä lähialueiden kilpailijamaista.
– Kun me katsomme käytäntöä Pohjoismaissa tai Saksassa, jossa poliittiset lakot on kielletty työehtosopimusten ollessa voimassa, meillä tätä asetta käytetään liian herkin perustein. Kynnys on liian matala. Näin ollen sitä pitäisi pystyä rajaamaan ja sillä tavoin vahinkoja pienentämään.

”Toivottavasti hallitus toimii viisaasti”

Häkämiehen mukaan EK:ssa kannatetaan kaikkia toimia, joilla voidaan helpottaa uusien työntekijöiden palkkaamista pieniin yrityksiin ja vähentää uusien työntekijöiden palkkaamiseen liittyvää riskiä.
Samaan aikaan Häkämiehen mukaan pitäisi huomioida nyt syntyneen kiistan aiheuttamat seuraukset.
– Jos ajatellaan tätä lakiesitystä ja näitä toimia joita on jo tehty ja joilla mahdollisesti tulevaisuudessa uhkaillaan, tuntuu että ne eivät ole missään suhteessa toisiinsa, Häkämies sanoo.
Häkämies toivoo, että hallitus toimii asiassa viisaasti niin että lakot saadaan loppumaan. Hän ei suoraan ota kantaa siihen, pitäisikö hallituksen luopua kokonaan hankkeestaan irtisanomissuojan heikentämiseksi pienissä yrityksissä.
– En lähde tässä nyt hallitusta tarkemmin neuvomaan, mutta siinä toki patistelen, että jatkotyötaisteluita pitäisi pystyä välttämään.
Häkämiehen mielestä hallituksen tiistainen vastaantuloesitys kiistassa oli valitettavan sekava.
– Hallituksen tulisi olla tarjouksessaan ja viestissään hyvin selvä. Mikäli tätä asiaa jatkokäsitellään, hallituksen esitysten tulisi olla selvempiä, Häkämies sanoo.
– Ykköstavoite on tietenkin se, että lakkoja ei enää tulisi.
Häkämiehen mukaan irtisanomissuojan heikentämisellä pienissä yrityksissä olisi vain vähäisiä työllisyysvaikutuksia.
– Painopiste olisi tuottavuuden puolella.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti