Lounais-Häme

EK:n barometri: Suhdanneodotukset vaimentuneet, yleisesti hyvä suhdannetilanne jatkuu

Helsinki
31.10.2018, 13:08

Talous

Suomalaisten yritysten suhdanneodotukset ovat heikentyneet, ilmeni EK:n keskiviikkona julkistamasta suhdannebarometristä. Suomen taloudessa on surffattu viime ajat keskellä vahvaa nousukautta, mutta maailmantaloudessa on noussut tummia pilviä muun muassa kauppasotahuolien takia.
– Tilanne on kuitenkin edelleen hyvä. Yritysten näkymät ovat selvästi aiempaa varovaisemmat, mutta nopeaa käännettä heikkoon suhdanteeseen ei ole, kiteyttää EK:n pääekonomisti Penna Urrila STT:lle.
Urrilan mukaan kyse on ennemminkin siitä, että yritykset arvioivat kuuman suhdannevaiheen alkavan pikkuhiljaa jäähtyä. Nousun ei odoteta enää jatkuvan niin, että tulisi parempia aikoja, vaan osalla aloista suhdanteet pysyisivät entisellään ja osalla olisi tiedossa pientä pehmenemistä.
– Epävarmuus on lisääntynyt, mutta se ei vielä tässä kyselyssä ainakaan ole taantumasignaali, Urrila sanoo.
Odotukset lähitulevaisuuden kehityksestä ovat vaimentuneet erityisesti rakentamisessa. Teollisuudessa ja palvelualoilla suhdanteet pysyisivät kuitenkin nykyisellään, kun taas rakentamisessa tilanteen odotetaan heikkenevän melko yleisesti.

Ammattityövoiman saatavuus yhä isompi ongelma

Rekrytointiongelmat ovat vaikeutuneet entisestään. Koko elinkeinoelämän vastaajista 31 prosentilla ammattityövoiman saatavuus oli lokakuussa kasvun este ja yli puolet rakennusyrityksistä ilmoitti työvoimapulaa.
– Se on ongelma läpi linjan kaikilla toimialoilla. Aikaisemmin työvoimapula näkyi rakentamisessa ja joillain yksittäisillä palvelualoilla, mutta nyt se näkyy myös teollisuudessa aika laajamittaisesti, kertoo Urrila.
Hänen mukaansa yritykset ovat jopa vähän vaikeammassa tilanteessa kuin edellisessä suhdannehuipussa vuonna 2007. Rekrytointiongelmat ovat hankalampia tai niitä on useammalla yrityksellä kuin silloin.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. EK tiedusteli yrityksiltä lokakuussa arvioita suhdannekehityksestä tämän vuoden lopulla ja ensi vuoden alussa. Tiedusteluun vastasi 1 213 yritystä, joilla on Suomessa yhteensä yli 250 000 työntekijää.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic