Lounais-Häme

Ekoportin jäteriesa jämähti Forssaan

Hämeen ely-keskuksen ympäristöyksikön valvontapäällikkö Sinikka Koikkalainen sanoo, että virallinen tieto konkurssipesän konkurssista ei ole vielä saapunut, mutta päätös oli odotettu.

Ekoport Turun taakseen jättämät ympäristövastuut ovat mittavat. Jätteiden poiskuljetuksen Forssasta ja niiden asianmukaisen käsittelyn ongelmajätelaitoksessa on arvioitu maksavan noin 560000 euroa.

Forssassa muovisia jätekontteja, jotka sisältävät mm. laivojen öljyisiä pilssivesiä, on varastoitu Rautatienkadun varrelle turkulaisen kiinteistösijoittajan omistamaan entiseen Parman tehdashalliin ja Kiimassuolle Forssan kaupungin omistamalle tontille, jolla sijaitsee koetoiminnassaan pahasti epäonnistunut vuonna 2009 aloittanut koelaitos.

Kiimassuollle on varastoituna noin 30 tonnia jätteitä. Kaikkiaan Forssaan on varastoituna noin 1200 muovikonttia öljypohjaisia jätteitä, joista pääosa on sijoituttu Rautatienkadun varren varastoon.

Koikkalainen sanoo ely-keskuksen ja ympäristöministeriön asiantuntijoiden kokoontuvan asian tiimoilta lähiaikoina. Koikkalaisen mukaan aikakin taivasalla Kiimassuon Envitech-alueella olevat jätekontit pitäisi saada kuljetettua pois jo ennen talven tuloa.

Ekoportin konkurssipesän konkurssi aiheuttaa melkoisia juridisia paineita ja kysymyksiä jäteriesan maksumiehestä. Tässä osakeyhtiölaki, konkurssi- ja ympäristölainsäädäntö ja sen soveltaminen kohtaavat vyöhykkeellä, jossa halukkaita maksumiehiä ei ole. Mitään valmista patenttiratkaisua ei ole olemassa. Myös ympäristöministeriö on ilmeisen haluton maksumies, koska välitöntä ympäristövaaraa ja tarvetta erillisrahoituksen myöntämiseen ongelman ratkaisemiseksi ei ole.

Ympäristöviranomaisille kiusallinen yksityiskohta on yrityksen toiminnalta vaadittu onnettoman pieni tuhannen euron vakuus. Aluehallintovirasto päätti vuonna 2011 nostaa vaadittavaa vakuutta 450000 euroon. Tuolloin yritys valitti päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen, jonka jutturuuhkan aikana yritys hakeutui sopivasti konkurssiin eikä lainvoimaista päätöstä korotetusta vakuudesta ennätetty saada aikaan ennen konkurssikierrettä.

Koikkalainen ei osaa vastata kysymykseen siitä, kuin paljon erilaisia maksuja Ekoport Turku ennätti Forssaan varastoiduista jätteistä periä. Toimimattoman koelaitoksen rakentamiseen yhtiö on kertonut käyttäneensä noin viitisen miljoonaa euroa.

Koikkalainen sanoo, että varastoitujen jätteiden määrän ja koelaitoksen toiminnan välillä on ollut melkoinen ristiriita. Tulevissa neuvotteluissa esiin saattaa nousta myös varaston omistavan sijoittajan vastuu jätteiden päätymisestä varastoon. Punnittavana on roskaajanvastuun siirtyminen kiinteistönomistajalle. Sama koskee myös Forssan kaupunkia koelaitoksen tontin omistajana.

Koikkalaisen mukaan Kiimassuolle konttien poiskuljettaminen on kiireellisempää kuin varastohalliin varastoitujen jäteasioiden siirto. Ulkona olevat muoviset säiliöt haurastuvat huomattavasti nopeammin kuin sisätiloissa olevat säiliötä. Ulos jätettyjen jäteastioiden kohdalla voidaan soveltaa myös roskaamista koskevia säädöksiä paremmin kuin seinien sisälle varastoitujen jätteiden kohdalla. FL

Fingerpori

comic