Lounais-Häme

Eläinsuojeluneuvojien työtaakka paisuu – Eniten apua tarvitsevat kissat, ilmoitukset koirien huonosta kohtelusta kasvussa

Hylättyjen tai niin sanottujen populaatiokissojen määrä kaksinkertaistui viime vuonna edellisvuodesta. Suurin syy ongelmaan on ihmisten piittaamattomuus. Kuva: Tapio Tuomela
Hylättyjen tai niin sanottujen populaatiokissojen määrä kaksinkertaistui viime vuonna edellisvuodesta. Suurin syy ongelmaan on ihmisten piittaamattomuus. Kuva: Tapio Tuomela

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat saivat viime vuonna noin 2 300 ilmoitusta eläinten huonosta kohtelusta. Ilmoitusten määrä kasvoi edellisvuodesta noin 300:lla. Ilmoitusten perusteella tehtiin neuvontakäyntejä yli 1 300 paikkaan, joissa autettiin noin 4 300 eläintä.

Noin kolmasosassa tapauksista eläimet olivat ulkopuolisen avun tarpeessa. Lopuista selvittiin neuvonnalla, tai ilmoitukset olivat aiheettomia.

Selkeintä kasvua tapahtui koiriin liittyvissä ilmoituksissa. Tyypillisesti ilmoitettiin ulos kytketyistä koirista, joilla ei ole kunnollista säänsuojaa ja vettä.

– Myös koirien ruokinnan, ulkoiluttamisen ja sairauksien hoidon laiminlyönti tai koirien julma kohtelu olivat tyypillisiä ilmoituksen aiheita, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Osittain koiriin liittyvien ilmoitusten määrää selittää koirien kasvanut määrä. Pullin mukaan erityisesti vakavat lemmikkieläimiin liittyvät tapaukset ovat kuitenkin lisääntyneet ja tapauksia, joissa eläin on aivan välittömässä avun tarpeessa, on tullut tietoomme aikaisempaa enemmän.

 

Lue myös: Eläinsuojeluneuvoja saattaa joutua hoitamaan satoja eläimiä vuodessa

 

Villiintyneet kissat valtava eläinsuojeluongelma

Lukumääräisesti eniten eläinsuojeluneuvojat auttoivat kissoja. Kiinni otettujen kissojen, jotka ovat hylättyjä tai niin sanottuja populaatiokissoja, määrä peräti kaksinkertaistui edellisvuodesta.

– Sairaat, villiintyneet ja sisäsiittoiset kissat, joita kukaan ei hoida kunnolla, ovat iso eläinsuojeluongelma, joka johtuu suurelta osin piittaamattomuudesta. Ongelmaan on ratkaisuja, mutta käytännössä jälkien korjaaminen on jätetty vapaaehtoisten eläinsuojelijoiden hoidettavaksi. Asiaan on tultava muutos, sanoo Pulli.

Neuvontapyynnöt tuplaantuivat

Eläinsuojeluneuvojat tekevät käyntien lisäksi ennaltaehkäisevää neuvontatyötä. Eläinsuojeluneuvojat antoivat vuoden 2018 aikana neuvoja eläinongelmissa puhelimitse, sähköpostitse ja muita kanavia käyttäen lähes 20 000 kertaa. Neuvontapyyntöjen määrä kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna.

– Osaltaan kasvanutta määrää selittää se, että olemme saaneet koulutettua neuvojia joillekin alueille Lappiin, Pohjanmaalle ja Pohjois-Karjalaan, joissa ei entuudestaan ole ollut neuvojiamme. Toisaalta tietoisuus neuvojatoiminnastamme on lisääntynyt, mikä lisää yhteydenottoja, sanoo Pulli. FL

 

Lue myös: Haluatko kysyä eläinsuojelusta tai ilmoittaa eläinsuojeluongelmista? Se onnistuu nyt myös chatissa

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic