Lounais-Häme

Eläimet kärsivät kuumuudesta – näin autat luonnonvaraisia eläimiä ja lemmikkejä helteellä

Sateeseen ja kaamokseen tottuneet suomalaiset ovat viime aikoina saaneet nauttia auringosta. Helle ja sen aiheuttama kuivuus on kuitenkin luonnossa iso epänormaali tilanne, kertoo Humppilassa kurkia hoitava Jouko Alhainen.

-Eläimet vaeltavat nyt paljon löytääkseen vettä ja silloin niiden kohtaamat vaarat vain suurenevat. Ne joutuvat ylittämään teitä ja silloin ihmiset tappavat niitä liikenteessä. Jos ihmiset näkevät ne, niitä rynnätään katsomaan, mistä niille tulee paniikki. Ne yrittävät kätkeä jälkeläisensä ja sännätä pakoon, ja siten vaarantavat itsensä muille vihollisilleen.

Kun sateita ei tule aikoihin, ruoka on vähissä, Alhainen tähdentää. Jänikset ja peurat syövät vihreää ruohoa ja saavat siitä nestettä, mutta esimerkiksi siilit ovat vaikeammassa asemassa. Niiden pääruoka eli hyönteiset vähenevät ja niillä voi olla kilometri matkaa ojalle veden ääreen.

-Kun on hellettä ja maanpinta kuivaa, ne, joilla mahdollisuus mennä kuivuutta karkuun kaivautuvat maahan. Kastemadot ja toukat eivät tule helposti pintaan ollenkaan.

Eläimistö ei ole ainoa, jolle kuivuus on kovaa aikaa. Kukinta menee kasvikunnan puolella ohi liian nopeasti.

-Kukat eivät pysty avautumaan ja rehottamaan pitkään, koska ne eivät saa riittävästi kosteutta. Silloin pölyttäjät eivät kenties ehdi pölyttämään niitä niin hyvin kuin pitäisi.

-Kaikki kasvit ja eläimet maanpinnalla ja sen yläpuolella kärsivät tällä hetkellä enemmän tai vähemmän helteestä.

 

Siilien hoitosivustolla ”Siili kiikarissa” neuvotaan, että siileille ei suositella kesäruokintaa mahdollisen painonnousun ja sen aiheuttamien vaivojen vuoksi. Hankalien sääolosuhteiden, kuten helteen ja kuivuuden vallitessa ne tarvitsevat kuitenkin kosteaa ruokaa ja raikasta vettä. Vesi auttaa helteessä myös lintuja ja oravia.

Sivustoa ylläpitävät luonnonvaraisia siilejä kauan hoitaneet Tuula Nyström ja Tiina Kinnunen. Sopivaa ruokaa heidän mukaansa ovat esimerkiksi vedessä liotetut kissan- ja koiranraksut sekä kissan ja koiran purkkiruoat ja makkarat. Purkkiruokaa, joissa on pääraaka-aineena kalaa, kannattaa kuitenkin välttää. Sen on todettu aiheuttavan siileille sinkin puutetta ja siitä syystä piikkien irtoamista. Kypsennetty suolaton kala ja liha ovat kissan- ja koiranruokien jälkeen seuraava vaihtoehto.

Ruoka-astiat pitää pestä kuumalla vedellä joka päivä. Myös kädet kannattaa pestä huolellisesti astioiden käsittelyn jälkeen tai voi käyttää kertakäyttökäsineitä.

 

Myös kotilemmikeille helle on kovaa aikaa. Jokioisten Eläinsuojeluyhdistys ry:n puheenjohtaja Anne Skyttälä-Rasila neuvoo, että lemmikillä on hyvä olla kotona varjoisa paikka ja tarjolla aina raikasta juomavettä.

-Helteestä kärsivän koiran voi kääriä kylmiin, märkiin pyyhkeisiin, jos sillä on tukala olo. Kissaa ei ehkä saa sitä varten kiinni. Sähköllä käyvä tuuletin voi myös auttaa paljon, jos omistaja on poissa kotoa koko päivän.

Lemmikkiä – saati sitten lasta – ei saa kesäaikaan koskaan jättää autoon. Lämpöhalvaus on kesällä todellinen riski. Auton sisälämpötila kohoaa lämpimillä säillä varjoisassa paikassakin vaarallisen korkeaksi, eikä ikkunoiden auki jättäminen estä auton sisäilman kuumenemista. FL

 

Älä koskaan jätä lemmikkiä kuumaan autoon
Koiran tai muun lemmikin jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos.Suomen Poliisi on antanut seuraavat ohjeet siitä mitä tehdä, jos näkee koiran tai muun lemmikin kuumassa autossa:1. Jos auton omistaja on näköpiirissä, huomauta asiasta hänelle.2. Mikäli mahdollista, pyydä lähikaupan infopistettä tekemään kuulutus.3. Ota yhteys hätäkeskukseen soittamalla numeroon 112.4. Kirjaa ylös auton rekisterinumero, päivämäärä ja kellonaika.5. Muista, että äärimmäisessä hätätapauksessa olet itse oikeutettu pelastamaan ihmisen tai eläimen.Lähestyvän lämpöhalvauksen tunnistaa poliisin mukaan esimerkiksi sekavuudesta ja tajunnantason heikentymisestä. Kylmät pyyhkeet ja raikas vesi auttavat kärsivää.

Uusimmat

Fingerpori

comic