Lounais-Häme Urjala

Ekaluokkalaiset suuntasivat koulutielle Urjalassa, 7-vuotias Nestori Virtanen: "Kivalta tuntuu, vähän jännittikin"

Koulu alkoi Urjalassa keskiviikkona. Aseman koulussa koulutielle suuntasi kahdeksantoista ekaluokkalaista. Ensimmäistä koulupäivää leimasi sekä ilo kaverien näkemisestä että jännitys uudesta.
Nestori Virtanen ja Nooa Sipilä aloittivat keskiviikkona Urjalan Aseman koulun ensimmäisellä luokalla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nestori Virtanen ja Nooa Sipilä aloittivat keskiviikkona Urjalan Aseman koulun ensimmäisellä luokalla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Aseman koulun pihalla kaikuu nauru. Ekaluokkalaiset ovat aloittamassa polttopalloa. On syksyn ensimmäinen koulupäivä.

Ekaluokkalaisia on Aseman koulussa tänä vuonna kahdeksantoista.

Nestori Virtanen, 7, Pinja Rousio, 7, ja Nooa Sipilä, 6, aloittavat koulun mielellään. Ilmassa on kuitenkin myös pientä jännitystä.

– Kivalta tuntuu, vähän jännittikin. Jännittävää on ainakin, että tulee uusi opettaja, Virtanen sanoo.

Koulutyö alkaa normaalilla lähiopetuksella.

– Hyvältä tuntuu koulu. Äiti toi minut, ja repussa on kaikki tarvikkeet mukana: penaalissa kumi, kolme kynää teroitettuina ja teroitin, Rousio kertoo.

Parasta on ulkona leikkiminen

Parasta Nestori Virtasesta koulussa on ulkona leikkiminen. Kotiin jäivät odottamaan omat eläinkaverit.

– Meillä on ankkoja, tipuja, kissoja ja marsuja. Ankat tulivat vasta eilen, ja olen niitä jo vähän hoitanutkin, hän kertoo.

Myös Nooa Sipilästä parasta on, kun mennään ulos.

– Kesällä olen laiskotellut ja hyppinyt trampoliinilla. Nyt oli kiva tulla tänne, opettaja ja luokkakaverit vaikuttavat kivoilta, hän sanoo.

Polttopallo etenee. Mukana apuna häärää ensimmäisen luokan opettaja Marika Taavitsainen.

– On aina tosi jännittävää aloittaa eka luokka, ja tänä vuonna erityisesti. Lapset ovat aina kuitenkin ihania ja intoa täynnä. Kaikki ovat tulleet hyvillä mielin kouluun, hän sanoo.

Lue myös: Oppilaat palaavat kouluun Forssan seudulla – Varotoimenpiteitä on yhä, mutta joiltain osin niitä on keväältä höllätty (FL 12.8.2020)

Aseman koulun ekaluokkalaisten koulunkäynti alkoi iloisella naurulla ja polttopallopelillä.
toimittaja: Leena-Kaisa Laakso

Opettajan mukaan lapset ovat yhä lapsia

Kaikkiaan Aseman koulussa on 91 oppilasta.

– Aina puhutaan siitä, miten lapset ovat muuttuneet, mutta eivät he minusta niinkään ole. Osa ensiluokkalaisista on hyvin itsenäisiä, osa tarvitsee enemmän tukea. Lapset ovat lapsia, iloisia ja intoa täynnä. Säännöt välillä unohtuvat, niitä kerrataan ja opetellaan, Taavitsainen pohtii.

Sisällöllisesti perusopetuksessa mennään normimalliin. Korona-aika näkyy kuitenkin koulupäivässä ja koulutyön järjestelyissä.

Rehtori Mervi Lumia kertoo, että koulussa noudatetaan THL:n ja Opetushallituksen ohjeita. Se tarkoittaa muun muassa, että käsiä pestään tiheästi, välitunnit ja ruokailut on porrastettu ja siivousta tehostettu.

– Lapset ovat tietoisia koronasta, mutta päällimmäisenä tuntuu kuitenkin olevan ilo toisten näkemisestä, Lumia sanoo.

Opin tielle ilon kautta

Ilo on myös Aseman koulun teema ja sen halutaan ilmenevän kaikessa, mitä koulussa tehdään.

– On hieno huomata, että oppilaat muistavat teeman vielä kesän jälkeenkin. Ilo liittyy oppimiseen ja yhdessä olemiseen ja näkyy meillä kaikessa. Sen kautta oppimisella on hedelmällinen maaperä, Lumia sanoo.

Myös lasten toive ulkoilusta ja leikistä toteutuu pian.

– Aiomme ulkoilla paljon. Lisäksi opetellaan koulunkäynnin perustaitoja, kuten syömään menoa. Tänään saamme myös aapiset, Taavitsainen kertoo. FL

Peruskoulu alkaa lähiopetuksella

Koulu alkoi Urjalassa keskiviikkona. Forssassa koulutielle suunnataan torstaina.

Urjalan Aseman koulussa koulun aloitti 18 ekaluokkalaista ja 17 esikoululaista. Esikoululaisia on tänä vuonna Urjalassa 42.

Koko maassa ekaluokkalaisia on tänä vuonna noin 60 000. Tämä on noin tuhat vähemmän kuin viime vuonna.

Korona-aika näkyy myös koulujen arjessa. Oppilaita muistutetaan turvaväleistä, käsiä pestään tiheämmin, siivousta on tehostettu. Välitunnit ja ruokailu on porrastettu.

Koulut toimivat THL:n ja Opetusministeriön valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan. Ohjeissa on varauduttu myös poikkeuksellisiin järjestelyihin siirtymiseen. Elokuun alussa perustuslakiin tuli lisäys, joka mahdollistaa poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisen, jos lähiopetusta ei voida turvallisesti järjestää. Poikkeusjärjestelyjen ulkopuolelle jäävät muun muassa esiopetus ja 1-3. luokkien oppilaat sekä erityistä tukea saavat oppilaat.

Juttua muokattu 13.8. klo 12.11: Lisätty Aseman koulun esikoululaisten määrä ja korjattu koko Urjalan esikoululaisten määrä.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic