Lounais-Häme

EK sättii kuntayhtiöitä epäreilusta kilpailusta: "Eräissä kunnissa on ihastuttu julkisen sektorin yhtiöihin"

EK:n jäsenkyselyssä lähes 40 prosenttia yrityksistä oli sitä mieltä, että kilpailu toimii huonosti tai ei lainkaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tuoreen raportin mukaan erityisesti pienet yritykset ovat jääneet kuntayhtiöiden jalkoihin julkisissa hankinnoissa.

EK:n jäsenyrityksistä lähes 40 prosenttia kokee, että kilpailu toimii kotimarkkinoilla huonosti tai ei lainkaan. Yritysten mielestä kilpailua ja julkisia hankintoja koskeva lainsäädäntö on kunnossa, mutta sitä ei noudateta.

– Kunnat ostavat palveluja ilman kilpailuttamista naapurikunnan enemmistöomisteiselta yhtiöltä. Kuntalaisten verot valuvat naapurikunnan kassaan, eikä vastine ole välttämättä sitä, mitä kilpailun kautta saataisiin, EK:n kilpailuasiantuntija Jukka Lehtonen sanoo.

EK:n johtaja Hannu Rautiainen yllättyi, että kilpailutilanne on heikentynyt viime vuosina. Rautiaisen mukaan kilpailutilanteen kehitystä kuvaava lämpömittari on 20 astetta pakkasella.

– Jossain määrin eräissä kunnissa on ihastuttu näihin kunnan omistamiin yhtiöihin. Kun tämä tapahtuu suurissa kunnissa, sen vaikutukset ovat aika isot, Rautiainen sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi Turun kaupungin omistaman liikelaitoksen Arkean toiminnan markkinahäirikkönä Varsinais-Suomessa.

– Silloin, kun ei ole yksityistä markkinaa, pitää olla pelisäännöt, että julkisilla yhtiöillä on mahdollisuus täyttää markkinapuute, Rautainen toteaa.

EK esittää sakkoja sääntelyrikkomuksista

Jukka Lehtosen mukaan kilpailuneutraliteettia turvaava sääntely on ollut Suomessa tosi hyvässä kunnossa jo vuodesta 2013 lähtien.

Silti kunnat toimivat kilpailuilla markkinoilla myös liikelaitosmuodossa, vaikka kuntalaki kieltää tämän. Myös kuntien markkinaehtoisessa hinnoittelussa on EK:n jäsenyritysten mukaan puutteita.

– Kunnat tarjoavat markkinoille esimerkiksi palveluja, jotka eivät kata edes palkkakuluja. Onko syynä se, että rikkomuksesta ei ole käytännössä mitään seurauksia, Lehtonen kysyy.

EK ehdottaa, että kilpailuneutraliteettisääntelyn rikkomuksista määrättäisiin jatkossa hallinnollisia sanktioita, jotta kunnat noudattaisivat sääntöjä.

– Ei me olla vankilaan ketään pistämässä, mutta laittaisimme hallinnollisen seuraamusmaksun. Ehdotuksessa ei ole mitään radikaalia, koska kaikkien muiden kilpailusäännösten rikkomuksista kuten kartellista tulee ihan sakkoa ja maksua, Lehtonen muistuttaa.

EK:n raporttiin ”Markkinat auki: reilua kilpailua ja yhteistyötä julkisiin palveluihin” on listattu 19 toimenpidesuositusta kilpailuongelmien korjaamiseksi.

EK esittää esimerkiksi yksinoikeuksien purkamista kuntien kaavoituksesta ja Kevasta. EK:n mielestä yksityisille on annettava oikeus kaavan valmistelu ja suunnittelutyöhön.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic