Lounais-Häme Jokioinen

Eläinrakas pääsi unelmatyöhönsä – Ypäjäläinen Miia Kuhanen aloitti Elonkierrossa koordinaattorina

Elonkierron Ystävät palkkasi ypäjäläisen Miia Kuhasen koordinoimaan puistoa.
Miia Kuhanen on kotoisin Jokioisilta, mutta asuu nykyisin Ypäjällä. Hän löysi unelmatyönsä 41-vuotiaana päädyttyään Elonkiertoon koordinaattoriksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Miia Kuhanen on kotoisin Jokioisilta, mutta asuu nykyisin Ypäjällä. Hän löysi unelmatyönsä 41-vuotiaana päädyttyään Elonkiertoon koordinaattoriksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Valkoinen karitsa juoksee vastaan ensimmäisenä. Aivan sen vanavedessä hölköttelee musta karitsa. Hellyydenkipeillä lampailla on kiire Miia Kuhasen luokse, joka on juuri saapunut niiden aitaukseen. Karitsat ovat oppineet, keneltä saa rapsutuksia.

On Kuhasen tavallinen työpäivä Elonkierron puistossa.

Tekemistä riittää eläinten hoidon lisäksi muiden muassa istutuksissa ja kylvöissä, aitausten rakentamisessa, rikkaruohojen kitkemisessä ja maanmuokkauksessa.

Puistossa työskentelee tänä kesänä neljä työntekijää ja lisäksi vapaaehtoisia. Miia Kuhasen tehtävänä on koordinoida kokonaisuutta.

Mutta nyt hän antaa pienen hetken työpäivästään karitsoille, jotka tuotiin puistoon alkuviikolla.

Valkoinen karitsa heittäytyy makuulle Kuhasen jalkojen juureen ja painaa päänsä tämän kengälle. Pässin naama on värjäytynyt keltaiseksi, koska se on ahminut koko päivän voikukkia. Musta karitsa seisoo Kuhasta vastapäätä ja ottaa vastaan rapsutuksia.

Tämä on juuri sitä, mitä Kuhanen on aina halunnut tehdä työkseen: pitää huolta eläimistä, viettää aikaa luonnossa, järjestellä tapahtumia, suunnitella ja hallita kokonaisuuksia.

Pentti Raiskio Lukelta auttaa Elonkierron kylvöissä. Tuore koordinaattori Miia Kuhanen hyppäsi Raiskion kyytiin ja upotti itsekin sormet multaan. KUVA: Lassi Puhtimäki

Viimein unelmatyössä

Kuhasen työt alkoivat Elonkierron Ystävät -yhdistyksen koordinaattorina huhtikuussa. Hänen työtehtäviään ovat esimerkiksi puiston tulevaisuuden suunnittelu, yhteistyökumppaneiden ja sponsoreiden etsintä, markkinointi, tapahtumien ideointi ja järjestäminen, työvuorojen suunnittelu ja puistotyöt.

Työpäivät ovat venyneet pitkiksi, mutta Kuhanen ei laske tunteja. Hän on viimein unelmatyössään.

– Kun näin työpaikkailmoituksen, tiesin heti, että osaamiseni vastaa kaikkia työn vaatimuksia ja että työ vastaa kaikkia toiveitani.

Lusikka monessa sopassa

Kuhanen on koulutukseltaan agrologi ja suorittanut ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Hän on työskennellyt myös markkinoinnin parissa esimerkiksi Lamminniemen hyvinvointikeskuksessa ja tuotantotiimissä televisiosarjassa.

Tuotantotöissä Kuhanen etsi kuvaus- ja majoituspaikkoja sekä hankki varusteita. Työ opetti hänelle koordinointikykyä. Taitoa tarvitaan myös Elonkierrossa, jossa lusikka pitää olla koko ajan monessa sopassa.

Viimeksi Kuhanen työskenteli toimistotöissä punkalaitumelaisessa yrityksessä. Vaikka paikka oli vakituinen, Kuhanen uskalsi jättää työn Elonkierron määräaikaisen pestin vuoksi. Työ luonnon ja eläinten parissa oli niin houkutteleva.

– Elonkierto on saanut LounaPlussalta rahoituksen kahdeksi vuodeksi. Tavoitteenamme on kuitenkin löytää pysyvä rahoitus, joka mahdollistaisi myös minun töitteni jatkumisen ensi vuoden jälkeenkin, Kuhanen sanoo.

Lue myös: Elonkierrossa alkoi kesä ja kokeilukausi.

Maaseutu kasvattaa vastuuntuntoiseksi

Kesäkuun aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta. Elonkierron puistossa on hiljaista, ja sen luonto kukoistaa alkukesän monissa vihreän sävyissä. Ääntä aiheuttaa vain kaksi lasta, jotka pelaavat vesisotaa ruohikolla.

Toinen lapsista on Kuhasen 6-vuotias poika Patrik Valkama. Hän sanoi aamulla tulevansa mieluummin äidin työpaikalle kuin menevänsä hoitoon.

– Patrik on kasvanut eläinten keskellä Ypäjän maaseudulla. Olen huomannut, miten luonto vaikuttaa poikaan. Hänestä on tullut vastuuntuntoinen, Kuhanen kertoo katsellessaan lapsensa leikkejä.

Elämänfilosofia tulee sotaveteraanilta

Myös Miia Kuhanen kasvoi maalla eläinten keskellä.

Hän eli lapsuutensa Jokioisilla ja lenkkeilytti koiraansa usein Elonkierron puistossa. Kuhasen äiti ja isä muistelevat, että tyttärestä tuli hevosihminen jo 2-vuotiaana, kun tämä pääsi ensimmäistä kertaa hevostalliin.

Sittemmin Kuhanen on osallistunut raveihin omien hevostensa kanssa ja muuttanut Ypäjälle hevosten vuoksi. Tällä hetkellä hänen kotitalliaan asuttaa yhdeksän hevosta.

– Eläimissä on jotain vilpitöntä. Ne ovat rehtejä ja omalaatuisia. En ole koskaan osannut ajatella elämää ilman eläimiä. Lapsenakin minua yritettiin saada leikkimään nukeilla, mutta minua kiinnostivat vain pehmoeläimet.

Kaupunkilaistakaan Kuhasesta ei saisi.

Hän arvostaa luonnossa sen vehreyttä ja rauhallisuutta.

Elämänfilosofiansa hän on oppinut Lamminniemen sotaveteraaneilta:

– Veteraanit muistuttivat, että huomista on turha murehtia. Ne asiat tapahtuvat, jotka ovat tapahtuakseen. FL

Pentti Raiskio Lukelta auttaa Elonkierron kylvöissä. Tuore koordinaattori Miia Kuhanen hyppäsi Raiskion kyytiin ja upotti itsekin sormet multaan.

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic