Lounais-Häme

Eläinsuojeluneuvoja saattaa joutua hoitamaan satoja eläimiä vuodessa

Neuvoja käy kotikäynneillä kertomassa lemmikin paremmasta hoidosta, mutta lemmikkien omistajat suhtautuvat heihin usein huonosti.

Eläinsuojeluneuvoja Tanja Vehviläisen mukaan omistajat kokevat tilanteet syyttäviksi ja tungetteleviksi. Usein tapaukset saadaan kuitenkin hoidettua keskustelemalla.

Joskus neuvojan ohjeita ei suostuta ottamaan vastaan. Silloin valvontaeläinlääkäri joutuu vielä antamaan viranomaisena määräyksen, jota on lain mukaan toteltava.

Vehviläinen ilmoittaa tietoonsa tulleet räikeät eläinsuojelurikkomukset suoraan valvontaeläinlääkäri Noora Järvenpäälle. Viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyön sujuvuus on tärkeää järjestelmälle.

-Yhteistyö on hyödyllistä silloin kun vapaaehtoiset muistavat kunnioittaa valvontaeläinlääkärin virkamiesasemaa. Joissakin tapauksissa he ovat unohtaneet, että me teemme päätökset, Järvenpää sanoo.

Eläinsuojelukeskus Onnentassulle ilmoitetut tapaukset ohjataan sieltä joko eläinlääkärille tai neuvojille.

Järvenpää sanoo, että vapaaehtoisille siirrettyjä tehtäviä joudutaan kuukausittain tekemään uudestaan, sillä neuvojien ohjeita ei kuunnella.

 

Vapaaehtoistyön lisäksi valvontaeläinlääkäri Järvenpää kaipaisi lisää viranomaisyhteistyötä eläinsuojeluun.

-Poliisin resursseja kaivataan enemmän. Tosin ne ovat ilmeisesti ihmispuolellakin vähissä.

Eläinsuojeluneuvojat ovat Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton SEY:n vapaaehtoisia. Kanta-Hämeessä heitä on neljä.

Neuvojien työmäärä vaihtelee huomattavasti paikkakunnasta riippuen. Riihimäellä asuva Tanja Vehviläinen sanoo tämän olleen toistaiseksi hiljainen vuosi.

-Tällä hetkellä koen olevani aika hyödytön, sillä Riihimäellä on tehokas valvontaeläinlääkäri. Aina ei tule edes viikoittain ilmoituksia, Vehviläinen sanoo.

Eläinsuojeluneuvoja Tanja Vehviläinen on ollut eniten tekemisissä leikkaamattomien kissojen kanssa.

-Joillakin elää vielä vanhakantainen uskomus, ettei kissoja kannata leikata. Ei pidä paikkansa, että naaraskissat lopettaisivat metsästyksen, jos ne leikataan.

Kissat lisääntyvät leikkaamattomina nopeasti ja omistajat eivät pysty huolehtimaan pennuista.

 

Eläinsuojelu ei koske vain lemmikkejä. Kanta-Hämeen elävä maaseutu ja sen lukuisat tuotantoeläimet ja hevostilat työllistävät eläinlääkärejä.

Luonnoneläinten hoitamiseen on Kanta-Hämeessä erikoistunut vain yksi neuvoja Sarita Lindberg.

Hänelle kevät on kiireistä aikaa, sillä luonnoneläinten hoito jää pitkälti vapaaehtoisten vastuulle.

-Tällä hetkellä minulla on 50 pientä suuta ruokittavana. Alkukeväästä on eniten oravan- ja rusakonpoikasia, myöhemmin tulevat siilit, Lindberg sanoo.

Luonnoneläinten hoidon osaavia eläinlääkäreitä maakunnassa ei ole montaa. Marsuihin ja hamstereihin erikoistuneet eläinlääkärit tuntevat oravan anatomiaa jotenkin, mutta lääkityksen määrääminen on vaikeaa.

Myös siilit ja rusakot aiheuttavat vaikeuksia eläinlääkäreille, sillä luonnoneläimen hoito poikkeaa paljon lemmikkikanin tai siilin hoidosta.

Lindberg on itse aikoinaan oppinut oravien hoidon kokeneemmalta hoitajalta. Biologit ja eläinlääkäritkään eivät aina tiedä luonnoneläinten auttamisesta käytännössä.

Tällä hetkellä Lindbergillä on kaksi rusakonpoikasta, jotka on tuotu päiväkodeissa sisälle ilman syytä. Aikuisten vastuulla on pitää huolta, etteivät lapset opi vääriin tapoihin. FL

Näin voit toimia jos olet huolestunut eläimestä
Jos epäilet lemmikkien tai tuotantoeläinten kohtelussa epäkohtia, ilmoita joko eläinsuojeluneuvojalle tai valvontaeläinlääkärille.Kun epäilet luonnoneläimen olevan hädässä, soita asiantuntijalle. Esimerkiksi eläinsuojeluneuvojat, eläinlääkärit ja Korkeasaaren eläintarha osaavat avustaa tilanteessa.Luonnoneläintä ei saa poimia mukaansa ilman ohjeita, vaikka esimerkiksi rusakonpoikaset eivät osaa paeta. Poikasen palauttaminen takaisin emolle on vaikeaa ja vie tunteja. Pahimmassa tapauksessa emo ei enää huoli poikastaan.Poikasia ei saa ottaa sisälle silitettäväksi ja aikuisten on tärkeää huolehtia, etteivät lapset opi vääriä tapoja.Eläinten pelastusrinki koko Suomi -Facebook-ryhmästä löytää tietoa eläinsuojeluasioista ja saa yhteyden eläinsuojeluneuvojiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic