Lounais-Häme Tammela

Ekaluokkalainen odottaa oppimista ja jännittää vähän – Rehtorille ekaluokkalaisten kohtaaminen on juhlahetki

Kesäloman viimeiset päivät alkavat olla käsillä. Koulujen alkaessa niin opettaja, oppilas kuin vanhempikin on monen uuden edessä. Linnea Suonpää odottaa koulun alkamista innoissaan.
Ensimmäisen luokan Riihivalkaman koulussa aloittava Linnea Suonpää osaa jo hieman lukea ja kirjoittaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ensimmäisen luokan Riihivalkaman koulussa aloittava Linnea Suonpää osaa jo hieman lukea ja kirjoittaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suonpään perheessä totutellaan lähiviikkoina moneen uuteen asiaan. Linnea on aloittamassa ensimmäisen luokan Riihivalkaman koulussa, ja pikkuveli Peetu aloittaa koulun yhteydessä olevassa eskarissa.

Koulun alku jännittää Linneaa vain vähän.

– Haluan oppia lukemaan ja kirjoittamaan paremmin, tuleva ekaluokkalainen sanoo.

Koulun alkamiseen on valmistauduttu ostamalla koulureppu ja penaali. Myös yksin olemista ja kotiavaimen käyttöä on opeteltu.

Ensi torstaina Linnea pakkaa yksisarvisreppuunsa LOL-penaalin ja aloittaa koulutaipaleensa.

Linnean yksisarvisreppuun mahtuu hyvin koulukirjoja ja LOL-penaali. Kuva: Lassi Puhtimäki
Linnean yksisarvisreppuun mahtuu hyvin koulukirjoja ja LOL-penaali. Kuva: Lassi Puhtimäki

Linnean koulumatka on reilut kolme kilometriä, eli hän on oikeutettu kunnan järjestämään koulukuljetukseen.

Tammelassa kunta järjestää oppilaalle kuljetuksen kunnan määrittelemään lähikouluun, jos koulumatka on lyhintä jalankulkukelpoista tietä pitkin esikoululaisilla yli 3 kilometriä, 1.–3. luokkalaisilla yli 3 kilometriä ja 4.–9. luokkalaisilla yli 5 kilometriä.

Ensi alkuun Linnea kulkee kouluun kuitenkin vanhempien kyydillä, samalla kun Peetu viedään koulun yhteydessä toimivaan eskariin.

– Aluksi Linnea menee myös aamuhoitoon ennen koulua ja jää koulun jälkeen iltapäiväkerhoon. Katsotaan sitten joulun jälkeen, miten jatketaan, vanhemmat Tarja ja Kalle Suonpää kertovat.

Vielä on kaukaista ajatella sitä, miten Linnea kulkee kouluun 4. luokan aloittaessaan. Silloin koulumatkan pituus ei enää riitä koulukuljetuksen saamiseen.

– Vähän kauhistuttaa tuo Häiviäntien ylitys, kun autot ajavat siinä niin kovaa. Jos koululle olisi pyörätie, asia olisi täysin eri, Tarja sanoo.

Neljännelle luokalle on kuitenkin tässä vaiheessa vielä matkaa.

 

Linnean luokalle on tulossa kymmenisen oppilasta, joista kaikki ovat ennalta tuttuja. Vanhempien jännitystä lieventää se, että ekaluokkalaisen tulevat luokkakaverit ovat jo tuttuja.

– Heillä on hyvä porukka, jossa kaikki leikkivät keskenään. Vanhemman mieltä rauhoittaa myös se, että molemmat lapset ovat samassa pihapiirissä ja eskarin päivähoitajat ovat tuttuja.

Koulurakennus ja sen ympäristö ovat tulleet Linnealle tutuksi koulun kyljessä olevassa eskarissa vietetyn ajan myötä. Koulun tutustumispäivää odotettiin vanhempien mukaan innokkaasti.

– Koulu vaikutti kivalta. Opettajalla on sama nimi kuin äidillä, Linnea kertoo.

Äiti on ottanut lomaa koulun alkamisen kohdalle.

– Kerran sitä kuitenkin vain mennään ensimmäistä kertaa kouluun. Pääsen viemään Linnean ensimmäisenä päivänä kouluun ja hakemaan pois. Aloitetaan näin kevyesti, Tarja kertoo.

Linnea Suonpää aloittaa ensimmäisen luokan Riihivalkaman koulussa torstaina 8. elokuuta. Tulevat luokkakaverit ovat jo ennalta tuttuja, ja koulun alkaminen jännittää vain vähän.

Tammelassa moni muukin koulutiensä aloittava tai sille kesäloman jälkeen palaava on uuden edessä.

Kaukjärven ja Letkun kyläkoulujen toiminta lakkautettiin kevätlukukauden 2019 jälkeen. Nyt Kaukjärven oppilaat jatkavat opintojaan koulukeskuksessa kirkonkylällä ja Letkun oppilaat Riihivalkaman koulussa.

Riihivalkaman koulun koulunjohtaja Pasi Kokkonen kertoo, ettei koulun arki juuri muutu Letkun koululaisten siirtyessä jatkamaan opintietään Riihivalkamassa. Ensi lukuvuonna koulussa tulee opiskelemaan 80–90 lasta.

– Oppilaita siirtyy Riihivalkamaan vähän vajaa 10. Olemme viime vuosina tehneet yhteistyötä Letkun koulun kanssa, joten oppilaat, henkilökunta ja koulu ovat oppilaille jo tuttuja.

Koulut ovat järjestäneet yhdessä muun muassa retkiä ja liikuntapäiviä.

Letkulaisten siirtyminen Riihivalkamaan ei Kokkosen mukaan aiheuta myöskään koulukuljetusten suhteen suuria muutoksia.

– Letkulta on tullut Riihivalkamaan jo aiemmin lapsia eskariin ja kouluun. Siltä osin koulukuljetukset pysyvät melkein samana.

Uusi lukuvuosi kuitenkin jännittää myös koulunjohtajaa.

– Kyllä sitä joka vuosi vähän jännittää. On kuitenkin kiva nähdä lapsia taas ja uskon, että lapsetkin palaavat mielellään kouluun.

 

Kaukjärveltä koululaisia siirtyy Tammelan kirkonkylän koulukeskukseen reilu parikymmentä, kertoo koulukeskuksen rehtori Pirjoriitta Olkkonen.

Oppilaiden siirtyminen koulusta toiseen ei tuo kuljetuksiin juurikaan muutoksia, sillä Kaukjärveltä on kulkenut yläkoululaisia kirkonkylälle aiemminkin.

Koulun vaihto on pyritty tekemään mahdollisimman sujuvaksi niin lapsille kuin vanhemmillekin.

– Oppilaat ovat käyneet tutustumassa koulukeskuksessa keväällä opettajan ja myös vanhempien kanssa.

Olkkonen aloittaa nyt kolmannen vuotensa koulukeskuksen rehtorina. Vaikka koulu on tuttu, jännitystä on ilmassa.

– Ainahan se vähän jännittää, miten asiat alkavat sujua. Etenkin uusien ekaluokkalaisten kohtaaminen on juhlahetki ja koulun alkaminen on tärkeää. Silloin kaikki alkaa alusta. FL

Koulut alkavat

Lounais-Hämeessä peruskoulut alkavat viikoilla 32 ja 33.

Koulujen alkamispäivät:

Humppila: torstai 8.8.Somero: torstai 8.8.Tammela: torstai 8.8.Urjala: torstai 8.8.Ypäjä: torstai 8.8.Forssa: maanantai 12.8.Jokioinen: maanantai 12.8.

Vinkit turvalliselle koulumatkalle

Suunnittele sopivin reitti kouluun ennen koulun alkua.

Harjoittele koulureitti yhdessä lapsen kanssa.

Lapselle on hyväksi liikkua edes osa koulumatkasta omin voimin – se kartuttaa liikennetaitoja ja saattaa myös virkeämpänä koulupäivään.

Koulumatkan sujumisesta kannattaa kysellä lapselta pitkin kouluvuotta, myös jo varttuneemmilta koululaisilta.

Lähde: Liikenneturva

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020